Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 3. 5. 2023 17:31

Je videt, ze je aplikovane zrno pres celou fotku, nepouzivam to v teto podobe, ale za me bez problemu, fotku to uhladi, neni zbytecne preostrena, u nekterych typu portretu to ma sve misto.

Ten krk je spis malo vysviceny, nez nevytazeny v PP, ale tady bych naopak do toho editoru sahnul. V cernobile verzi to nevypada moc dobre.

https://www.hrad.cz/cs/pro-media/oficialni-fotografie
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 3. 5. 2023 18:03

Ten krk vypadá desivo...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 3. 5. 2023 19:24

Necpěte politiku do fóra o Nikonu Z, prosím !

Na západě od nás jsou prý k dostání nové objektivy od Sigmy:

Sigma 16mm f/1.4 DC DN, Sigma 30mm f/1.4 DC DN a Sigma 56mm f/1.4 DC DN, docela zajímavě doplňují řadu Z, pokud někdo chce relativně levné, lehké a přitom světelné sklo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 3. 5. 2023 20:42

Pemar, kde vidíš politiku? Riešime chyby na fotografii. To by si mal vidieť, čo nasekali u nás na fotkách v predvolebných billboardoch, to nedáš ani lacným mobilom.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 3. 5. 2023 20:48

Jak to souvisí s Nikonem Z ?

Pokud byste to řešili ve Fotohospodě tak bych si přisadil, že tihle kromě technického diletantství mají problém i s morální integritou, protože fotit politiku je znamená se rochnit v tom morálním bahně. Netýká se to ale jen současného prezidenta, ale i těch minulých, tam byly také hrubé fotografické chyby. Ale možná na tom ti fotografové zase nebyli tak morálně špatně, možná si toho byli vědomi a dělali tu zakázku totálně opilí :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 5. 5. 2023 05:53

Pánové, používáte Active D-lighting? Konkrétně zrovna na krajinu jako dopomoc vyrovnání expozice.

Předpokládám, že by to mohlo mít vliv na vznik šumu ve stínech?
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 5. 5. 2023 05:56

Nikdy som to este nepouzil.
A myslim, ze to ma vplyv iba pri foteni do JPG, co pre krajinarov asi nema ziadny zmysel.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 5. 5. 2023 06:01

landov píše:Nikdy som to este nepouzil.
A myslim, ze to ma vplyv iba pri foteni do JPG, co pre krajinarov asi nema ziadny zmysel.

Právě že nemá, ukládá se přímo do RAW formátu. Dneska jsem to zkoušel, fotky jsem viděl jenom ve foťáku, ale okamžitě vidíš rozdíl. Nedávno na to narazil Luděk Bouška z FotoŠkoda.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 5. 5. 2023 06:08

Vo fotaku vidis akurat nahlad JPG...aj ked fotis do RAW.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 5. 5. 2023 06:16

landov píše:Vo fotaku vidis akurat nahlad JPG...aj ked fotis do RAW.

To jsem si bohužel myslel. :) Proto jsem psal ve foťáku, uvidím co to dělá až budou fotky v PC.

-- 5. 5. 2023 07:19 --

Údajně, pokud jsem to dobře pochopil, se Active D-lighting aplikuje přímo do RAW formátu, Nikon to tak má prý snad jako jediný. Nikdy jsem s tím nefotil, dneska jsem to vyzkoušel. Nikde jsem informaci o zápisu do RAW formátu nenašel.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 5. 5. 2023 08:10

RAW to z principu ovlivňovat nemůže, akorát vidíš náhledovou část toho rawu ovlivněnou. Ale mám pocit, že v případě Nikonu by to mělo ovlivňovat měření expozice, což je fajn.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 5. 2023 08:23

Je to, jak píše milann. Nikony se zapnutým ADL exponují jinak než s vypnutým, obvykle je expozice kratší, snímek tmavší. Raw je tedy ovlivněn na úrovni expozice, ale samotná aplikace ADL se týká jen jpegu nebo raw konvertoru, který umí ADL načíst. Např. Adobe Lightroom data o ADL buď načíst neumí nebo je aplikuje jinak než SW od Nikonu nebo má vlastní algoritmy na automatické zesvětlení, protože výsledek je odlišný. ADL mám zapnutý trvale.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 5. 2023 08:31

Ad RAW z principu nemůže - tady je otázka, jak definuješ RAW...
Pro příklad Olympus, ale i další značky umí do RAW uložit highres snímek složený z více expozic - výstup v RAW, ale je evidentní, že se tady už nedá mluvit o datech přímo ze snímače, je to kompletně přeskládané. A mimo foťák se do DNG ukládá všelicos, třeba HDR z LR... A co teď - je to RAW nebo ne? A radši nebudu nic psát o ProRAW u posledních iPhonů, to celé stojí na možnosti psát do RAW data i s aplikací nemalé várky procesu...
I při zanedbání podobných extrémů ale RAW ve smyslu holých dat snímače vlastně neexistuje, data z CMOS snímače projdou určitým preprocesem úplně vždy. A proč by nemohl Nikon zapsat rovnou i nějaká "HDR data"?
Rovnou říkám, že netuším, jak se debatovaná funkce opravdu chová, dovolím si ale trochu polemizovat s tím "z principu nejde" - podle mne je opravdu čistý RAW dnes už poněkud fikcí a zápis dost upravených dat rovnou ve foťáku je běžný.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 5. 5. 2023 14:47

ADL se chová prakticky stejně jako Picture Control. Samotné RAW data neovlivňuje, ovšem je možné - jak píše Dolgor - že mírně upraví expozici. Ovšem nic víc. Podobně jako Picture Control zásadně ovlivňuje podobu JPG a do RAW jen zapíše zda a jaký ADL aplikovat a jaký Picture Control. Tady ovšem platí, že to má význam jen pro toho kdo vyvolává RAW v NX Studiu. Žádný jiný RAW konvertor nedokáže ADL ani PC přečíst, protože jejich algoritmus nezná, je to tajemství Nikonu. Ze stejného důvodu také různé RAW konvertory barvy nereprodukují úplně stejně.

Podle mých zkušeností bych mohl říct že jak PC tak ADL jsou jaké šetrné "presety" Nikonu. Například úprava kontrastu pod PC nebo saturace je takové jemné doladění, kdežto běžný kontrast nebo saturace (to jsou šoupátka na jiném místě) představují takovou hrubší úpravu. Ovšem to doladění vychází vždy z nějakého základního PC, takže PC Potrait žádnou úpravou kontrastu či saturace nelze převést na podobu PC Landscape.

Úplně něco jiného je ale D-Lighting HS, který se používá na hotový snímek (i JPG) jak ve foťáku tak v NX Studiu, a ten je lepší nepoužívat. Zesvětlení stínů dává lepší výsledek.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 5. 2023 22:43

Jak by mohla vypadat 200-600, nebo možná 180-600:

https://nikonrumors.com/2023/05/05/rend ... 00mm.aspx/
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka