Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 2. 2025 22:05

Mně nejde o mě, ale o to, kolik high-end objektivů Nikon prodá. Imho jich prodá méně, když nad nimi lidé budou váhat kvůli velikosti nebo ceně. Nikon je v zisku, tak snad různé scénáře skladby variant mají dobře propočítané.
Podíval jsem se na několik review nového 1.2 a bezpochyby fantastiké sklo pro čistý moderní styl fotek. Spousta profíků si ho určitě odůvodní. Neprofíkům imho bude vadit hlavně velikost, podobně jako u 50/1.2.
Naštěstí se mě už GAS taky netýká. Mám víc, než potřebuju. :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2025 06:30

Ono je to tak trochu i o image značky.

U těch světelných objetivů je to dilema, jestli tahat super kvalitní 35mm sklo, nebo něco opticky kompromisního s třeba i f0.95, z čeho polezou zajímavé fotky, nebo udělat větší kompromis směrem k f1.4 nebo f1.8.

Celé je to hlavně o tom, jakou fotku z toho chceme a co jsme ochotni za to zaplatit ve smyslu ceny a hmotnosti. Dříve bych si takové sklo bez váhání koupil, dnes nevím, 28/1.4 tráví většinu času ve skříni.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 2. 2025 07:25

Já o jedné 35 uvažuju, ale rozhodně to nebude ta F1,2 :-). Nemám dojem, že bych osobně poznal na výsledné fotce rozdíl oproti F1,4, takže volba je jasná. Nicméně podle recenzí to vypadá opravdu ne velmi zajímavý kousek a profík už bude vědět, jak ho plně využít.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 2. 2025 10:10

V dohledné budoucnosti zůstávám u 35/1.8S. Obrazově je blíž 1.2S než 1.4ka.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2025 10:25

Kdyby to bylo moje oblíbené ohnisko, dal bych si bacha na bokeh, tohle byl můj postřeh s 85/1.2, kde mi přechody bokehu přišly příliš náhlé.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 7. 2. 2025 15:19

Tak určite je to sklo pre profíkov (aj cenou aj kvalitou ) a tí sú ochotný akceptovať asi aj tú váhu a rozmery.

Ja mám tiež radšej menšie a lahšie objektívy. A ked pozerám na 1,8 radu pre Z a pre F tak tiež len krútim hlavou :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2025 15:24

Ono záleží i na těle, některé kompaktní objektivy vypadají na mé Z9 divně.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 22. 2. 2025 07:18

Here is the upcoming Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB full-frame lens for Sony E and Nikon Z mount :
Read more: https://photorumors.com/2025/02/21/here ... z90xr8I9uu

Viltrox's first full-frame autofocus f/1.2 lens
Unveiling at the CP+ show in Japan
Official release expected at the NAB show in April
For Sony E and Nikon Z mount
The lens will be lighter than the Nikon Z 35mm f/1.2 lens (under 1060g)
The price is rumored to be only a quarter of the Nikon Z 35mm f/1.2 lens (around $700)
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 2. 2025 07:30

Dookola to iste: 35,50,85 v roznych variaciach. Nejake zaujimave telesklo by to chcelo, napr. 200/2.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod 25Paladin 22. 2. 2025 08:15

JJ 200/2 by bolo určite zaujímavé. Pravdepodobne sa ale tých 35,50,85 tiek predá oveľa viac a preto ich všetci výrobcovia točia do kola. ˇ

Uvidíme či ten Viltrox vôbec (a kedy) víde pre "Z". Takto nám Viltrox sľuboval aj 135tku a stále ju nemáme :(
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 2. 2025 09:59

Dříve hlášené zvěsti byly pravdivé – Zeiss oznámí bezzrcadlové verze své špičkové řady objektivů Otus. Zeiss měl čtyři modely Otus pro F-mount:

Otus 28mm f/1.4 ZF.2
Otus 55mm f/1.4 ZF.2
Otus 85mm f/1.4 ZF.2
Otus 100mm f/1.4 ZF.2

Já jsem v minulosti (pro D850) vážně uvažoval o 55mm variantě, ale zvítězila verze s AF od Sigmy, líbila by se mi 100mm f/1.4, ale koupil jsem Nikon 105mm f/1.4.

Z lidí odsud to asi nikdo nekoupí, váš svatý grál je na druhém konci, u vás je priorita, aby to bylo malé, levné a lehké, tohle je velké, těžké a drahé.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 2. 2025 11:07

Z těch starých jsem v ruce (u kamaráda, o koupi jsem nikdy neuvažoval) Otus 100/1,4 a docela nepříjemně mně překvapila vinětace na plnou díru… On to sice je leckdy esteticky zajímavý prvek, ale ve spojení s takto nechutně velkým sklem by člověk čekal, že žádné kompromisy nejsou nutné :-(
Jinak kdoví jak budou vypadat ty nové - MILC verze budou lehčí téměř jistě, ale v jednom rumoru bylo i něco o celkovém zmenšení. Takže drahé to bude určitě (ale podle všeho i cena o něco proti starým klesne), ale velikost a váha možná až tak extrémní nebude.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 2. 2025 11:36

Ta vinětace byla u 100/1.4 silná, skoro 2 clonové čísla.

U mého Nikonu 105/1.4 je ještě o půl clonového čísla větší, ale na fotce ji prakticky nenajdete, je zkorigovaná ještě ve foťáku a co zbyde, to je korigováno DxO, které by si podobně poradilo i s Otusem. Ale není to zadarmo, to je jasné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 2. 2025 12:26

Jak jsem psal, mně to přišlo blbé ve spojení s tou velikostí a cenou. Žít se s tím dá, ale za tu šílenou cenu, co to tehdy stálo, bych čekal více. Pro srovnání třeba Sigma 105/1,4 je snad ještě monstróznější, ale vinětuje dost pod 1EV…

Jinak mně osobně od Zeisse z nových skel v minulosti nejvíc zaujaly Distagony, asi hlavně 28/2 (28mm je u jiných výrobců asi nejhůř zastoupené ohnisko). Tam šlo spíš o styl kresby atd., jinak to taky není něco vyloženě kapesního a praktického (zejména s redukcí pro MILC). Tohle ostatně stále “po očku” sleduji a při dobré bazarové ceně bych koupi nijak nevylučoval.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 2. 2025 13:55

Já jsem ten Nikon 105/1.4 chtěl nejen na portréty, ale i na sport. To první by ten 100mm Otus zvládl asi ještě lépe, to druhé ne.

Ale největší lákadlo z Otus řady byl 55/1.4. V té době to byla v 50mm ohnisku velká bída, jediné trochu zajímavé sklo pro F bajonet byl Nikon 58/1.4, ale to byl a je specifický objektiv.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka