Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 4. 2024 09:36

Já mám s pozadím problém nejen v zoo, ale i skoro v každém lese.

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 4. 2024 10:03

Když ony tyhle fotky ptáků odspodu na větvi jsou stejně vesměs naprd :-( To neber jako nic osobního, u mých vlastních fotek to vnímám stejně blbě :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 20. 4. 2024 10:28

To súhlas, aj u mňa to tak vidím.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 4. 2024 10:41

Já to vidím také tak.

Ale co mám dělat, když mi ta potvora lépe nezapózuje.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 21. 4. 2024 11:29

Na zmíněné požadavky by se tak ideálně hodil FF objektiv 600/5.6 a pro jistotu ještě do batohu přibalit telekonvertor. No je to samozřejmě nesmysl. Pokud skutečně má někdo takové nároky a má to být ještě dovolená tak jediné možné řešení je pořídit si OM. Nicméně pokud by třeba jel někdo do Afriky na safari, tak třeba ten 28-400 může být dobrá volba a z dovolené si člověk i s tímto může přivézt zajímavé snímky.

A ještě otázka na pemara, já jsem skutečně ohromen tou rozsáhlou "výzbrojí", kterou na cesty bereš. Podobnou techniku je mezi turisty velmi vzácné vidět. Proto by mě zajímalo, zda si myslíš, že to co z cesty přivezeš je adekvátní tomu co tam vezeš. Respektive zda si opravdu spokojen s tím výsledkem. Mě se to těžko posuzuje, jednak máme každý jiný pohled a také sem postneš jen pár nahodilých fotek, ze kterých není možné si utvořit nějaký celkový obraz. Nebo máš někde fotogalerii? Rád bych se na to podíval.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 4. 2024 12:07

Já mám jednoduché, nedělám zbytečné kompromisy. Když jsem spokojený s Nikonem, nebudu si přikupovat Olympus jen proto, že s ním výbava bude lehčí. A když jsem spokojený se svými objektivy, nebudu jezdit s nějakým zoomem, jenom proto, že zabere méně místa a budu mít lehčí sestavu, kdybych chtěl dělat kompromis, budu “fotit” mobilem. Mám tam i ten příjemný pocit, když držím v ruce “pořádný” foťák, to převážení nebo přenášení dokáži vždy nějak vymyslet a vyřešit.

Fotogalerii oficiálně nemám, mám nějaké fotky na flickru a na px500 (vesměs ptáky a zvířata), ale hodně z nich jen privátní zóně, fotim pro jen pro sebe.

A je třeba si také uvědomit, že v cílové destinaci mám vždy auto, že výbavu “tahám” jen od auta k místu focení, z toho pohledu je 7 kg úplně v pohodě.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 21. 4. 2024 17:09

Každý má iné preferencie, za mňa by bola pemarova výbava nepriechodna.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 4. 2024 18:11

Já sice do pemara rád rýpám, ale zrovna v tomto ho částečně chápu... Já jsem dost podobně fungoval někdy před 15ti lety, kdy jsem focení fakt hodně žral, tehdy jsem bral výbavu nad 10kg i do letadla jako naprosto běžnou. Přitom jsem fakticky fotil taky spíš jen pro sebe (byť něco tehdy skončilo v agenturách - kde jsou jejich časy...). Prostě je to trochu o egu, ale myslím to v dobrém - člověk si třeba na fotografa přiznejme si tak trochu hraje, ale pokud se tím zabaví a naplní ho to, tak je to vlastně fajn.

Dneska se na to dívám trochu jinak, přirozeně se i změnily některé okolnosti. Na jednu stranu objektivně o dost větší možnosti kompaktní techniky, z druhé zas u létání fakticky konec "checked-in" zavazadel jako standardu, dnes je to za příplatek i na mezikontinentálních letech, ale stejně si myslím, že hlavní je to, že se mi trochu změnil přístup.

V čem s ním (hodně) nesouhlasím je jediný bod a to je ta věta "kdybych chtěl dělat kompromis, budu “fotit” mobilem".
Na rovinu - tohle je tak velká nadsázka, až to pro mne spadá spíš do kategorie "vyložená hovadina", sorry :-( Ono se dá dneska v té "kompromisní" technice dostat na úroveň, o které se před ne až tak dlouhou dobou ani nezdálo dokonce ani uživatelům té úplně nejdražší profi techniky. Nechce se mi tu rozebírat příklady pro jednotlivé obory, ale těch variant celkem malých a kompaktních, ale přitom výborných, je hodně. Navíc si občas kladu otázku, co je vlastně kompromis - není nakonec třeba při streetu špičkové pevné sklo v některých ohledech kompromisem větším, než vydařený zoom s EQ24-200? Myslím to úplně vážně - to pevné sklo sice ve spojení s dobrým fotografem vede k skvělým fotkám, ale taky člověku nutně spousta motivů uteče. U dlouhodobého streetu to nemusí vadit, nakonec se toho nasbírá dost a možná i s výraznějším charakterem, ale chceme to takto i na cestách?
Za mne odpověď vůbec není jednoznačná, chci tím ale naznačit, že není tak úplně jasné, zda je něco kompromis či spíše optimum :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 4. 2024 18:42

Když se podívám do historie, tak jsem vyhodil peníze za těla, aktuálně je Nikon Z9 páté a s výjimkou Nikonu D850 jsem ty ostatní přestal používat. Tady by se přesně dalo říci: Proč, když Nikon D500 je naprosto úžasný kompromis ?

O objektivů to mám jinak, až na pár levných pevných objektivů a setových zoomů mi vydržely dodnes. Konkrétně třeba 70-200/4 se mnou cestoval skoro na každou dovolenou a 14-24/2.8 jsem měl s sebou i dnes. A přesně ty, kde jsem tenkrát udělal ten kompromis, tak ty skončily ve skříni. U těl mi přijdou ty kompromisy ještě ošidnější, protože třeba ovládat Nikon a Olympus po paměti by pro mne bylo hodně těžké, protože se hodně liší.

Ohledně létání to mám podobně, na delší trasy létám v business class s velkou rezervou na počet, velikost a váhu zavazadel a na takové ty víkendovky jsem bral jen 2-3 objektivy a do limitu příručního zavazadla jsem se vešel a nemusel kupovat Olympus a zoom 24-200 mm.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 4. 2024 07:24

S tou kritičností velikosti pro létání je to jak kdy... Pokud člověk letí někam třeba jen na 3-4 dny a aerolinka povoluje klasickou kabinovku se součtem 115cm (a není to lokalita s potřebou nějaké velké výbavy pro outdoor a tak), tak je to pohoda. Třeba v červnu letím v tomto režimu do New Yorku a kdybych chtěl, tak klidně vezmu fullframe Lumix s čtyřmi skly (byť relativně kompaktními). Sice nejspíš dojde zase na OM-1, ale to je spíš proto, že ten foťák (a skla k němu) je fakt zatraceně dobrý a chci ho, než že bych tak prioritně řešil minimalizaci.
Ovšem pokud dojde na akci, kdy se bavíme jen o malé kabinovce 40x20x30cm, tak pak to najednou zhoustne. Takto jsem měl letos Barcelonu a tam jsem dokonce bral radši malý OM-5 kvůli možnosti ho s pevným 20/1,7 pohodlně nosit v kapse bundy a tím ho úplně odsunout v batůžku (v zavazadle jsem měl jen 12-100/4pro...
Mimochodem vtipné bylo, že daná společnost vůbec nějaký reálný příplatek za větší kabinovku nenabízela, tohle nebylo o penězích, nebylo prostě za co platit. Třeba Ryanair je v tomto v pohodě - sice taky má v ceně jen tu malou kabinovku (a dost s tím prudí), plnohodnotnou ale mají za pár EUR příplatek, což lze akceptovat.

Poznámka naokraj - zrovna ta Barcelona ale taky dost demonstrovala ošidnost pojmu "kompromis" v dnešní době. Dnes je prostě možné mít v mrňavém těle o hmotnosti 400g natolik nadupané funkce, že to člověka neomezí v podstatě vůbec. Možná na egu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 22. 4. 2024 11:30

My ideme na vikend do Budapesti. Aj ked idem autom, tak beriem iba Z8+ 24-120 (mozno este 14-30, ale to je s otaznikom).
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 22. 4. 2024 11:33

Tak zatím první dojmy ze 28-400 jsou pozitivní. V neděli se konečně udělalo hezky, tak jsem to víc zkoušel. Sice jsem nakonec nešel na výlet, byla fakt pořádná kosa, ale fotil pár věcí v okolí.

Ostření mě příjemně překvapilo, i na Z6II to ostří rychle a pohotově. Snad jen jednou jsem narazil na problém, kdy jsem měl nazoomováno na max. 400mm a chvíli to huntovalo objekt předemnou. Jinak pohoda.

Opticky úplně v pohodě. 28mm mi přijde ostré jako břitva i kraje jsou dobrý. Na 400mm je ostrý střed a kraje mi přijdou jako průměr. Sice 24-120 je ostřejší, ale to se dalo čekat. Při denním focení mě F8 vůbec neomezovalo, zkoušel jsem fotit koně, nebo malé ptactvo na stromech. Ale ti byli tak malí, že tam by to spíš chtělo 800 6.3, i 600 by byla málo.

Takže si ho určitě nechám, na Z6II to sedí ideálně. Bude to fajn vyzkoušet pak i do zoo třeba. Na cestování obecně to bude fajn. Myslím, že je to skvělý upgrade i pro lidi, kteří mají 24-200. I když některým by asi chyběl ten širší konec. Na ten mám stejně 24-120, a tady mě spíš zajímají ohniska nad 100.

Zatím jsem nepřetáhnul fotky z foťáku, tak sem pak zkusím něco dát.

tomashr: Já mám asi nějaký blok, ale olympus mě nikdy nelákal. Je mi jasný, že na wildlife je to dobrá volba, ale ten malý 4/3 snímač mě tam odrazuje. Jako zlatý střed mi přijde fajn APS-C.

Landov: Zkoušel jsi s tou 100-400 Dx režim ? 20mb Dx s ekvivalentem 600mm při stejné cloně 5.6 by mohlo dobře na Z8 fungovat ne ? Já s tím nemám zkušenost zatím, na Z6II mám Dx režim jen při 10mb, ale ze zajímavosti to zkusím. Napadlo mě koupit Z50 a používat ho s 28-400, ale zase ta světelnost by už byla brutální. Nebo můžu přes gigapixel zvětšit ten 10mb, ale to je asi blbost. Byl by to celkem takový nejlevnější a nejkompaktnější způsob jak mít 600mm na Nikon Z.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 4. 2024 11:48

Ad "tomashr: Já mám asi nějaký blok, ale olympus mě nikdy nelákal. Je mi jasný, že na wildlife je to dobrá volba, ale ten malý 4/3 snímač mě tam odrazuje. Jako zlatý střed mi přijde fajn APS-C."

Jednak jsem v této debatě o MFT tolik nepsal, tohle bylo o něčem trochu jiném spíš víc doširoka... A třeba v těch posledních příspěvcích k travel už jsem to myslel vyloženě obecněji, ona se dá poskládat velmi zajímavá kompaktní (a podle mne nepříliš kompromisní) sestava i v FF.
Jinak ale když jsi to nakousl, tak si upřímně myslím, že to je fakt spíš blok a neznalost - výsledky jsou až nečekaně dobré a má to i jiné klady. Třeba už jen to, že fakticky jakýkoli Oly (i Pana) je naprosto v pohodě v silent režimu - není to jen o celkem drahém OM-1, on ti úplně stačí vlastně jakýkoli aby to bylo v rovině "good enough" pro valnou většinu fotek. Což tedy u FF není ani náhodou, těla jako Z6,7, Sony Alpha 7/7R a vlastně i Panasonicy S fakt takto v pohodě nejsou. Tohle zrovna u travel a street naprosto miluji, to, že prostě zvuk závěrky neřešíš vůbec a úplně to vypustíš z hlavy je vážně skvělé. U FF to taky lze řešit výtečně - Z8/9, Sony A1/A9, jenže to už letíš do úplně jiných cen :-(
A hodí se i některé další vlastnosti, to by už bylo na strašně dlouhý popis... Já shodou okolností v poslední době fotím na FF možná víc než na MFT, ale klidně se mi smějte, ale přijde mi, že si v důsledku neustálého srovnání si v dost ohledech spíš Olympusu vážím ještě více než předtím. Ale to by bylo fakt na moc dlouhý popis a navíc to nepatří do vlákna Nikon, pokud to někdo chcete drbat, tak klidně, ale šel bych s tím jinam :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 22. 4. 2024 12:11

Tak být wildlife fotograf, který nutně potřebuje velmi dlouhá ohniska, tak bych ten Olympus zkusil.

Tak ta Z6II mi vyhovuje, ostření je v pohodě, pokud na to nedáváš velký objektivy nad 1kg, tak jsi v klidu.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 4. 2024 13:07

Titan_66 píše:Landov: Zkoušel jsi s tou 100-400 Dx režim ? 20mb Dx s ekvivalentem 600mm při stejné cloně 5.6 by mohlo dobře na Z8 fungovat ne ? Já s tím nemám zkušenost zatím, na Z6II mám Dx režim jen při 10mb, ale ze zajímavosti to zkusím. Napadlo mě koupit Z50 a používat ho s 28-400, ale zase ta světelnost by už byla brutální. Nebo můžu přes gigapixel zvětšit ten 10mb, ale to je asi blbost. Byl by to celkem takový nejlevnější a nejkompaktnější způsob jak mít 600mm na Nikon Z.

Velmi som to ntestoval v DX rezime, kedze mam TC 1,4 a s nim su vysledky naozaj vyborne.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka