Poslouchal jsem recenzi Steve Perryho na předprodukční kus 180-600:
https://backcountrygallery.com/nikon-18 ... ok-review/zaujala mne krátká minimální vzdálenost, to jsem předtím moc nepostřehl a to může být v praxi užitečné. Na druhou stranu, bokeh mi přišel jako ne úplně silná stránka toho skla, ne že by byl KO problém, ale asi je tomu zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost při kompozici. Nebylo tam moc komentářů o rychlosti AF, to může být také slabé místo, protože Nikon 200-500mm byl v tomto ohledu dost lenochod a jestli u Nikonu použili stejný motor …
Hmotnost není tragická, ale není ani ideální, je to blízko 200-500mm, což byl objektiv, který byl na řemenu v pohodě nositelný. Čertovo kopýtko je při delším focení z ruky bez přestávky, z téhle hmotnosti dostanete brzy (nejpozději tak po hodině foceni, já určitě dříve) křeč do rukou. Na druhou stranu, vypadá to, že Nikon věnoval pozornost rozložení hmotnosti, což velmi pomáhá. Na telekonvertor to moc nevidím, začínat na f9 není žádná hitparáda.
Jestli budu kupovat něco delšího, než je 500 PF, tak asi půjdu spíše směrem k 800 PF, ale tím neříkám, že nemůže jiným udělat skvělou službu, podobně jako třeba 200-600mm u Sony. Každopádně tohle Nikonu chybělo a je fajn, že je to na trhu.