Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 8. 3. 2023 07:24

Myslim, ze v dnesnej dobe nie je ziadny konicek lacny...snad mozno hubarčenie :-) Syna az donedavna drzal rybolov. To som si myslel, ze no co: 1-2 udice par hacikov a nejakych blbosti k tomu a vybavene...zlate oci !
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2023 07:24

Kdyby člověk věděl do čeho jde, tak by 80% věcí nepodnikl …
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2023 08:57

landov píše:To som si myslel, ze no co: 1-2 udice par hacikov a nejakych blbosti k tomu a vybavene...zlate oci !

Zrovna v rybařině ale mimochodem funguje GAS hodně podobně jako ve focení (vlastní zkušenost). Reálně toho zas tak moc nepotřebuješ, 1-2 pruty je přehnaný optimismus, ale dobře vybraných 4-5 by opravdu pokrylo v podstatě vše. No, já mám něco kolem 20ti :mrgreen: :mrgreen: I když dejme tomu odečtu cca 5, které mám trvale na chatě abych to nemusel vozit tam a zpět, což by se dalo brát jako rozumný důvod, tak jsem pořád na cca trojnásobku toho, co bych opravdu potřeboval :hm :hm
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2023 09:24

Tomáš

tady je to moje porovnání

Nikon Z9 142000,- OM1 56990
Nikon Z 14-30 mm f/4 S 26000,- Zuikko 9-18 18290
Nikon 14-24 f/2.8 S 58000,- Zuikko 7-14/2,8 36490
Nikon Z 24-70mm f/2.8 S 52000,- Zuikko 12-40/2,8 27290
Nikon Z 24mm f/1.8 S 24000,- Zuikko 12/2 19990
Nikon Z 50 mm f/1,2 S 54000,- Zuikko 25/1,2 34890
Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S 58000,- Zuikko 40-150/2,8 38990
Nikon Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S 68000,- Lumix 50-200/2,8-4 45999
Nikon Z 40 mm f/2 5500,- Lumix 20/1,7 7990
Nikon Z 28 mm f/2,8 SE 6000,- Lumix 14/2,5 6890
Sigma 135 mm F1.8 DG HSM Art pro Nikon 29000,- Zuikko 75/1,8 21790
315599
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 3. 2023 09:28

Koníček je tak drahý, jak si ho každý udělá :). Jsou koníčky, kde to bez dostatku peněz nejde - např. koníčci (ti skuteční), focení patří rozhodně mezi ty levnější. GAS je podlehnutí marketingu.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2023 09:45

Davidof - jasně, kusově to sedí, ale jinak ti je asi jasné, že by takto nikdo sestavu pro MFT neposkládal, že? :-P :-P
Tohle už je spíš na debatu ve fóru OM, tím nemá smysl tady otravovat Nikonisty :-) Jen pro příklad mi třeba přijde absurdní brát Zuiko 40-150/2,8 a Lumix 50-200/2,8-4, tohle by prostě nebral nikdo, plně to kryje Zuiko s TC14 - to máš hned 40k dolů (anebo naopak jen ten Lumix, výsledek podobný).
U Nikonu kombinace 70-200 a 100-400 smysl dává trochu více (zejména při hypotetickém doplnění 100-400 o TC).

Ale hlavně tam máš jeden vážný argumentační faul, kdy jsi u Nikonu nechal ty ceny pro prodej secondhand, zatímco u OM ceny za nové - tím to jsou tak trochu jablka a hrušky. Přičemž mimochodem u OM je rozdíl z druhé ruky u Pro skel o něco větší a u některých levnějších skel až propastný, třeba 9-18 by byl za třetinovou cenu (a reálně by ho ani tak do sady nikdo nechtěl, ale to je jiné téma). Tak od oka si myslím, že v celkovém součtu by to bylo minimálně 100k dolů, možná dokonce lehce více.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 8. 3. 2023 10:31

Titan_66 píše:Tak já když to spočítám za to co jsem to kupoval, tak to je:

Z6 II tělo: 54 000 (kupováno rok zpět)
50 1.8 - 15 000 (kupováno rok zpět)
14-30 f4 - 25 000 (kupováno 3/4 roku zpět)
105 1.8 - 27 000 (kupováno 3/4 roku zpět)
24-120 f4 - 30 000 (kupováno 3/4 roku zpět)

Celkem pořizovací cena: 151 000

Tak toto mě zaujalo, protože identickou sestavu, ale na APS-C a v DSLR mám a tady je srovnání:

D7500: 20 000 (2019)
35 1.8 DX: 4 500 (2011)
10-20 DX: 6 500 (2020)
85 1.8: 11 000 (2015)
16-80 f2.8-4 DX: 24 000 (2021)

Celkem pořizovací cena: 66 000. Já hodně o přechodu na Z přemýšlel, ale to znamená dát pryč 151 tisíc za naprosto marginální přínos. Lepší kresba objektivu, kterou uvidím na 100% přiblížení mě fakt nezajímá. Pokud bereme hloubku ostrosti u portrétů je to fajn, ale já stejně dávám přednost kde je v rovině ostrosti celá hlava a ne jen oči, k tomu je 85/1.8 víc než dostatečná. Chybovost v ostření se pohybuje někde kolem 0,5%. Úspora váhy? Pochybuji, navíc bych na cesty musel ještě brát menší externí blesk (ten nemám a SB-700 je dost velký), protože interní blesky na zetkách byly bohužel odstraněny. Používám interní blesk jako vyrovnávací a já ho beru jako nutnost. Nevím kdo z Vás si tyto propočty děláte a jak Vám to vlastně vychází. A to ještě když si uvědomím že částka 151 tisíc je pro naprostou většinu zde diskutujících výrazně větší zásah do rozpočtu než v mém případě.

Mimochodem ta částka 151 tisíc mě zaujala ještě z jednoho důvodu. Je to přesně suma, kterou jsem teď zaplatil za 4 zpáteční letenky do Austrálie, dva vnitrostrátní přelety PER-DRW-SYD a lístky na vlak do Melbourne.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 3. 2023 11:18

Až si na ty výdaje založíte vhodné vlákno, tak tam vložím také své počty. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 8. 3. 2023 11:29

Jojo, každý koníček je drahý a blbé je, když je kombinujete - u mě focení, taky ta rybařina, cestování, akva/tera ... no je toho hodně na jeden bankovní účet :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2023 11:44

Tomáši, tobě chybí trochu sociální inteligence.

Argumentační faul, to je urážka. Především proto, že já netvrdím nic o tom, že MFT je špatné nebo drahé, nebo vůbec nějaké.

Za druhé proto, že mě osobně přijde, že ten poměr cen je celkem adekvátní.

Dále, je s podivem, že bys nechápal, proč jsem tam dal ty objektivy tak, jak jsem je tam dal.

Prostě jsem je tam dal podle toho, jak je tam napsal ten prodávající. Kus za kus, nebo alespoň první pokus o nějaké srovnání.

Slušná diskuse by byla například přijít s jiným objektivem jakožto náhradou.

Slušná diskuse by byla sednout si a napsat ty ceny bazarové.

Nebo třeba racionálně a slušně odpovědět cokoli jiného.

Tím bych to radši ukončil, protože jinou než slušnou diskusi opravdu vést nechci.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 3. 2023 12:13

Mě ceny za fotovýbavu zas tak moc netrápí. Jsou rozložené do mnoha let (fotím od 2006) a výbava má nezanedbatelnou zůtkovou hodnotu. Mně to aktuálně za Z systém vychází asi jako Titanovi, ale mám 6 objektivů, protože jsem začal nakupovat dřív za lepší ceny a jeden je bazar. Plus k tomu ale ještě mám 4 objektivy z F. Když na to mrknu z odstupu, minimum spokojenosti u mne začíná na 5 objektivech (základní zoom, 3 světelné pevné, makro). Měl jsem ale období bez širokáče a telete a vždycky mi vrtaly hlavou. Takže jsem na 7. ...Schválně jsem se mrknul do Spritmonitoru, kolik mě stál provoz bazarového auta za posledních 8 let a jsem na 2x vyšší částce než za focení a zůstatková hodnota 14letého auta je? Za kola jsem asi na 1/2 než u focení. Držím se při zemi, když mě napadne, že potřebuju karbon a lepší sady, tak se vysekám, odřu rám, ohnu přehazovačku a uznám, že nechci servisovat několikrát dražší věci. Jenom blbá kazeta od Sramu na MTB je za 2,5-4 tis, podle toho, jak se mi povede ji koupit:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2023 12:33

Davidof - zaprvé samotný pojem "argumentační faul" bez nějakého ostřejšího kontextu opravdu urážka není, to asi v tom pojmu hledáš o dost více, než znamená :-(
Ale OK, uznávám, že když se budu držet slovníkových definic, tak by byl lepší termín "argumentační omyl", což je řekněme nejmírnější (bez záměrně zlého úmyslu) varianta argumentačního faulu a je to pojem nevzbuzující spory.

Ale za druhé věcně - já opravdu nechápu, co chceš rozporovat na tom, že jsi na jedné straně tabulky napsal ceny prodejní secondhand a na druhé ty fakticky nejvyšší možné tabulkové? Že ti vyjde součet 315 tisíc, ač v porovnatelné podobě by to bylo cca 200 tisíc mi přijde jako docela zásadní rozdíl.
Ano, je to hodně i tak, to jsem nikde nepopíral, ostatně jsem nijak moc nerozporoval ani ten výběr skel. Tam jsem jen konstatoval, že v reálu by to bylo dost jinak, ale chápu, proč jsi to vybral takto, tohle mne nijak nepohoršuje. Ale ta cena v porovnatelné podobě prostě nesedí o tolik, že to je až zavádějící :-(

A doplňuji - nakonec mi to nedalo a hodil jsem si do tabulky reálné ceny - OM-1 nová s aktuálním cashbackem, skla jsem vzal na MPB a bral jsem vždy ty dražší nabídky ve vyšší kvalitě, ne to nejlevnější a vypadlo mi 197700 - těch "minimálně 100 tisíc dolů" jsem tedy trefil dobře a i po "fact checkingu" si za tím mohu stát...
Vlastně je ten poměr nové-bazar docela zajímavý a stálo by za pokus to porovnat i jinde - jak velké je vlastně procento případné úspory pro různé varianty nákupu. Tipuji, že u Nikon Z bude rozdíl o něco menší, u Canon RF taky, naopak u Sony to bude dost podobné - tohle ale jen odhaduji a nesčítal jsem a pokud mne někdo vyvede z omylu, tak jen poděkuji :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2023 13:08

Já jsem ale Tomáši přece neargumentoval, jen jsem předložil nějaká data a nic jsem z nich nevyvozoval. Bylo to i v kontextu toho, co máme doma, kde je toho spousta v nových cenách.

Omyl/nedostatek a argumentační faul jsou podle mě opravdu zásadně odlišné věci. Něco jako - "myslím, že jste se spletl" a " vy mi úmyslně lžete"
:-)

Já osobně bych ta čísla 315 nové a 197 ojeté kvalitní vs těch 520 cca osobně interpretoval tak, že mi to přijde adekvátní z obou stran. Příznivci obou směrů si podle mě mohou docela dobře zdůvodnit, že jim to za to stojí.

Ohledně těch sestav a názorů, které se tu prezentovaly, přijde mi, že se někdy trochu míjejí a hlavně někdy popisují extrémy těch možných situací a okolností.

Sám osobně bych spíš hodnotil konkrétně (tím neříkám, že chci někoho hodnoti naznačovat mu, co má dělat).

V situaci, kdy si člověk kupuje z volných peněz věci související se svým koníčkem, nikoho nešidí, nemění to za rodinnou dovolenou a hlavně - potom tu věc užívá a přináší mu radost ... tak nějak nevidím, co by na tom mělo být špatně a přiznám se, že to spíš považuji za "dobře".

V situaci, kdy něco z toho neplatí, začíná to být naopak trochu problematické a v extrémnějším případě špatné.

Je to skoro jako se vším - extrémy bývají špatné.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 3. 2023 13:21

Bylo by zajímavé, kdyby existoval nějaký portál nebo software, kam bych zadal požadavky na těla a objektivy a ono by mi to vyplivlo ceny nové a použité výbavy, u té použité v nákupních a prodejních cenách, člověk by bez větší námahy viděl, na kolik ho které řešení od které značky přijde a kolik ztratí při změně. Ale není problém si to dohledat a spočítat a ono asi ani není v zájmu výrobců tohle moc inzerovat.

Přijde mi do jisté míry logické, že některé značky jsou dražší a jiné levnější, že fullframe stojí více, než menší snímače a že bezzrcadlovky jsou dražší, než zrcadlovky, novější je dražší, než starší, vyrobené v Německu nebo Japonsku je dražší, než vyrobené ve Vietnamu, …

Některé Z objektivy od Nikonu mi přijdou předražené v relaci ke světelnosti, jiné mi přijdou předražené obecně, třeba Z 58mm / 0.95.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2023 13:45

Pemar - fakt je, že zrovna na tohle je MPB docela fajn, alepoň pro "normálnější věci", skel jako 600/4 je tam méně (teda pro MILC, třeba s EF bajonetem je tam toho celkem dost).
Jinak je ale nabídka natolik široká, že si tam člověk docela rychle udělá takový orientační přehled, jak se kalkulace při zvážení bazaru posune a co tak má čekat... Pak finální nákup už přirozeně chce porovnat více zdrojů, ale na prvotní orientaci to je opravdu šikovné, aspoň mě se to osvědčilo :-)
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka