Můžu sem hodit svůj laický pohled na EOS RP. Moje první zrcadlovka byl Nikon D7100 koupený v roce 2012, pak 5 let výhradně na mobil - opravdu hodně fotek na iphony, loni jsem se rozhodl znovu začít fotit foťákem a koupil jsem si XT3. Nicméně můj mnohaletý sen koupit si jednou full frame mě nikdy neopustil, a protože XT3 mi s úspěchem neustále bere dcera, tak jsem koupil EOS RP. Moje ambice není ani tak to samotné tělo, jako postupné investice do RF objektivů od Canonu. Výsledky z těchto objektivů se mi líbí o malinko více, než Nikon Z objektivy. A to bylo v zásadě jediné objektivní rozhodnutí

Vím, že technologicky je na tom asi pravděpodobně Sony nejlépe, ale ten foťák se mi prostě nelíbí. Chápu, že to pro někoho může být úsměvný důvod, ale vzhledem k tomu, co obvykle fotím, mi dostačuje téměr cokoliv, takže si rozmar typu líbí/nelíbí můžu dovolit.
RP sedí v ruce fantasticky. Já nemám medvědí tlapy, takže mi to tam sedlo na první dobrou. Osobně mi ovládání vyhovuje mnohem víc, než otočné ovladače na Fuji. Mít na ukazováku jeden roller a na palci druhý je to, co si dobře pamatuju z nikonu a co mi chybělo. Nicméně horní ovladač mohl být malinko blíž ke spoušti, protože to vyžaduje mírné vyvrácení prstu. Nic fatálního ale nějakou chybu je třeba najít

Všechna další tlačítka jsou skvěle dosažitelná. Já jsem o ergonomii Canonu slyšel jen to nejlepší a můžu to potvrdit.
Ale: vypínač foťáku na levé ruce je uplně mimo mísu (pro praváka).
Člověk nebo tým, který navrhl menu Canonu by měl dostat Nobelovu cenu. Do pěti minut od vybalení jsem měl nastaveno všechno jak jsem chtěl - vše dává perfektní smysl.
Foťák se mi nenabíjí přes USB, když je připojený k počítači. Údajně to nějak jde, je k tomu třeba jakýsi adaptér. To je trochu na hlavu padlé.
Hledáček - subjektivně mi přijde lepší jak XT3. Technicky nevím, je to jen dojem. Ale taky znáte to - všechno nové lépe voní.... Každopádně co jsem viděl v hledáčku, to pak opravdu bylo na fotce.
Zadní výklopný displej mě nijak neoslnil, přijde mi strašně malý, ale on je malý celý ten foťák, tak co bych chtěl

Čeho jsem se hodně bál, je to ostření přes zadní displej, kdy koukáte do hledáčku a palcem jezdíte po určené zóně zadního displeje a v hledáčku se plynule mění pozice ostřícího bodu. To ale funguje naprosto dokonale a intuitivně!
Teď k focení. Ostří to super rychle. Měl jsem o víkendu půjčený NikonD7100 abych si zavzpomínal a úplně mi slza ukápla, jak fantasticky rychle ten foťák ostří. (Se sigmou 70-200 Art). U RP mám úplně identický pocit. Upřímně u Fuji jsem ho neměl. A pak největší šok - jak úžasně ostré fotky z toho lezou. A to si nemyslím, že je zásluha samotného těla, ale zejména objektivu (mám samozřejmě 24-105/F4). Normálně jsem se leknul, když jsem tu fotku poprvé otevřel na monitoru. To mě ubezpečilo v tom, že primární idea investovat do objektivu Canon bude dobrá.
Ono to teď vypadá, že FUJI je v mých očích ve všem horší, tak to není, ale je pravda, že mi ta XT3 nikdy úplně nesedla. Už jen to, že jsem tento víkend byl ochotný chodit se starým Nikonem a krutě těžkou Sigmou asi mluví za vše.
Prostě kolem a kolem, je to zase taková ta radost z focení. Byť trvá zatím jediný den

Pro technokraty ten foťák asi bude mít spoustu negativ. Já třeba na foťák za svůj život natočil asi dvě minutová videa a už nikdy jsem je neviděl

, dokonce i dron mám téměř výhradně na focení, ale mě jsou technikálie trochu ukradené. Pokud mě to baví. A tohle, zdá se, bude.
Ještě foto - já jsem ten typ, co si rád hraje s fotkou v lightroomu, pokud někde dávám jen čistou konverzi z rawu, nebo zoufalou drobnou úpravu jpegu, tak mi přijde jako bych chodil nahý mezi lidmi. A protože lightroom je pro RP zatím mrtvý, tak sem jdu nahý...

Ale vytištěné na mattu to vypadá kupodivu dobře i tak.
Ruins of Gothic Castle Sirotčí Hrádek. by
https://www.flickr.com/photos/161413496@N03/, on Flickr