od pemar. 17. 3. 2023 08:24
U všech těch větších skel, co mám, vnímám rozdíl mezi středním tělem typu D750 a tzv. profi tělem typu D850 nebo D5. D750 ani s gripem není to pravé ořechové na velké skla, ten jeden zvětšený rozměr to dostatečně nevylepší. Tím neříkám, že třeba D7100 a 400/2.8 nelze použít, to ne, ale vyvážená sestava to fakt není.
U D850 je to jiné v tom, že i bez gripu je to s velkým sklem typu Sonnar nebo Sigma Art tak akorát do ruky, vyvážené. Na focení s 400/2,8 z ruky to není, těžiště je nepříjemně směrem k teleobjektivu, ale ona ta stará F-ková 400/2.8 je tak jako tak o dost horší na focení z ruky a přes Gimbal se dá celkem dobře vyvážit. S 500 PF mi přijde focení s gripem o kousek lépe vyvážené, ale ten rozdíl není nijak zásadní.
U Z9 je to jiné v tom, že to tělo bez gripu by bylo malé, je to takový návrat k velikosti cca D7100, prostě střední tělo, co se hodí do města, do letadla nebo na túry, ale když se na to nasadí něco jako 200/2, tak je vymalováno. S těmi Z objektivy to ale není zase takový průšvih, relativně dobře k tomu tělu pasují, ale když na Z6/Z7 dám FTZ a třeba Sigmu 28/1.4 Art, tak je vidět, jak to k sobě nepasuje (ono to spolu ani moc nefunguje, ale to je na jiné téma). Se Z9 je ta proporce lepší, ale i tak mi na Z9 chybí nějaký ten cm oproti D850 nebo D5. Na druhou stranu ale musím přiznat, že D5 nebo D6 se mi do fotobatohu už nevejdou, zatím Z9 tam natěsno nacpu, proto byl můj ideál D850 s gripem.
Co mi aktuálně vadí ergonomii Z9 je spoušť na vertikální foceni, dost často se mi děje, když mám Z9 zapnutou na řemenu, že při binkání Z9 o moje tělo je aktivována spoušť a udělá to snímek, aniž bych chtěl, nevím, zda to lze vypnout.