od pemar 5. 3. 2019 07:18
Na CA jsem citlivý, vadí mi i na jinak skvělém objektivu 105/1.4 (na kratší, než portrétní vzdálenosti, třeba u jídla na Food festivalech, kam i kvůli tomu raději beru Sonnar).
U Sigmy Art mi také vadí hmotnost, navíc AF beru jako poukázku na problém, u 50mm to mám vyřešené, ale potenciálně musí Sigma na seřízení do servisu, což je pakárna (a to mám výhodu, že bydlím nedaleko). U Sigmy je horší Color rendering, Nikon a Zeiss ho mají lépe zvládnutý. Protisvětlo také není úplně parádní disciplína Sigmy Art, zejména ve srovnání s tím Sonnarem. Přesto uvažuji u 14mm f1.8, protože u 14-24/2.8 není v hale focení na f2.8 optimální a menší HO by se občas hodila na takové ty kozákoviny. Uvažuji o Sigmě 24/1.4 Art, protože mne nadchly fotky z D750 s tímto objektivem (fakt dobře vyladěná kombinace) a chybí mi dobrá volba u 35mm, kde Nikon v F-kové verzi brutálně vinětuje a aberuje podobně jako S-Ková verze. Opticky by byla lepší Sigma Art, navíc je světelnější, ale není to kvůli hmotnosti cestovní sklo, to platí prakticky o každé Sigmě Art, z dvojice 35/1.4 a 24/1.4 mne více láká ohnisko 24mm, líbí se mi více, než originál Nikon.
Nikon 20/1.8G mám jako cestovní sklo, beru ho s sebou často, v recenzích ho chválí, já jsem s tím sklem spokojený, ale ne nadšený. V přímém srovnání s 14-24mm je tohle sklo horší, fotky ze 14-24mm vypadají lépe, pravděpodobně kvůli mikrokontrastu, takže do Benátek s sebou beru 14-24 a 20mm zůstane doma. Na Srí Lanku asi také vezmu 14-24mm, i když mi tím o skoro 1 kg ztěžkne fotobatoh. Nikon 85/1.8G je velmi dobré sklo a beru ho s sebou jako cestovní sklo, na D850 z něj lezou parádní fotky, nicméně na 105/1.4 nebo Sonnar 135/2 tohle sklo nemá.
Když vezmu, že S-kové skla, že mají mnohem větší bajonet a mnohem novější design, tak bych čekal víc. Z té trojice aktuálních S-kových objektivu by mne oslovil jen Nikon 35mm (kdyby byla F-ková varianta), protože mi 35mm chybí a nechci se tahat na cestách se Sigmou Art. S-ková řada měla být to nejlepší, ne být lepší průměr. Tohle jsou moje zkušenosti a subjektivní pocity z těchto objektivů. Ten přínos toho nového bajonetu je zatím pro mne negativní, nevýhody převažují nad klady a tahle situace bude přetrvávat ještě několik let, dokud Nikon nevyvine adekvátní alternativy.