Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 17. 5. 2023 13:12

chvd píše:Treba takova oslava s ucastniky v modu "nechci byt rusen focenim" nekde v interieru. Schopnosti AF i prace s vyssim ISO a logicky i vice svetla na snimaci tam mohou byt zcela zasadni a rozhodnout treba o tom, ze neni treba fotit s bleskem, coz dava moznost zcela jine dimenze vyslednych snimku. MILC je taky velkou vyhodou.
Oproti tomu ten WL nebo ptacky lze asi porad dobre obslouzit i s DSLR.

Tak já nemám ani D750 ani Z9, ale podle toho co jsem četl by tam až takový rozdíl být neměl. To znamená že to co bych mohl vyfotit se Z9 bez blesku tak u D750 by ten blesk musel být, jinak by tam byl zásadní kvalitativní rozdíl.

Nicméně význam šumu se u foťáků dnešních kvalit podle mě už dost přeceňuje. Na rozdíl od dynamického rozsahu, který nás sice trápí výrazně méně než tomu bylo předtím, ale za mě je to problém číslo jedna. A v řešení tohoto problému jsme se od roku 2014, kdy byla D750 uvedena, neposunuli nikam.

Mám pochybnosti, zda je potřeba MILC ke komfortnímu focení obličejů na nízkou hloubku ostrosti. Já teda s tím problém nemám, odpadu mám minimum a podle mě je to spíš funkce jejíž užitečnost ocení nejvíc začínající amatéři nebo někdo komu foťák půjčíme aby nás vyfotil.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2023 13:33

No já zrovna u těch portrétů četl nebo poslouchal několik rozhovorů s lidmi, co fotí portréty profesionálně a eye tracking je jedna z funkcí, která jejich systém práce změnila dost zásadně. Většinou to tedy nejsou ateliéroví fotografové, ale ti fotící dynamičtější styl nebo děti.
S šumem jsem neměl problém už ani u té D750, tam zase až tak zásadní posun nevidím, stejně tak ne v dynamickém rozsahu snímače (je, ale ne zásadní). Přijde mi opravdu, že veškerý technologický vývoj v posledních několika letech je v SW a výkonu CPU směrem k AF a trackingu - viz i Pemar (a nejen on), který se u nových hraček soustředí víceméně jen na ty technické detaily a o výsledné kvalitě fotek se nijak nezmiňuje.
Naposledy upravil noxx_cz dne 17. 5. 2023 13:34, celkově upraveno 1
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 5. 2023 13:34

S D750 jsem taky neměl problém. Regulérně jsem fotil s 35 a 85/1.8 G na plnou. Přesto považuju přechod na Z6 a S verze objektivů za masivní pokrok.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2023 13:36

Pokrok v čem konkrétně? Jak se to projevilo ve výsledku, tedy fotce? Fakt nad tím přemýšlím. Mám D750 i Z5 a výsledek je opravdu víceméně totožný. Odmýšlím věci, které jsou pro MILC typické. A kvalitu S objektivů vs. těch na DSLR také neřeším. To je věc úplně jiná.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 5. 2023 13:57

Pokrok v úspěšnosti a v typu fotek. S D750 se dá rozumně fotit jen přes hledáček. Z6 umožňuje všechny možné úhly od země, nad hlavou díky LCD a detekci, přičemž přechod hledáček - LCD je bleskový narozdíl od pomalého náběhu LV u D750. Na děti/psy/reportáž je toto obrovské plus. AF obecně mnohem lépe zvládá pohyb. Děti v pohybu na f/1.8 z D750 skoro nemám, protože uhlídat AF na hlavě byla věc, nadto např 85G je proti Skové verzi zoufale pomalý. Nedávno jsem pořídil 58/1.4 G, který byl na DSLR nepříliš konzistentní, zatímco na Z6 se chová velmi dobře, i když do spolehlivosti 50 nebo 85 S mu dost schází. Obecně zažívám se Z6 při focení méně stresu, zvlášť když o něco jde. I věci jako makro jsou se Z6 jednodušší. Nemusím se tolik válet na zemi. Přesnost pin-point je mnohem větší než AF body D750, které jsou velké a hůř uřídím, na který kontrast se chytí - to je třeba makro květin - na tyčinku, bliznu, okvětí? Přičemž ostření na hmyzáky přes hledáček na kývačku se Z6 nijak neutrpělo, spíš naopak, protože k večeru už jsem v OVF hůř viděl.
Naposledy upravil Dolgor dne 17. 5. 2023 13:58, celkově upraveno 1
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 5. 2023 13:57

noxx - ona paradoxně kvalita obrazu dokonce u posledních generací mírně klesla, stacked snímače jsou geniální svou rychlostí pro plnou využitelnost elektronické závěrky atd., ale pro absolutní obrazovou kvalitu to je spíš zhoršení. Je to zatím všude - Sony A9 a později A1 prostě jsou o trochu horší než modely z A7 řady, Z9 je také podle dxomark o něco horší než D850 a Z7(II). To samé v MFT - OM-1 má sice o dvě generace novější snímač než byl předchozí 20mpix NMOS, tedy skok větší než u výše uvedených, ale ty dvě generace přinesly jen malé přímé zlepšení a vyčerpaly se převážně na dorovnání komplikací se stacked řešením. Ono to za ty klady rychlého snímače stojí, reálně bych opravdu zpět od OM-1 nešel už jen kvůli silent shutteru, ale je holt faktem, že z hlediska řekněme "absolutní laboratorní kvality" se pokrok nejen zastavil, ale dokonce spíš trochu vrátil zpět.

Kvalita výsledku se trochu zlepšila přesnějším AF u MILC (ale v tom má zrovna Nikon problém, že D850/D500 byly mezi DSLR nejlepší a tím je posun menší) a často i lepšími skly, senzory ale podle mne cca od roku 2016-7 fakticky stagnují a pokrok je jen v rychlosti, v absolutní kvalitě ale prakticky vůbec.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2023 14:09

dolgor: s tím souhlasím a podepisuju na 100%, jen jsou to ty mnou zmíněné věci pro MILC typické ;-). Ovšem k tomu mi v zásadě stačí moje Z5ka. Ta diskuze byla spíš o nějaké utkvělé představě, že nový stroj nám přinese zásadní vylepšení výsledného produktu, což, i jak potvrzuje tomashr, už nemusí vždy platit. Jen nám to umožňuje vyfotit třeba o 1-2% více fotek, které by se starším tělem vyfotit nešlo - díky výkonnějšímu CPU, lepšímu AF a SW funkcím.
Takže je to, dle mého, spíše o nadšení z nové hračky, což může být klidně i tím správným impulzem zase začít běhat po venku s foťákem, jako třeba landov a jeho GR :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 17. 5. 2023 14:17

houghs píše:Tak já nemám ani D750 ani Z9, ale podle toho co jsem četl by tam až takový rozdíl být neměl. To znamená že to co bych mohl vyfotit se Z9 bez blesku tak u D750 by ten blesk musel být, jinak by tam byl zásadní kvalitativní rozdíl.

Ten blesk se spise vztahoval k myslenkam z predchozich prispevku o tom, jakou roli hraje velikost snimace(pripadne objektivy).

houghs píše:Mám pochybnosti, zda je potřeba MILC ke komfortnímu focení obličejů na nízkou hloubku ostrosti. Já teda s tím problém nemám, odpadu mám minimum a podle mě je to spíš funkce jejíž užitečnost ocení nejvíc začínající amatéři nebo někdo komu foťák půjčíme aby nás vyfotil.

No zrovna treba u toho pripadu, co jsem popsal bezzrcatko je oproti zrcadlovce "buh". Ticha el. zaverka, AF umoznujici nemuset mit fotak na oku. Co vice si na reportaz ve svetelne ne zrovna spockovych podminkach prat?

-- 17. 5. 2023 15:21 --

noxx_cz píše:Pokrok v čem konkrétně? Jak se to projevilo ve výsledku, tedy fotce? Fakt nad tím přemýšlím. Mám D750 i Z5 a výsledek je opravdu víceméně totožný. Odmýšlím věci, které jsou pro MILC typické. A kvalitu S objektivů vs. těch na DSLR také neřeším. To je věc úplně jiná.

Pro mne ten rozdil neni az tak ve vysledne kvalite fotek, ale v tom, o co snadneji je v nekterych situacich poridim a tedy o kolik vice pouzitelnych zajimavych zaberu ziskam.

-- 17. 5. 2023 15:30 --

noxx_cz píše: že nový stroj nám přinese zásadní vylepšení výsledného produktu

:) no ted je otazka, co povazujeme za výsledný produkt...jestli
a/ obrazovou kvalitu prumerneho snimku
b/ jake(kolik jich bude a jak budou kvalitni z pohledu netechnickeho, rekneme nadsazene umeleckeho) snimky doneseme domu
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 5. 2023 14:30

noxx, nerozporuju absolutní obrazovou kvalitu. Jen mi tak nějak přijde nesprávné oddělovat snímač od všech vlastností těla a systému kolem něj, které mu pomůžou vydat to nejlepší. Ztotožňuju s poslední větou od chvd ... tou z 15:21:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2023 15:38

Jojo, podepisuju ;-). Nové funkce jsou fajn a jak jsem psal výše, umožňují nám udělat fotky, které bychom dřív neudělali nebo jen velmi obtížně.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2023 17:34

Mám těch nových funkcí na Z9 asi více, než máte na Z6 a přitom bych opravdu stěží hledal fotku, kterou bych bez nových funkcí neudělal. Ostření “na oko” to není, při sportu nebo wildlife jich mám stejně, zvětšení obrazu v hledáčku na 100% a zaostření u MF fotky to také není, byť si velmi pochvaluji pohodlí (u D500/D850 to bylo přes potvrzení zaostření, které fungovalo 100%, ale člověk u to šilhal, protože potvrzení a subjekt byly málokdy blízko sebe, u Z9 je i to potvrzení elegantnější, změní se barva ostřícího bodu). Mohla by to být větší rychlost snímání a schopnost zachytit jev ještě před stisknutím spouště, ale prakticky žádnou nějakou lepší fotku přes tuto technologii nemám.

Asi je to spíše moje chyba nebo moje lenost využít možnosti, ale potvrdit to nemohu. Já si ten foťák koupil asi jen pro radost nebo abych mohl kibicovat o Z řadě. Na druhou stranu, ničím jiným aktuálně nefotím, Z9 má něco do sebe.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 5. 2023 17:49

Tak započítej, které jsi neudělal jen proto, že jsi nestihl umístit AF bod. Umístění AF bodu s D750 pro mě byl největší problém. Kdybych byl superohebný a superrychlý akrobat, který vidí budoucnost, na nic bych automatické detekce nepotřeboval. Do Prahy dojedu i v Trabantu z roku 1972, ale je to větší dřina než v moderním autě a větší adrenalin.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2023 17:58

Těch nebude moc, hodně fotek toho typu jsem “ošvidloval” přes Group AF, spoléhaje na to, že subjekt bude před vším ostatním (a na 99% to vyšlo), s tím mám dokonce i teď o chloupek lepší výsledek, než s těmi módy na Z9. Slabá stránka věci byla, že tím hodně trpěla kompozice, protože v nouzi jsem umisťovat subjekt do Group AF jako do terče a kompozici jsem řešil ořezem až pak. Nebo jsem dal Auto AF a pak to bylo jako se Z9, tam mám aktuálně také kombinaci Group AF na tlačítko mám na stisk palce režim 3d.

Jeden čas jsem byl v tom umisťování bodu docela dobrý, měl jsem to přes joystick zmáknuté. Asi jsem to úplně nezapomněl, ale je pravda, že se Z9 to potřebuji a používám mnohem méně.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 5. 2023 18:15

A teď si vezmi někoho jako já, kdo stojí do půlky lýtek ve vodě, před sebou má koupající se děti a chce je vyfotit 50kou na plnou díru pěkně od hladiny.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2023 18:24

To chápu. Já občas ležím na břiše na břehu a mám hladinu v hledáčku, ale čím dál hůře se zvedám.

Výklopný hledáček mám na parádu, v reálu na něm v 99% nic nevidím.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka