Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod NevimAVM 23. 6. 2023 18:34

Ano je to trochu jiné focení, než běžné fotky na krátká ohniska, nicméně viz galerka co jsem tu pár příspěvků zpět postoval, všechno mám foceno z ruky na 800mm na micro 4/3 a iso se ukočírovat dá i tak.

1/1600 je dost málo. Průběžným zkoušením jsem dospěl k závěru a mám teď nastaveny předvolby na 1/3200 jako minimum pro pohyb a 1/4000 pro letovky.

Největší výzva je fotit od hladiny, tj. držet foťák v ruce a přes display zaostřovat na jeden bod a celé to držet tak, aby se co nejméně třepala ruka, to je masakr docela :) přesto, trocha cviku a myslím výsledky slušné. dá se .. stativ nechci, mám, nepoužívám, mám rád volnost v rukou, často u zvířátek bývá živo a ve vteřině potřebuju měnit pozice ..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2023 19:17

Stativ je nutnost při delším čekání na záběr, to by mi jinak upadla ruka, jinak fotím z ruky tak 95%, ale dávám foťák od oka, ruka odpočívá. Když jsme byli v Africe, tak sedátko a stativ nebo opřený foťák byly fakticky nutnost, jinak člověk potřeboval přestávky.

Spoustu fotek na ekvivalent 800mm fotím na 1/500s, i letovky ptáků typu kachna nebo poštolka, ale na vlaštovky nebo podobné dávám tak 1/1000s nebo 1/1600s, tu 1/3000s nebo něco podobného jsem už dlouho nedal, v našich podmínkách na to nebývá dost světla. ISO kolem 400 má ještě minimální vliv na degradaci obrazu, obvykle kvůli ořezu držím ISO do 1250, ale na ISO 3200 už jdu jen zřídka a na ISO výše kvůli ořezu jen výjimečně.

Focení na hladině řeším vhodným oblečením, prostě si lehnu na břicho a ne nějaké to malé zašpinění nehledím, když má člověk oblečeni do lesa nebo na ryby, tak to ani není vidět. Opěvované výklopné displeje se mi neosvědčily, kvůli odleskům slunce.

-- 23. 6. 2023 20:24 --

Jinak vyhlásil na některé Nikony Z8 servisní akci, protože v některých vzácných případech nelze na fotoaparát nasadit objektiv, protože jej nelze otočit do uzamčené polohy.

Nikon opraví postižené fotoaparáty Z 8 bezplatně, včetně nákladů na dopravu postižených fotoaparátů Z 8 do společnosti Nikon a jejich vrácení zákazníkům.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 23. 6. 2023 20:36

[quote="NevimAVM"]Ano je to trochu jiné focení, než běžné fotky na krátká ohniska, nicméně viz galerka co jsem tu pár příspěvků zpět postoval, všechno mám foceno z ruky na 800mm na micro 4/3 a iso se ukočírovat dá i tak.

Nie je to uplne to isté zabúdaš na rozdiely v systémoch.

AD1 - Olympus má naj stabilizáciu
AD2 s akým sklom porovnávaš ten Olympus 100-400? Lebo predpokladám že si myslel práve 180-600 (kedže si uviedol 900 mm evivalent na APSC) a rozdiel vo váhe tých skiel je skoro 1000g a to už sa pozná ....
AD3 Z90 - len aby si nečakal príliš dlho....
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 23. 6. 2023 20:45

25Paladin píše:
NevimAVM píše:Ano je to trochu jiné focení, než běžné fotky na krátká ohniska, nicméně viz galerka co jsem tu pár příspěvků zpět postoval, všechno mám foceno z ruky na 800mm na micro 4/3 a iso se ukočírovat dá i tak.

Nie je to uplne to isté zabúdaš na rozdiely v systémoch.

AD1 - Olympus má naj stabilizáciu
AD2 s akým sklom porovnávaš ten Olympus 100-400? Lebo predpokladám že si myslel práve 180-600 (kedže si uviedol 900 mm evivalent na APSC) a rozdiel vo váhe tých skiel je skoro 1000g a to už sa pozná ....
AD3 Z90 - len aby si nečakal príliš dlho....

Kde co porovnavam, jen pisu, ze z90 + 180 600 by mohlo byt bezva kombo. Tak ma byt uvedena letos, snad Q3. Zatim budu trenovat zadrzovani dechu s em1.3 :) a pak bud pujdu do om1 jak chci ted a nebo komplet vymena, ale to by ta z90 musela byt fakt rozdilova v necem podstatnem, uvidime.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 6. 2023 20:48

K té stabilizaci doporučuju mrknout na youtube testy Z9/8 + 600/4TC od Steva Perryho nebo Jana Wegenera, prý asi nejlépe stabilizované FF kombo na trhu, časy hluboko pod 1/100 s nejsou problém. 180-600 je ale o něco horší, i tak se s ním dají pořídit ostré fotky na 600 mm a 1/15 s. U případných DX těl je pak otázka, jestli dostanou stejně výkonný IBIS jako Z9.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 23. 6. 2023 20:48

pemar. píše:
Jinak vyhlásil na některé Nikony Z8 servisní akci, protože v některých vzácných případech nelze na fotoaparát nasadit objektiv, protože jej nelze otočit do uzamčené polohy.

Nikon opraví postižené fotoaparáty Z 8 bezplatně, včetně nákladů na dopravu postižených fotoaparátů Z 8 do společnosti Nikon a jejich vrácení zákazníkům.

Podľa SN je aj moja Z8 postihnutá. Teraz som skúšal všetky sklá vrátane TC 1,4 a ok. Jedine Viltrox 85/1,8 nejde vôbec nasadiť. Nie ze sa nedá locknut, on vôbec nezapadá do bajonetu. O to viac je to čudné, pretože Viltrox 24/1,8 ide v pohode.
Zatiaľ foťák zasielať nebudem, keď mi príde Z 70-180/2,8 a bude OK, tak ho nebudem zasielať vôbec. S Vilzroxom 85/1,8 som nefotil ani nepamätám, je to adept na predaj.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 6. 2023 21:00

Popsal už někdo podstatu chyby? Představuje riziko do budoucna? Například nedotažený šroubek za bajonetem, který některým sklům vadí a jiným ne...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 23. 6. 2023 21:24

NevimAWM: No prirovnal si to k 800 mm čo používaš teraz. Možno som to len zle pochopil len som chcel poznamenať že štýl fotenia čo tu popisuješ prechádzam sa a kde tu niečo zbadám a niečo cvaknem ti ten 1 kg navyše môže trochu skomplikovať.

To bolo všetko...

Máš niekde aj zdroj k tej Z90? Nejako mi to uniklo...
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 23. 6. 2023 21:57

25Paladin píše:NevimAWM: No prirovnal si to k 800 mm čo používaš teraz. Možno som to len zle pochopil len som chcel poznamenať že štýl fotenia čo tu popisuješ prechádzam sa a kde tu niečo zbadám a niečo cvaknem ti ten 1 kg navyše môže trochu skomplikovať.

To bolo všetko...

Máš niekde aj zdroj k tej Z90? Nejako mi to uniklo...

Konkretni ne, ale obecne se uvadi 2023 a mezi radky mam takove tuseni. No je pravda, ze momentalne nosim ani ne 2 kila komplet a dokazu tak chodit x hodin a udelat stovky fotek behem nekolika kilometru chozeni. Ja jsem ten typ, te kdyz neco chci, umim tomu obetovat, dnesni doba je takova, ze lidi maji tendence vse zlehcovat, zjednodusovat.. nemyslim si, ze by me to kg navic nejak zasadne ovlivnilo. Uvidime, treba skoncim u puvodniho planu om1 a bude klid.
Ale na tu Z90 jsem zvedavy, pokud bude mit rychly kvalitni af na zvirata a dobry hledacek, tak vzhledem k tomu, ze ma Nikon konecne dobry tele (novy 180-600)... tak ma Nikon konecne neco fajn na WL za co clovek nemusi vyhazovat statisice.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 6. 2023 05:49

Poslouchal jsem recenzi Steve Perryho na předprodukční kus 180-600:

https://backcountrygallery.com/nikon-18 ... ok-review/

zaujala mne krátká minimální vzdálenost, to jsem předtím moc nepostřehl a to může být v praxi užitečné. Na druhou stranu, bokeh mi přišel jako ne úplně silná stránka toho skla, ne že by byl KO problém, ale asi je tomu zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost při kompozici. Nebylo tam moc komentářů o rychlosti AF, to může být také slabé místo, protože Nikon 200-500mm byl v tomto ohledu dost lenochod a jestli u Nikonu použili stejný motor …

Hmotnost není tragická, ale není ani ideální, je to blízko 200-500mm, což byl objektiv, který byl na řemenu v pohodě nositelný. Čertovo kopýtko je při delším focení z ruky bez přestávky, z téhle hmotnosti dostanete brzy (nejpozději tak po hodině foceni, já určitě dříve) křeč do rukou. Na druhou stranu, vypadá to, že Nikon věnoval pozornost rozložení hmotnosti, což velmi pomáhá. Na telekonvertor to moc nevidím, začínat na f9 není žádná hitparáda.

Jestli budu kupovat něco delšího, než je 500 PF, tak asi půjdu spíše směrem k 800 PF, ale tím neříkám, že nemůže jiným udělat skvělou službu, podobně jako třeba 200-600mm u Sony. Každopádně tohle Nikonu chybělo a je fajn, že je to na trhu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 24. 6. 2023 09:34

pemar. píše:Poslouchal jsem recenzi Steve Perryho na předprodukční kus 180-600:

https://backcountrygallery.com/nikon-18 ... ok-review/

zaujala mne krátká minimální vzdálenost, to jsem předtím moc nepostřehl a to může být v praxi užitečné. Na druhou stranu, bokeh mi přišel jako ne úplně silná stránka toho skla, ne že by byl KO problém, ale asi je tomu zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost při kompozici. Nebylo tam moc komentářů o rychlosti AF, to může být také slabé místo, protože Nikon 200-500mm byl v tomto ohledu dost lenochod a jestli u Nikonu použili stejný motor …

Hmotnost není tragická, ale není ani ideální, je to blízko 200-500mm, což byl objektiv, který byl na řemenu v pohodě nositelný. Čertovo kopýtko je při delším focení z ruky bez přestávky, z téhle hmotnosti dostanete brzy (nejpozději tak po hodině foceni, já určitě dříve) křeč do rukou. Na druhou stranu, vypadá to, že Nikon věnoval pozornost rozložení hmotnosti, což velmi pomáhá. Na telekonvertor to moc nevidím, začínat na f9 není žádná hitparáda.

Jestli budu kupovat něco delšího, než je 500 PF, tak asi půjdu spíše směrem k 800 PF, ale tím neříkám, že nemůže jiným udělat skvělou službu, podobně jako třeba 200-600mm u Sony. Každopádně tohle Nikonu chybělo a je fajn, že je to na trhu.

Mne ta minimalni vzdalenost prijde nic extra, vim, ze se to adi neda moc srovnavat napric systemy, ale moje soucasna Oly 100-400 ma 1.3m pri 800mm.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 6. 2023 11:05

Použít 800mm na něco, co je 1.3 m ode mne, to mne zatím ještě nenapadlo :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 6. 2023 11:12

Když nelítají opeřenci, můžeš zkusit tele-makro (pokud to objektiv zvládá) :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 24. 6. 2023 11:28

Použít 800mm na něco, co je 1.3 m ode mne, to mne zatím ještě nenapadlo :-).[/quote]

Nahodou jako telemakro prekvapive pekne vysledky. Kolikrat musim couvnout, ze jsem moc blizko :) Tahle fotka je třeba ještě ořez, ono těch 800mm není až zase tolik, to se zdá ..

Obrázek
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 25. 6. 2023 12:32

Dnešní ráno 800mm + ořez na 1,3-1,5m ... pokud by to ještě někoho nenapadlo :)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
NevimAVM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka