Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 24. 4. 2023 12:06

landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 4. 2023 13:06

Po roce používání Z9 marně hledám (kromě videa, ale to může být pro někoho jiného také důležité) něco, co bych byl ochoten postrádat nebo co bych mohl považovat za nadbytečné, něco, kde bych byl ochoten slevit.

Ale současně i marně hledám něco, co Z9 při focení čehokoliv zásadně chybí, jak jsem psal, po posledních updatech fw jsem odložil D850 a D500 “do muzea”. Ne, že by nefungovaly nebo nebyly schopné vyfotit, co potřebuji, na Porsche Days s D850 dcera nafotila technicky stejně dobré fotky, jako já se Z9.

Takže asi jediné, co Z9 opravdu chybí, je malá baterka a odnímatelný grip s velkou baterkou. Tak bych představoval Z8, ve městě a na malé rodinné focení s malou baterkou (a několika náhradními v kapse) a kompaktním objektivem a na sport nebo wildlife přidat grip a nasadit nějakého telemacka. Ale pak by hrozilo, že Nikon zopakuje cenovou politiku D850, kdy přidání originálního gripu znamenalo nutnost zakoupení příslušenství, které D850 cenově posunulo k D5.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 24. 4. 2023 22:38

Pemar: tohle dokonale resi Nikon Z6/Z7 jako druhe telo na manualni objektivy a dovolene. Uz prvni generaci pro takove pouziti nechybi vubec nic.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 25. 4. 2023 06:11

Takto nejak som si ten fotoaparat predstavoval. Odhadovana cena vyzera byt tiez celkom slusna, dufam ze sa im bude dobre dodavat/predavat a trocha potlacia konkurenciu (o Sony hovorim) k nizsim cenam, lebo velmi stary A9II a uz stary A1 su v EU stale nenormalne drahe...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 4. 2023 06:55

milann88 píše:Pemar: tohle dokonale resi Nikon Z6/Z7 jako druhe telo na manualni objektivy a dovolene. Uz prvni generaci pro takove pouziti nechybi vubec nic.

Neřeší. Z7/Z6 je oproti Z9 horší prakticky ve všem, nemyslím to pejorativně, je to jen konstatování. Je to foťák spíše na statické fotky a má oproti Z9 o hodně více lagujicí hledáček, nemá ani ten režim “jako OVF”.

Parametry Z8 na mne dělají dojem jako že to bude kříženec mezi Z9 a Z7. Důležité bude, jaké vlastnosti z které řady v Z8 ve skutečnosti budou, vidím riziko, že to bude očesané.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 4. 2023 07:08

Posledne rumorsove parametre Z8 su pre mna absolutne OK. Hlavne, ze to nebude taka velka a tazka "krava" ako Z9 - to je podla mna deal breaker pre vela uzivatelov.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 4. 2023 07:31

To vypadá moc dobře.

Takový foťák umí vlastně všechno, co od něj majitel může chtít. Sport, krajinky, zviřátka, travel, makro …

Jediné, co by mohl být problém, je vnitřní politika Nikonu - nakolik dovolí Z8 kopírovat či předčit schopnosti Z9. Technologii na to už podle mě mají, ale otázkou je, zda Nikon pustí na trh dva stejné foťáky, lišící se jen velikostí.

Já bych to udělal, ale to není relevantní :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 25. 4. 2023 11:38

Ty rumory ohledně Z8 jsou nekonečný, skoro jako kdyby Z8 byl yetti, mluví se o tom, ale nikdo ho nikdy neviděl :-)

Pokud to má lépe fungovat i pro teleobjektivy, tak je klidně možný, že společně se Z8 oznámí i tu dlouho očekávanou 200-600. Ale doufám, že ta bude dobře fungovat i na současných tělech.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 4. 2023 12:03

Admin z NR se kasá, že jeho "leaked" obrázky Z8 z loňska vypadají stejně jako ty dnešní. Z toho se dá soudit, že Z8 už je dávno hotový a mohl přijít mnohem dřív. Já jenom doufám, že zpoždění nenabrali kvůli nečekaným komplikacím s implementací zjednodušení proti Z9, ale naopak, že pracovali na nových funkcích. FW fičurek chybí Nikonu dost a ani nemusíme srovnávat s OMky.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 25. 4. 2023 16:04

Podla toho co som cital, tak to nie je kvoli novym funkciam, ale kvoli tomu, aby bola doba dodania od ohlasenia fotaku co najkratsia - bodaj by to tak bolo.
Inac ja som asi velmi konzervativny, ale mne ani na Z6 toho vela nechyba okrem viac MPx, AF + tracking a + subject detection...snad este zvyraznenie bodu zaostrenia pri AFC. No a hlavne personofikacia jednotlivych modov ostrenia na programovatelne tlacidla. Ale nejake nove funkcie ma nenapadaju.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 4. 2023 16:55

Mě by jen zajímalo, proč zrovna Nikon má pořád potíže s dodávkami dílů. Vývoj každého těla trvá x let a seznam dílů a jejich spotřeba jsou známy dlouho před příchodem na trh. To je věc základního plánování. Je možné, že se pro Z8 rozhodli loni na jaře po úspěchu Z9, ale kde jsou pak ostatní modely - Z6III, Z7III, těm taky chybí díly? Nebo Nikon podcenil konkurenci v nižších třídách a znovu a znovu mění plány?

...Jinak já toho moc nad rámec dnešní Z6 také nepotřebuju, asi tak podobně. Když nebude Z6III, klidně si počkám za 4-5 let na bazarový Z8 ;-)

Přidané funkce by měly souviset s rychlostí snímače, procesoru a IBIS, tedy např pixel-shift do rawu, složené HDR rawy (nebo individuální expozice různých částí snímku), složený focus-stacking raw...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 4. 2023 19:13

To nadšení nad malými těly moc nechápu, blbě se to drží a ergonomické je to jen na kratší ohniska.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 4. 2023 19:23

Tak se na věc zkus podívat z úhlu 55kg svatební fotografky.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 25. 4. 2023 19:32

pemar. píše:
milann88 píše:Pemar: tohle dokonale resi Nikon Z6/Z7 jako druhe telo na manualni objektivy a dovolene. Uz prvni generaci pro takove pouziti nechybi vubec nic.

Neřeší. Z7/Z6 je oproti Z9 horší prakticky ve všem, nemyslím to pejorativně, je to jen konstatování. Je to foťák spíše na statické fotky a má oproti Z9 o hodně více lagujicí hledáček, nemá ani ten režim “jako OVF”.

At se snazim, jak chci, nenapada me, jake ma vyhody Z9 oproti Z7 na foceni s MF skly a jako dovolenkovy fotoaparat. Z6/Z7 je sice horsi prakticky ve vsem, ale vtip je v tom, ze se to na ta temata absolutne nema sanci projevit. A v pripade Z9 zustava akorat nevyhoda v podobe velikosti, vahy a zbytecne pozornosti navic. Rezim OVF samozrejme ma, jinak by nebylo mozne pouziti v atelieru.

-- 25. 4. 2023 19:33 --

Mala tela jsou fajn, pokud jsou k tomu objektivy proporcni, pokud na male telo nasadis obri teleobjektiv, neni to vyhra.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka