pemar: díky za nabídku, ale radši si ji půjčovat od Tebe nebudu, je možnost si koupit použitý kus od mpb a třeba za půl roku ho případně zase prodat s tím, že ta ztráta zase není úplně zásadní. Ale spíš mě zajímá dle zkušenosti jak se chovají ta moje skla na FX, jestli to, co přibude do krajů není zřetelně horší. A co dělá bokeh u krajů, jestli se nedeformuje a moc to nevinětuje. Vím, že máš třeba 20/1.8, tuším i 50/1.4 Art a 24/1.8, 35/1.8 a 85/1.8 určitě znáš. A taky jestli ta izolace zaostřeného objektu na f/1.8 full frame je zřetelně lepší, než na DX. No a mám tradičně rád 35 mm eq. Tu mně teď dělá hodně povedená 24/1.8, jenže ta by se přesunula do oblasti, kterou dnes fotím se 16mm na DX a 35mm eq. by se stala 35-ka G ED. A nejsou 35-ky u Nikonu tradičně slabé? Mně celkem 35-ka FX na D500 neruší, ale kdyby se z ní stala opravdová 35-ka, tak co ty kraje? Kdysi dávno jsem měl půjčenou první D3, co se v ČR objevila, a pamatuji jak Nikkor AF 24/2.8 D byl děs a hrůza. Samozřejmě AF-S f/1.8 už je jiná liga, ale všechno to znám na DX. No a taky jsem zvyklý na D500 mít ostřící body hodně do kraje. U D850 bych je najednou měl uprostřed, takže bych kvůli kompozici používal fakt ty úplně krajní a otázka je, zda by to stačilo? Anebo je prostě lepší počítat s ořezem? V létě třeba hodně fotím vnoučata jak skáčou do bazénu a blbnou v protiproudu na nafukovacích letadlech, takže nějaké překomponování fakt ani náhodou, takže spíš fotit víc na střed a řezat?
Když to promýšlím, tak už si úplně neumím představit situace, kdy třeba dnes vezmu s sebou na nějaký dvoudenní výlet D500 + 10-24 + 16-80 VR + 70-300 + 20/1.8 + 85/1.8 a 10-24 + 16-80 + 70-300 mám na túru a 20/1.8 + 85/1.8 na večerní posezení s přáteli. To abych pak bral dvě těla a to je dost křeč. No a když bych postupně zjistil, že D850 mně stačí jako hlavní tělo, tak bych asi nebyl nadšený z používání DX zoomů na FX těle, že? No a 20/1.8 je jako 14-ka na DX a asi by mně chyběla desítka. Přepnout hledáček D850 na DX výřez jde, ale je to asi dost malý, ne? K D500 běžně beru Z30 na video, jenže Z30 je menší a lehčí, než zoom pro D850.

Jak píše oldbas, tak abych pak neměl tolik výbavy, že by bylo neřešitelné co si s sebou vzít.

No a co si myslíš o postupné náhradě zoomů? Přejít z mé oblíbené 16-80 na 24-120/4? Jenže 24-120/4 je velká, těžká a obrazově nic moc, že? A nahradit 10-24 na DX je zase asi problém, protože 16-35/4 je totéž. Pak bych spíš začal závidět mnohem povedenější zoomy Z-systému. Zatím na F-mount DX mám vyřešeno a takhle bych se pouštěl do něčeho, co není v dané třídě úplný ideál. I když ona 16-80 na plnou díru není vždycky skvělá proti třeba 24/1.8 na stejných plus mínus f/3, ale otázka je, zda bych z 24-120/4 neměl ještě horší pocit. A nezačal závidět obrazový výkon Z-kovým sklům, které ale jsou v rozsáhlejší sestavě mimo mou ochotu do toho investovat.
Teď mám dlouhodobě stabilizovaný GAS a abych neotevřel Pandořinu skříňku víc, než odpovídá tomu kulatému jubileu. D850 k pevným sklům je dobrý nápad, ale člověk by si musel zakázat zoomy a širší konec, než 20mm a delší, než 85mmm.