od houghs 8. 8. 2024 21:57
Přátelé, hodně ohledně fotek z mobilu teoretizujete. Podívejme se na to prakticky.
Většina fotografujících s mobilem jsou amatéři s výsledky horšími než špatnými. Když se podíváme do takových fotoknih nebo galerií, tak je to vesměs sbírka všech možných fotografických chyb a neduhů, Tak toto vynechme.
Je pravda, že jsem jednou nebo dvakrát narazil na nějakém fotografickém webu příspěvek o tom, že nějaký fotograf se vydal na cesty jen s mobilem a dokázal vytvořit album jen z mobilových fotek. Bohužel jsem dosud žádné takové album neviděl. Rád bych viděl tak soubor 50 fotek abych si nějaký obrázek udělal. Aby to nebylo padesát fotek krajinek na široká ohniska, ale aby tam byla vidět také nějaká myšlenka, příběh. Když budete mít nějaký link, dejte ho sem, rád se podívám.
Flor tady hodil pár fotek mobilem z Budapešti. Ne že by byly špatné, ale něco mě na nich nesedí. Z takových fotek bych album dělat nechtěl. Možná byly fotky dělány do jpg a kdyby prošly z RAW nějakým PP, tak by to bylo jiné. Nevím.
Pokud dospějeme k závěru, že dobré fotoalbum z mobilových fotek udělá jeden fotograf z dvaceti, potom nevím, jestli můžeme odpovědět na otázku jestli mobilem nahradím foťák pozitivně. Jasně, břídil který dělá špatné fotky s dobrým foťákem, může klidně fotit mobilem, ale skupina těchto lidí mě nezajímá.