Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 4. 2025 09:30

Tak nějak jsem si ani nestihnul všimnout a Nikon vypustil Z5 II. Jdu mrknout na recenze.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 4. 2025 09:40

Díval jsem se jen na specifikace. Nemít už Z6III, Z5II by mi perfektně vyhověl. Jen mě štve ten plandací displej, který teď Nikon cpe do všech "nižších" modelů.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 4. 2025 09:43

Koukám na to...
Něco je fajn - určitě opuštění toho o generaci staršího snímače a přechod na BSI, vylepšený IBIS a AF. Pro někoho bude důležitý i dost nadstandardní zadní LCD,
Přijde mi ale, že tam některé věci zcela záměrně "zkriplili" aby neohrožovali vyšší modely (zejména Z6III). Třeba rychlá sekvence s elektronickou závěrkou jen v JPG, stejně jako "pre-burst" jen v JPG - tady absolutně nevěřím, že to má reálný důvod, tohle je prostě umělé omezení. A patrně jsou i určité limity ve videu...
Mimochodem tohle naznačují i v tom prvotním komentáři na Dpreview - že "Z5II seems like an extremely calculated move" - plně souhlasím, je to vidět. Na jednu stranu je plně chápu, ale zas na druhou stranu to může i leckoho naštvat.
Ale jinak nic proti, umím si velmi snadno představit cílovou skupinu, které bude Z5II výborně vyhovovat.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 4. 2025 10:21

Jako první FF MILC to vypadá dobře. Pro mě, jakožto majitele Z5 tam není nic, proč bych měl upgradovat. Bohužel. Čekal jsem, že si udělám radost novou hračkou, ale takto zůstávám z původní Z5.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 4. 2025 10:41

Novější BSI snímač o 1 EV míň šumí, na ISO 6400 a výš je to hodně znát v pružnosti rawu. AF je výrazně lepší na pohybující se objekty s autodetekcí, a je tu konečně zpátky 3D AF-C jako na DSLR. Obsluha je díky tomu míň klikací (volby Af modů, přesouvání AF bodů), ale je jasný, že každý to neocení. Mně to je u Z7 taky jedno vzhledem k tomu, nač ho převážně používám.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 4. 2025 10:57

Podle mě je rozvoj a zdokonalování toho 3D Trackingu lepší, než všelijaké ty speciální módy.

Ideální je když ukážeš na "něco" a foťák se toho drží za všech okolností.

Rozhodnutí, zda to mají být Lidé, Ptáci, Psi, Auta, Letadla ... to by mělo být obsaženo v tom ukázání, nikoli v nějakém nastavení v menu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 4. 2025 11:04

Souhlas.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 4. 2025 11:06

Davidof - tohle ale strašně záleží na situaci... Neříkám, že vyloženě nemáš pravdu, ale zase mne napadá hodně motivů, kde je optimum, pokud si přístroj z celé plochy vybere určitý objekt sám. A jasně - vymyslím i situaci, kde to bude naopak. Prostě to asi nemá jasné řešení (telepatického ovládání se asi hned tak nedočkáme).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 4. 2025 11:13

Nikon má AutoArea AF, kde si vybírá a sleduje sám, jak to říkáš. Pak lze do toho zapnout 3d AF tracking s detekcí, kde ukážeš objekt, AF skočí po hlavě nebo očích a sleduje je. Jen musíš v nastavení vybrat typ objektu, což je otravné při potřebě změny.

-- 3. 4. 2025 11:20 --

...ale asi je to při dnešní úrovni techniky efektivnější. Na Nikonech prý detekce Bird natvrdo pracuje lépe než obecnější nastavení Animal. Nejspíš čekáme na výkonnější/lépe přizpůsobené procesory s neurálními obvody.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 4. 2025 11:24

noxx_cz píše:Jako první FF MILC to vypadá dobře. Pro mě, jakožto majitele Z5 tam není nic, proč bych měl upgradovat. Bohužel. Čekal jsem, že si udělám radost novou hračkou, ale takto zůstávám z původní Z5.

A co jsi od toho vlastně čekal? Mně teda nepřijde změna snímače za opravdu o dost lepší a k tomu překopaný AF, IBIS a další věci zas tak málo. Tohle jsou docela reálné klady, našly by se "novinky" s daleko menším pokrokem.
A ještě bych ocenil, že to je hodně posun pro fotografa, není to primárně o videu, jak se stalo v poslední době "tradicí".
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 3. 4. 2025 11:46

Tiez si myslim, ze vylepseni je tam celkom dost. Ovsem pre krajinkara chapem, ze nic podstatne. Inac tieto typy vyklapacich displejov mi pekne lezu na nervy - vratane mojho Lumix S9. Zlata Z6, chvalabohu, ze v Z8 je to naopak dotiahnute do perfektna.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 4. 2025 12:20

tomashr

Pozor, zaměňuješ detekci objektu s nastavením ostřící zóny. Vůbec jsem nemyslel, že by se neměl používat nebo vyvíjet ten mód, kdy ostřící zóna je celé políčko a foťák v ní něco detekuje.

Spíš mi vadí, pro všechny ostatní ostřící zóny, ta nutnost vybrat subjekt. Ať už to je přímo - foťák vůbec nevidí lidi, když je nastaveno zvíře, nebo nepřímo - foťák ostří hůř, když je výběr obecný - např. to nastavení Animal vs. Bird.

Je mi jasné, proč to je, ale myslím a doufám, že vývoj bude spět směrem, kdy nebude nutno specifikovat v menu, že chci fotit ptáčky, protože jakmile na něj namířím, tak foťák se ho bude držet.

A hlavně směrem, kdy detekce nebude jen na obličej, ale na cokoli rozeznatelného, na co ukážu - např. ruka, nápis ... prostě něco.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 4. 2025 13:59

landov píše:Tiez si myslim, ze vylepseni je tam celkom dost. Ovsem pre krajinkara chapem, ze nic podstatne. Inac tieto typy vyklapacich displejov mi pekne lezu na nervy - vratane mojho Lumix S9. Zlata Z6, chvalabohu, ze v Z8 je to naopak dotiahnute do perfektna.

Je to tak. Povětšinou se asi můžu považovat za krajináře a tam pro mě žádnou změnu nevidím. Naopak, ten display je u mě vždy stopka. Čekal jsem minimálně větší rozlišení a zlepšení hledáčku, to jsou věci, které bych ocenil. Zrovna vyšší rozlišení je něco, co mohli na nové Z5 vyzkoušet. To není foťák určený na sport a WL. AF jde mimo mě, už teď s ním problém žádný nemám.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 4. 2025 14:30

Já teda musím říct, že při výběru provedení LCD mezi tím, jako má Z5 nebo Z5II, bych jednoznačně volil Z5II. Ten čistě výklopný monitor je lepší pro focení z podhledu na šířku, tam je s tím "fully articulated" opruz, ale ve všem ostatním je naprd. Zkus si třeba vyfotit ptáka od země, ale na výšku - jsi v pytli. A obecně i jiné kompozice od země na výšku, třeba kytka na pařezu nebo často houby. A upozorňuji, že tohle reálně fakt dělám, nejde o žádnou hypotetickou možnost...

Je zcela bez diskuse, že nejlepší je, když to umí oboje (tilt i rotate) viz třeba Lumix S1R/S1RII, to je ideál.
Ale pokud musím volit jen mezi tilt anebo tím otočným u Z5II, tak se tedy s tím označením Z5II za "stopku" fakt neztotožňuji a trochu bych kladl otázku, zda to není odsouzení trochu z nedomyšlení všech souvislostí.
Jo a ještě jeden klad - na tom "fully articulated" je taky fajn, že se dá zcela skrýt pokud fotíš čistě přes EVF a nic si pak na LCD nepatláš (zejména dámy makeup :-) ).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 4. 2025 14:36

Já bych teda kytičku oželel a v těch cca 95% případů si užíval výklopný display :-)

Samozřejmě je tu možnost, že se mýlím a pokaždé, když manipuluju s flip-out diplayem, nedomýšlím všechny souvislosti ... ale co je mi to platné, štve mě, a to hodně ;-)
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka