Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 4. 2023 05:07

To je takový krajinný detail, spíš.

Jak je tam nějaká obloha s mraky, tak mě teda z RAW leze opravdu jen polotovar.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 28. 4. 2023 05:44

Asi tak. Z RAWu dostat hotovu fotku z fotaku tak, ako ju odfotis je podla mna bez uprav utopia.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 4. 2023 05:54

Když se dívám na ty slevy Z6/Z7, tak mne napadá kacířská myšlenka, zda Nikon teď uvede na trh Z8, zda to nebudou jen nové verze Z6 a Z7.

Bylo by to zklamání, ale při rychlosti vývoje Nikonu by mne to tak úplně nepřekvapilo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 28. 4. 2023 06:02

To nejspíš ne, už podle těch teaserů tam ta 8 jasně cílí. To by si trhnul hodně velkou ostudu. Na 3. verze Z6/7 je ještě tak rok čas, dle mého. Tady Nikon bota netlačí, protože těch případných vylepšení nebude tolik, aby si nekanibalizoval právě Z8.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 4. 2023 06:04

Tak hlavně RAW není z foťáku hotový vůbec :-) Už základní zobrazení, kterému se říká "holý RAW" je mračno postprocesu - demosaic, aplikace WB, základní křivky, běžně se už tady aplikuje nějaký základ texture či vibrance a tak... Koneckonců to z každého sw vypadá trochu jinak :-)
Ale pak následuje řada úprav podle fotografa - za mne je prakticky povinnost sáhnout do levels, doladit kontrast (což není jen contrast, ale i texture a clarity), případně zvolit pro daný motiv vhodnou křivku. No a u krajiny s oblohou je až na naprosté výjimky nutné selektivně zahýbat oblohou (a v době analogu se to dělalo taky, tehdy bylo fakticky standardní "povinné" vybavení krajináře mít přechodové filtry, tak se holt dělal "postproces" s jejich pomocí už při fotce).
Dá se to samozřejmě přehnat, ale upřímně co vidím po FB v odbornějších skupinách, tak je k vidění spíš více fotek, které nestojí za moc kvůli absenci postprocesu a daly by se hodně pozvednout než těch, kde to fotograf zmrvil jeho přehnáním.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 4. 2023 06:10

U krajiny je to podle mne hodně o počasí, když není světlo, tak to postproces moc nevylepší, kdysi jsem sem dal jako výzvu fotografii z Moravského Toskánska a jedna úprava byla jakžtakž, ale v podstatě se to ani tady nikomu nepovedlo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 28. 4. 2023 06:24

Davidof: Tak si vyhledej jméno Martin Rak. Za poslední roky změnil svůj přístup k focení, minimum úprav, dokonalé zachycení atmosféry a nálady.

Pánové, nevím, co se tu rozjíždí, ale nikde jsem nenapsal, že použití postprocesu je hotové kacířství. :) Pouze jsem napsal svůj názor, že se v dnešní době začíná na postproces klást větší důraz než na samotné focení. Více než přemýšlet u samotné chvíle daného momentu s foťákem v ruce mnohdy hodiny trávené u PC. Ano, tvorba Mariana Kurice je plná postprocesu, maskování a jiných úprav, je to ale dělané s citem a sbírá jedno ocenění za druhým a mě se opravdu moc líbí. Nebo takový Daniel Řeřicha se právem vrací zpět k přechodovým filtrům, aby danou fotografií měl co nejvíce hotovou už ve foťáku.

Sám používám HDR, maskování a jiné. Zejména právě v protisvětle se to nedá jak obejít.

Neberte tu prosím můj názor za používáním postprocesu za něco hanlivého. Každý ať si tvoří jak chce, do nikoho přece nekopu. Každý má přece jiný vkus...
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 4. 2023 06:29

Mne zrovna ty fotky od Martina Raka přijdou dost silně upravené a nepůsobí na mne přirozeně. Tím neříkám, že se mi nelíbí.

Ale nejsem krajinář, je to jen můj subjektivní názor.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 4. 2023 07:08

Kuba_M

Nic extrémního jsi nepsal, u mě to byla spíš reakce na pemarovo formulaci o tom, že nejlepší fotky bývají ty, co tak vypadly z foťáku. Na tom tvrzení teda není nic špatně, ale zrovna u té krajiny, myslím té klasické, mi to přijde nemožné, soudě podle toho, co mi padá ze senzoru :-)

Je pravda, že internet je zaplaven nerealistickými pohledy na nezemsky krásné hory, moře, útesy ... s něžnou kytičkou v dolní třetině ...

Těžko kritizovat, pokud se tím ti lidé živí, tak jsou k tomu v podstatě nuceni.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 28. 4. 2023 07:50

Neříkám, že dobře vyfocená fotka v RAWu je hotová. To přece nejde, pokud bysme fotili do JPEGu, tak se už o relativně hotové fotce(dle náročnosti uživatele) bavit můžeme.

A přesně jak se tu píše - postproces dokáže "obyčejnou" fotku vyzdvihnout, ale i krásnou fotku zabít.

Tím bych téma postproces uzavřel. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 28. 4. 2023 11:40

Tak zrovna tato ikonická fotka Jamese Deana si prošla pěkným postprocesem i v tehdejší čistě analogové době:

Obrázek
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 4. 2023 11:50

Ono to bude stejný, jako s líčením u ženských
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 28. 4. 2023 12:46

Landov: Jak jsi spokojený se Z 100-400? :) Mám na něj odložené peníze, zvažuju poslat do světa Tamron 100-400 a zbavit se adaptéru.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 28. 4. 2023 13:09

Spokojnost velka, sice je to drahe sklo, ale po vsetkych strankach perfektne. Ostre po celom rozsahu na plnu dieru, dokonca aj s TC1,4. Oproti Sigme 100-400, ktoru som mal pred tym sa to neda ani porovnat. Rychlost AF je na mojej Z6 oproti Sigme bleskova...a este lepsie to bude na Z8. Toto sklo mozem len doporucit.

-- 28. 4. 2023 14:20 --

Ale nakopat by Nikon zasluhoval, ze patka nie ja Arca swiss kompatibilna...hned som ju vymenil za Haoge.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 4. 2023 14:20

To je známá bolest Nikonu, patku jsem měnil i na 500 PF.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka