Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JardaB1 2. 4. 2024 21:04

Oficiální oznámení objektivu Viltrox AF 56mm f/1.7, který je k dispozici k předobjednání (X/Z) :
Read more: https://photorumors.com/2024/04/02/vilt ... z8WGmjahty

Společnost Viltrox oficiálně oznámila již dříve oznámený objektiv AF 56mm f/1.7 APS-C pro Nikon Z a bajonet Fuji X. Americká cena je 139 dolarů. Předobjednávky jsou nyní otevřeny na B&H Photo (již brzy na Amazonu). Doplňující informace :

Tichý motor STM, přesné a rychlé automatické ostření Konstrukce těla proti otřesům
Podporuje přenos informací EXIF a plně zachovává parametry informací o snímku
Přední čočka je voděodolná a antivegetativní vrstva
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 4. 2024 15:59

Nemohu vyloučit, že něco chápu špatně nebo dělám špatně, ale v posledním release firmware pro Z9 upoutala moji pozornost funkce Auto Capture, která tam byla už v minulé verzi, ale tehdy neupoutala moji pozornost a kterou jsem nikdy předtím nezkoušel.

A tak jsem si na akci na Autodromu v Mostě řekl, když jsem zjistil, že jsem si vzal místo 20mm objektivu Nikon s AF Voightlander 28/2 s MF, že to vyzkouším, ale narazil jsem na limit, že nejdelší vzdálenost je 14m a závodní dráha byla bohužel vesměs dále. Takže z toho nic nebylo. Nezkoušel to už někdo ? Jste s tím spokojeni ?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 4. 4. 2024 18:23

Tak jsem měl na pár dní 180-600, kupoval jsem v Megapixelu. Měli jste pravdu, je to vážně těžký. Asi jsem byl naivní. Ale hlavně, že jsem si to vyzkoušel. Dneska jsem ho šel vrátit zpět. Na té Z6II se to špatně drží a to nemluvím o tom když se fotí a zvednu ruce. Jinak je to super objektiv, rychle ostří, ostrý, škoda. Uvědomil jsem si, že stejně jako třeba pro Landova, i pro mne je priorita váha, kompaktnost.

Zkoušel jsem si to ještě na Z8 a to šlo mnohem lépe, ale i tak to bylo už na můj vkus moc. Tak jsem si tam ještě zkoušel 400 4.5 a to byla paráda, sklo krásně lehký, parádní kresba. Sice pevné, ale i s TC to podává super výsledky. I na Z6II to sedělo super. Takže buď došetřím a pořídím 400 4.5 s TC, nebo mě ještě napadlo počkat na tu novou 28-400. Jen 720g, sice f8 na konci, ale to by mi nevadilo při denním focení. Ale zase je to kratší než 600, TC tam určitě nepůjde. Ještě mě napadla kacířská myšlenka a pořídit k 28-400 Z30 a fotit v APS-C režimu pro tyhle delší ohniska. Případně upgradovat na Z7II, bůhví jestli Z7III bude. Z8 je pro mě příliš drahé.

No mám tedy o čem přemýšlet.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sramik 5. 4. 2024 06:53

viz níže příspěvek zde byl nekompletní
Naposledy upravil sramik dne 5. 4. 2024 07:02, celkově upraveno 1
sramik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 5. 4. 2024 06:54

Takze tu Z 180-600 si otestoval v realite za mna :-)
Sem-tam som sa pohraval s myslienkou dat jej sancu, ale teraz som to uz definitivne zavrhol. Vyzera to byt naozaj fajn sklo v pomere cena/vykon, ale je tam velke ALE (hmotnost, rozmery).
Z 28-400 bude asi obrovsky kompromis na ucely WL - pomalsi AF a zrejme opticky vykon na 400mm. No a Z30 by som urcite na dlhe skla neodporucal. Fotit "na japonca" bez hladacika si ani neviem predstavit z hladiska ergonomie a vobec.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 4. 2024 06:59

Filip Barták to zjednodušeně komentoval, že tyhle skla jsou jakýmsi plus minus ekvivalentem F skel, pro 180-600 byl vzor 200-500. Oproti 200-500 má řadu zlepšení, hlavně v oblasti rychlosti AF, ale parametry typu hmotnost a rozměry jsou podobné.

600/6.3 je v tomto ohledu náhradou za 500 PF a 400/4.5 je náhradou na 300 PF.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sramik 5. 4. 2024 07:01

Ta 180-600 těžší je to je pravda, ale dá se nosit přes rameno s popruhem od PD a to dost pomůže, akorát to chce na objektiv dát neoprenové návleky (mám ROLANPRO a bomba), aby se kotvičky neškrábaly o tělo objektivu. Já objektiv tahám na Z5 (Z8 bohužel přes manželku neprojde a Z6 III ještě není - otázka bird AF, případně čekám na Z D500 jestli bude) a taková hrůza to není - je pravda že předtím jsem nosil FTZ adaptér + Nikkor 200-500 a to bylo horší. K tomu ještě batoh (Lowepro ProTactic BP 450 AW) a v něm Nikkor 24-120, maskovací síť, podložku pod sebe, pláštěnku, Manfrotto stativ a gimbalovou hlavu- ta se pronese nemám karbonovou. Je ale pravda, že mi je 34 let a něco ještě unesu :).

Osobně bych do té 28-400 nešel, ale neměl jsem jí v ruce tak nemůžu soudit co mě děsí je ta clona F8 už od 200 mm jestli se nepletu.
sramik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 4. 2024 07:34

Problém není nošení, to řeším také popruhem, ale moment, kdy se dívám skrz objektiv na subjekt třeba minuty, protože po pár minutách mne začnou bolet ruce. Proto jsem Nikon 200-500 ani Nikon 180-600 nekoupil a používám jen 500 PF. Nikon 400/4.5 udělá podobnou službu, ale je o 100mm kratší.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 5. 4. 2024 08:34

Ja som tu 200-500 mal dlhe roky na D500 a aj na Z6. Sklo fajn, ale ako pise pemar, fotit s tym dlhsie z ruky bolo o drzku. Pokial ale niekto chodi fotit WL a ma fotak na stative atd., tak je 180-600 urcite vyborne riesenie. Ale na moj styl fotenia, ze beriem fotak na plece a chodim a fotim...to uz nie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 5. 4. 2024 09:41

Na tohle všechno je odpověď docela jednoduchá, monopod. Zlepší komfort při přenášení, protože se dá dobře hodit přes rameno a při focení není co řešit, přitom při focení zase tolik neomezuje.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 4. 2024 09:42

Zcela obecně - podle mne si je na čase přestat namlouvat, že se dá na FF fotit WL/bird nějak jednoduše a relativně levně.
Ono to ale tak prostě není - pokud chci ohnisko aspoň 600mm, tak to je buď už relativně velké, nebo je to drahé (či velké a drahé zároveň). Anebo se holt musí člověk smířit s většími kompromisy - malá světelnost, komplikace s telekonvertory (a zhorší kresbu, ne že ne) a tak.

Pokud chcete fotit s dlouhými skly celkem levně a lehce, tak si pořiďte MFT, tam to velký crop opravdu hodně natáhne, EQ800mm je v pohodě i bez TC s hmotností mírně nad kilo, při posunu na 2kg najednou máme EQ1200mm (pořád bez TC!). S konvertory je to pak najednou ještě o další kus jinde.
Ale pokud jste přesvědčeni, že snímač menší než FF je šmejd, tak pak ale sorry - musíte to odnosit (a zaplatit). Tohle se moc neokecá ani za cenu poklesu světelnosti - viz Canon 200-800 s F9 na konci - není to marné, ale taky už váží dvě kila.

Za mne je pro FF snadno řešitelné sklo do 400-500mm - tam je pro varianty do 1,5kg dokonce i na výběr (samozřejmě podle značek) - různé 100-400, nová Sigma 500/5,6, ta ne pro Nikon, ale Nikon zas má svá dobrá PF skla atd. Ale u 600mm se to láme a při zájmu o 800mm a více už je to docela velký problém - pokud ne hmotnost, tak cena či větší kompromisy...

Jistým kompromisem ještě může být APS-C, ale bohužel Nikon tělo, se kterým bych chtěl fotit WL, s tímto snímačem nemá...

EDIT - a ano, Milan má taky pravdu. Monopod vůbec není od věci a může být dobrou možností. Jen to prostě už není o focení z ruky...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 5. 4. 2024 11:31

APC
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 5. 4. 2024 15:31

APS-C dnes v MILC není dobré řešení. Mimo Fuji jsou to všechno jen doplňkové výrobkové řady. Výběr objektivů je zoufale malý a s těmi těly je to také dost bída. Každý si musí velice dobře zvážit jak si to poskládat, může se stát že velký a těžký teleobjektiv rychle přestane bavit. Já bych asi také to optimální řešení pro většinu zdejších fotografů viděl v pořízení MFT.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 4. 2024 16:00

houghs - no právě...
Já si třeba opravdu nemyslím, že si nevimAVM polepšil přesunem z MFT na R7. Snímač je v DR úplně stejný jako MFT (spíš lehce horší), je to prostě stará nevalná řada snímačů Canon, kde o teoretické výhodě cca 1EV proti MFT nemůže být řeč, ani jiné vlastnosti nejsou právě top. V podstatě se tím přechodem přišlo o půlku cropu, snímač je pomalejší a navíc to nepřináší nic (tedy proti OM-1, uznávám, že proti staršímu Oly tělu tam nějaký bonus je v AF atd).
Nikon je pak spíš ještě horší - je na tom v DR zase v podstatě stejně jako MFT, ale tady není žádný přínos rozlišení, takže spíš jen ztráta cropu (a ještě Nikon Z50 a Zfc opravdu nejsou moc dobrá těla na wl).

Smysluplné APS-C má Fuji - 40mpix senzor je v DR tak stejný, jako MFT, ale s velikým růstem rozlišení, 26mpix je pak v DR lepší (byť tedy to teoretické 1EV to tak docela není). Bohužel ale Fuji pro změnu nemá úplně ideální dlouhá skla, ale celkově vzato to úplně zle nevychází.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 5. 4. 2024 16:44

Kto sa naozaj chce seriozne venovat WL, tak si svoju vybavu najde, aj v FF to "nie je" problem.
Pre mna ako obcasneho cvakaca WL, bez ambicie niekde v kryte cihat hodiny a dni na zver je investicia do dalsieho systemu absurdita.
A zaroven sa FF osobne nechcem v ziadnom pripade vzdat, vyhovuje mi so vsetkymi+/-
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka