Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 8. 8. 2024 17:23

Tomas: pokud jsi v pohode s technickou kvalitou u fotek z mobilu, tak vyzneni uz je jen otazka postprocessu, tam bych za sebe problem nevidel a zejmena z toho hlavniho snimace z toho pak vyjde vysledek slusny. Co se tyka treba vecerniho skladani fotek, tak to se uz bavime casto o momentech, kdy by i z bezneho fotoaparatu staly fotky za prd, v tomhle pripade jsem radsi za "digitalni" fotku nez nic.

Pemar: Ja to mam stejne, me mobilem taky fotit nebavi, ale zminil jsem to hlavne z toho duvodu, ze kdybychom sli do dusledku v rozhodovani o nakupu fototechniky, tak pro dovolenkove foceni bychom asi skoncili na urovni telefonu.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 8. 2024 17:42

Zrovna večerní/noční fotky dělám hodně (celkem jistě to bude nadprůměrně často, tohle mne dost baví) a s kvalitou z běžného foťáku fakt problém nemám a že bych neměl "nic" se fakt neděje. Je to dost o praxi v udržení optimálního bodu mezi růstem ISO a protahováním času, důvěře ke stabilizaci (a samozřejmě i praxi v držení při dlouhých časech) atd.. Přirozeně to člověk musí přizpůsobovat scéně - u něčeho statického liduprázdného se dá jít i na několikasekundové časy, u jiné situace se holt musíš smířit s růstem ISO, ale fakt není moc věcí, které by se nedaly vyfotit (bez stativu). A popravdě to, co nedáš, nedá ani ten mobil... Třeba 5 minut expozice za svitu měsíce už holt ten stativ chce :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 8. 2024 17:54

Práce s fotoaparátem poskytuje fotografovi větší pocit ovládání a kontroly nad celým procesem fotografování. Nastavování clony, času závěrky, zaostřování a další úkony dávají fotografovi větší kreativní svobodu.

Samotné držení a manipulace s robustním fotoaparátem může být pro fotografa příjemným a uklidňujícím fyzickým zážitkem. Pocit ovládání fyzického nástroje je pro mne zábavnější než jen ovládání displeje mobilního telefonu.

Proto Z9 a ne iPhone.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 8. 2024 18:46

Davidof píše:
Dolgor píše:
Davidof píše:To listí máš hrozně neostré, tři čtvrtě snímku úplně v pytli … ;-)

Chtěl jsem ho zaostřit, ale foťák se tvrdohlavě vracel na obličej. Něco dělám špatně. ;-)

Řešení jsi měl pravděpodobně v kapse nebo v tašce. A mohla vzniknout fotka, kde by si na své přišli všichni - příbuzní, botanici, hydrologové, geologové, meteorologové a možná i scientologové ... promarněná příležitost ;-)

Všichni až na objektivology, bez malé DOF se nedá posoudit a vychutnat bokeh. Ten je na portrétu beztak to nejdůležitější ;-)
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 8. 2024 19:21

Je to o tom, co zachytit a co potlačit, věčná otázka.

Naštěstí jediná definitivní odpověď na tuto otázka je 42 ... takže do vyjasnění, co to znamená, se můžeme všichni po svém snažit ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 8. 8. 2024 19:25

42 ako odpoveď na všetko pozná každý, kto čítal sprievodcu. :)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 8. 2024 20:41

Kazdy vi, ze 42 je odpoved, ale problem je v tom, co je otazka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 8. 2024 21:04

A otázkou, zda to je problém :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 8. 8. 2024 21:57

Přátelé, hodně ohledně fotek z mobilu teoretizujete. Podívejme se na to prakticky.

Většina fotografujících s mobilem jsou amatéři s výsledky horšími než špatnými. Když se podíváme do takových fotoknih nebo galerií, tak je to vesměs sbírka všech možných fotografických chyb a neduhů, Tak toto vynechme.

Je pravda, že jsem jednou nebo dvakrát narazil na nějakém fotografickém webu příspěvek o tom, že nějaký fotograf se vydal na cesty jen s mobilem a dokázal vytvořit album jen z mobilových fotek. Bohužel jsem dosud žádné takové album neviděl. Rád bych viděl tak soubor 50 fotek abych si nějaký obrázek udělal. Aby to nebylo padesát fotek krajinek na široká ohniska, ale aby tam byla vidět také nějaká myšlenka, příběh. Když budete mít nějaký link, dejte ho sem, rád se podívám.

Flor tady hodil pár fotek mobilem z Budapešti. Ne že by byly špatné, ale něco mě na nich nesedí. Z takových fotek bych album dělat nechtěl. Možná byly fotky dělány do jpg a kdyby prošly z RAW nějakým PP, tak by to bylo jiné. Nevím.

Pokud dospějeme k závěru, že dobré fotoalbum z mobilových fotek udělá jeden fotograf z dvaceti, potom nevím, jestli můžeme odpovědět na otázku jestli mobilem nahradím foťák pozitivně. Jasně, břídil který dělá špatné fotky s dobrým foťákem, může klidně fotit mobilem, ale skupina těchto lidí mě nezajímá.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 8. 2024 22:27

Ještěže mám u sebe ručník. Můžu si zakrýt oči, hodit ho do ringu, nebo si stopnout odvoz z téhle demolice fotografických hodnot ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 8. 2024 23:16

Všechny ty fotky z Budapešti mám na blogu - https://www.flor.cz/blog/nocni-foceni-budapest/ - fakt by mě zajímalo, co na nich nesedí. Já tam problém nevidím. Jsou focené do RAWu a upravil jsem je stejně jako fotky z foťáku.

Většinou byly focené hodně po setmění, tak na některých je dost prosvětlená obloha, vylezlý šum jsem pak selektivně odšumněl. Fotky byly focené za dost složitých podmínek, byl tam vysoký kontrast mezi nasvícenými památkami a tmavým pozadím (oblohou). Myslím, že při focení s foťákem bez stativu by to nedopadlo o moc líp.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil Flor.cz dne 9. 8. 2024 07:37, celkově upraveno 2
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 8. 8. 2024 23:38

Ja jsem asi ten posledni, kdo by mel delat advokata foceni mobilem a puvodne jsem to pouzil spis jako nadsazku. Mobilem fotim pomerne malo, protoze me to uplne nebavi, ale klidne par fotek postnu, ale tim, ze mobilem fotim minimalne, tak urcite nemuzu slouzit v tom ohledu, ze bych mel nejakou ucelenou serii:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 8. 2024 04:50

Jeden případ fotky z mobilu:

Obrázek

O té fotce jsem měl jasnou představu, co chci zachytit, ale Nikon Z9 byl v té době ještě ve fotobatohu. Pak jsem ho vytáhl, ale situace se neopakovala, nešlo to zachytit lépe.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 8. 2024 06:50

Hm, je fakt, že fotky od Milana bych na první dobrou nepoznal, že jsou telefonem. Zřejmě takovým celkově uměleckým vyzněním s akcentem na hlavní motiv. Takže pozornost je odvedena k motivu a ne k technické kvalitě ... nebo se to prostě jen musí umět ;-).
U mě je to porovnání jednoduché. Z poslední cesty do Maroka jsem fotil foťákem a zbytek rodiny iPhony, jeden z nich IP15. Celkem nafoceno cca 2500 fotek za ten týden. Poměr cca 2000 vs 500 ve prospěch foťáku. Ze Z5 nakonec sítem propadlo cca 300 fotek, z telefonů 3 ... takže asi tak :-)

-- 9. 8. 2024 07:55 --

Otázka do pléna. Máte tady někdo Nikona/Tamrona 17-28? Uvažuju o něm, ale nevím, jestli se mi vyplatí příplatek vůči Tamronu 17-35 s FTZ, kterým fotím teď. Líbí se mi myšlenka sjednocení filtrů na 67mm. Měl bych to hezky srovnané - Nikon 17-28 + 24-200 + 100-400 + 85. Všechno komplet 67mm.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 8. 2024 06:58

Ak by som nemal z 14-30, tak idem práve do 17-28. Veľmi príjemné a kompaktné sklo. Osobne som rad, že som sa zbavil ftz.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka