Já spíš narážím na to, že jak to tak pozoruji, tak pro Pemara je máloco dobré. Řeší se tu maximální ostrost a minimum chyb objektivu, jak je něco málo světelné, tak je to už předem odsouzené. Technická stránka výbavy... Kde je ale to řemeslo fotografa i s takovým náčiním v podobě např. 24-120/4 vymyslet něco zajímavého, nevšedního, kreativního. Odclonit objektiv a cvakat rozostřené pozadí/popředí, řešit charakter daného skla..?
Na Ztka vyšlo spousty parádních skel, 20, 50, 85, 14-24 2.8, 24-70 2.8,... A můžu pokračovat dál. Neříkám, že manuální skla jsou špatná, to absolutně ne, ale mít TOP systém a manuálně ostřit, ptz mám sice super ostré sklo, ale nevyužiju ostření těla mi přijde na nic... Toť můj názor, chápu, že spousta z nás to může mít úplně jinak.

Dost mě zaráží, že se pro někoho Nikon co se týče kvality optiky málo vynasnaží. U většiny skel to byl vůči předchůdcům krok kupředu, to mi nikdo nevymluví. Pokud je ale třeba Sigma ostřejší a kvalitnější, to taky nikomu neberu. Nejde nasadit filtr, je ten objektiv obrovský a těžký? Děkuju nechci, i kdyby byl sebelepší.