Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 21. 6. 2023 14:32

Ehm? Kto chce, si vyberie. Na Z-ka je napriklad pre WL aktualne hit Z 800/6,3. Nie na vsetko je potrebny zoom.

-- 21. 6. 2023 15:45 --

Z 70-180/2,8 predobjednany :-)

ceny SK:
Z 180-600...1999€
Z 70-180.....1449€
landov
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 21. 6. 2023 14:55

landov píše:Ehm? Kto chce, si vyberie. Na Z-ka je napriklad pre WL aktualne hit Z 800/6,3. Nie na vsetko je potrebny zoom.

Pevna jsou k nicemu, kdyz se toulas prirodou, potrebujes se adaptovat na aktualni situaci. Neco leti bliz, pak dal, pak se to stoci, sedne tam, popoleti zase bliz, zase dal.. s tou pevnou udelas co? Budes tak leda cumet jak pero a nic nevyfotis :) Nehlede na to, ze neco napr. zahlidnes v korune stromu, maleho ptacka, potrebujes si odzoomovat a pak si na nej najet. Zkousel si nekdy neco hledat s 800mm??? Navic to jsou kolikrat doslova vteriny a uleti, chvili zaspis a mas po fotce, s pevnym sklem nez neco najdes nevyfotis nic + co pisu na zacatku budes furt chodit dopredu dozadu coz ani hlavne v tom terenu casto nejde a ztracis tim jen drahocenne vteriny.

Potkavam v prirode spoustu fotografu s ruznyma fotakama a kazdy kdo foti WL mi to potvrdi. Zrovna o vikendu vedle me stal borec s r5 + 800, za tu dobu co jsme stali a povidali proletelo xy operencu, prakticky nic nevyfotil a rikal, ze uz to skoro nenosi, dnes po delsi dobe. Den predtim jiny se Sigmou 150-600 fotil pobliz labute jako ja, rikal mit s sebou pevnou 600 nebo co to ma, tak nema skoro nic vyfocene.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 21. 6. 2023 15:48

Landov:

Čakám potom na review od teba mám ho v hladáčiku... len musím najprv predať obličku :) takže to vidím na kupu niekedy budúci rok ak sa zašťastí ... ale je to presne to čo mi chýba :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 21. 6. 2023 15:55

V predaji bude u nas od 13.7. Toto je presne sklo na ktoré som čakal. Tamron 70_200 som predal kvôli velkosti/hmotnosti. Aj keď opticky bol super.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod 25Paladin 21. 6. 2023 15:58

NevimAVM píše:
landov píše:Ehm? Kto chce, si vyberie. Na Z-ka je napriklad pre WL aktualne hit Z 800/6,3. Nie na vsetko je potrebny zoom.

Pevna jsou k nicemu, kdyz se toulas prirodou, potrebujes se adaptovat na aktualni situaci. Neco leti bliz, pak dal, pak se to stoci, sedne tam, popoleti zase bliz, zase dal.. s tou pevnou udelas co? Budes tak leda cumet jak pero a nic nevyfotis :) Nehlede na to, ze neco napr. zahlidnes v korune stromu, maleho ptacka, potrebujes si odzoomovat a pak si na nej najet. Zkousel si nekdy neco hledat s 800mm??? Navic to jsou kolikrat doslova vteriny a uleti, chvili zaspis a mas po fotce, s pevnym sklem nez neco najdes nevyfotis nic + co pisu na zacatku budes furt chodit dopredu dozadu coz ani hlavne v tom terenu casto nejde a ztracis tim jen drahocenne vteriny.

Potkavam v prirode spoustu fotografu s ruznyma fotakama a kazdy kdo foti WL mi to potvrdi. Zrovna o vikendu vedle me stal borec s r5 + 800, za tu dobu co jsme stali a povidali proletelo xy operencu, prakticky nic nevyfotil a rikal, ze uz to skoro nenosi, dnes po delsi dobe. Den predtim jiny se Sigmou 150-600 fotil pobliz labute jako ja, rikal mit s sebou pevnou 600 nebo co to ma, tak nema skoro nic vyfocene.

Pozeráš nato príliš zaujato a jednostanne. Nie každý fotí WF štýlom ako ty. To že to pre teba nedáva zmysel neznamená že pre XYZ iných je pevné sklo na WF to pravé. V dnešnej viac Mpx dobe dokonca ešte lepšie ako v minulosti.

Vytiahnem otrepaného WF fotografa Olympusu, ktorý s 300kov spravil neskonalo množstvo krásnych fotiek? Radšej nie :)

Mylsím že to záleží veľmi od štýlu fotenia... niekto sa prechádza a fotí všetko pekné čo vidí (hoc nie vždy v pekných podmienkach) a iný vytipuje miesto a čas a neprinesie 100ky záberov ale možno len 10tky.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 21. 6. 2023 16:11

25Paladin píše:
NevimAVM píše:

Pozeráš nato príliš zaujato a jednostanne. Nie každý fotí WF štýlom ako ty. To že to pre teba nedáva zmysel neznamená že pre XYZ iných je pevné sklo na WF to pravé. V dnešnej viac Mpx dobe dokonca ešte lepšie ako v minulosti.

Vytiahnem otrepaného WF fotografa Olympusu, ktorý s 300kov spravil neskonalo množstvo krásnych fotiek? Radšej nie :)

Mylsím že to záleží veľmi od štýlu fotenia... niekto sa prechádza a fotí všetko pekné čo vidí (hoc nie vždy v pekných podmienkach) a iný vytipuje miesto a čas a neprinesie 100ky záberov ale možno len 10tky.

Vsak ano, psal jsem hned v prvnim prispevku o zoomech, ze nic jineho pro me nepripada v uvahu a ze v zoomech neni zadny vyber viz prvni prispevek na toto tema. A co furt vsichni maji s Bambouskem, nic proti nemu, ale on neni normalni/bezny fotograf. To je jako Argumentovat, ze Senna zajede s NSX lepsi cas, nez my vsichni tady s F1.

Nehlede na to, ze ten hit o kterem pise stoji skoro 200 litru, ehm..
Naposledy upravil NevimAVM dne 21. 6. 2023 16:25, celkově upraveno 1
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 21. 6. 2023 16:19

-- 21. 6. 2023 15:45 --

ceny SK:
Z 180-600...1999€
Z 70-180.....1449€

Kde si objednával?
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_ 21. 6. 2023 16:27

Viaggi: ja vacsinou uplne novinky dostanem najskor od fotovideoshop
https://www.fotovideoshop.sk/shop/nikon ... 4349.xhtml

landov: budes spokojny. som to sklo (Tamron) skusal na svojej Sony a dobre to ostrilo, na f2,8 ostre na vsetky ohniska, farebna aberacia korigovana, protisvetlo trochu ubralo kontrast, ale ziadna tragedia. obraz (look) to malo pekny, celkom priestorovy.
...otazka, ci to Z sklo robi sam Nikon, alebo to pre nich robi Tamron. snad bude vystupna kvalita dobra (centrovanie optiky).

hlavne ta vaha a velkost na ten rozsah a ze je to f2,8 su super.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 21. 6. 2023 16:58

Viaggi : fotovideoshop.sk
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Viaggi 21. 6. 2023 17:06

Vďaka, asi objednám tiež. Veľmi ma láka :-)
Aj spolupráca s telekonvertorom je fajn.
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 21. 6. 2023 17:39

NevimAVM: Tahle mince ma ovsem i druhou stranu, jenom z hrstky zoomu vypada obraz podobne jako z pevnych skel a ted nemluvim jenom o ostrosti, ta se v poslednich letech hodne posunula u zoomu, ale celkove ten look, podani prostoru, bokeh, kontrast, odpich od pozadi, prechod z ostreho v neostre atp. Z tech cenove dostupnejsich zoomu mi prijde v tomto ohledu super fotky ze Sony 200-600, tam bych od oka tipoval, ze to je z pevneho skla. Ovsem treba tebou zminovany Oly 100-400, nebo vetsina 150-600 jsou pro me oko na absolutne opacne strane spektra, nemile me v tomto prekvapily i fotky z Tamronu 150-500 nebo Fuji 150-600, co jsem videl online. Toto se neprojevi v momente, pokud chces fotit atlasovky, kdy drobny pevec vyplni vetsinu obrazu, ale pokud chces fotit treba vysokou s okolim, uz to moc pekne neni.

Ale nikomu to nevnucuji, je to ciste muj pohled.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 21. 6. 2023 18:26

NevimAVM: No Bambousek nie je jediný kto fotí WF s pevným sklom. A nerozoberám myšlienku ceny alebo toho čo sa oplatí a čo nie. Ale ty si svôj príspevok prezentoval štýlom WF sa dá fotiť len zoomom. Pevným sklom sa to nedá :( a to mi hlava nebrala.

Možno je to ťažšie lebo ti chýba versatilita a nemôžeš fotiť všetko čo uvidíš ale vďaka väčšej optickej kvalite môže byť výsledná fotka kvalitnejšia.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 6. 2023 18:43

Naštěstí tuto informaci o nevhodnosti pevných skel spousta WL fotografů neví.

A je to dobře, protože by nevznikla spousta nádherných fotek :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 21. 6. 2023 18:46

Na druhou stranu, nejdůležitější vždycky bylo tu fotku hlavně mít, ne? S pevným sklem by mi uteklo takových fotek, ani nepomyslet radši. Já zkrátka funguju stylem vezmu foťák a jdu na procházku a fotím k čemu se nachomítnu, bez zoomu si tohle nedokážu představit. A kvalita? Já nevím, je to špatné?

Oly em1.3 + 100-400

https://eu.zonerama.com/LV426/Album/9954795
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 6. 2023 18:56

Ovšem skoro všechny jsou foceny na 800mm EQ.

Myslím, že oponentura je spíš proti tomu extrémnímu tvrzení - pevná jsou k ničemu, když se touláš ...

Většina zvířat u nás je plachá a většina z nich jsou malí pěvci ... :-) Počet situací, kdy se mi ptáček přiblížil moc blízko, je velmi malý, bohužel :-)

Na toulky ale taky většinou beru zoom, ale spíš kvůli váze. Dřív jsem šťastně chodil s Olympusem a pevnou 300 a nepamatuju, že by mi vrabec přišel moc blízko
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka