Sramik: Jasně, ne, že by to byla nějaká hrůza, nosit by se to i dalo. Problém je, že jakmile to chytneš a ostříš, fotíš, tak už ten komfort je nic moc, natož se Z5/Z6. Dělalo mi problémy se déle soustředit a v klidu si fotit. Je mi jen o pár let víc než tobě, jsem docela chlap jak hora. Je pravda, že jsem byl po viroze, ale i tak to prostě bylo znát. Na Z8 v prodejně ten komfort byl lepší, tam je vidět ta výhoda u těžších skel.
Jasně, stativ, monopod je na to fajn, ale už jsou to takový kompromisy a to by mě pak netěšilo. Ale kromě váhy a rozměrů je to fakt parádní sklo, se povedlo, to zoomování je hodně rychlý, ostření bleskový. V Megapixelu se mi divili, že je to prý teď nejžádanější sklo.
Hodně mě zaujala ta 400 4.5, s TC 1.4 je to dle testů je to opticky na úrovni 180-600 na dlouhém konci při stejné světelnosti. Ze zahraničí se dá koupit podstatně levněji. Případně ta 100-400, ale tu tam zrovna neměli vystavenou. Ty dlouhé pevné objektivy jsou docela výzva, přijdou mi zajímavější jak dlouhé zoomy.
Je fakt, že to APS-C asi není řešení.
No já třeba nepřecházel na Nikon Z FF kvůli většímu snímači. Rozhodly kompaktní cestovní zoomy. Na 24-120 nedám dopustit, ty kratší zoomy jsou super. Na APS-C by 16-80 2.8 byla už obluda. A vůbec ty Ztka mají povedená skla. FF je spíš bonus.
Kdo fotí hodně WL a ještě se tím živí, tak tam chápu, že menší snímač je na místě. Holt se musí počítat s tím, že na FF ty delší ohniska už nejsou tak kompaktní jako ty kratší.
28-400 asi nebude velká hitparáda, F8 na 200mm ohnisku je celkem brzy, ale zase když si vzpomenu, že na Fuji jsem měl 70-300, kde to končilo na 5.6, což je přes f8 na FF. A nevadilo mi to. Ale zase je fakt, že to nedává smysl to mít jako další zoom k 24-120. U Canonu mají alespoň tu 100-400 5.6-8.