od pemar. 29. 10. 2022 07:04
Fotil jsem s tím asi půl hodiny, pak jsem přešel na 400/2.8 G a 400/2.8 S a vidim to tak, že bez telekonvertoru 2x je u 100-400mm kontrast a rozlišení je při focení na dálku v celém rozsahu zoomu a na celém záběru velmi solidní, rychlost a spolehlivost ostření jsou o parník lepší než u 200-500/5.6, barevná aberace, koma a zakřivení pole při zaostřování se mi neprojevily. Skvělá byla optická stabilizace obrazu spolupracující s IBIS, 5 EV udržet není problém, pomáhá to i při ohniscích nad 200mm. Bonusem je možnost dosáhnout zvětšení 1:2,5 s velmi krátkou zaostřovací vzdáleností. Zaostřování probíhá pomocí dvou krokových motorů a objektiv zaostřuje až na vzdálenost 0,97 m, což znamená maximální poměr zvětšení 1:2,5, tedy téměř na úrovni makra. Na blízko jsou fotky dostatečně ostré ve středu, ale rohy jsou viditelně měkké.
Co se mi líbilo? Kromě přepínače A/M má přepínač omezovače ostření, tlačítko L-Fn, čtyři tlačítka L-Fn2 a druhý ovládací kroužek. U posledních tří lze naprogramovat aktivaci různých funkcí. Skvělá věc.
U modelu Z9 mám ruku v místě pod objektivem, kde palec přirozeně mačká tlačítko L-Fn a mohu prsty otáčet zaostřovacím kroužkem. Používám upravený hybridní přístup k ostření, který zahrnuje dva různé režimy oblastí AF a funkci focus peaking pro přeostřování. U 100-400 mm to fungovalo perfektně, ergonomie byla na jedničku.
Nelíbila se stativová patka, to je ta samá jako u 500 PF a Z 70-200 mm f2,8 VR S, u 500 PF jsem jí nahradil za jinou z Ameriky, protože byly stížnosti, že se lidem na 500 PF uvolnila a oprava byla drahá, u Z 100-400mm už je to možná vyřešené, ale vzhledově vypadala stejně, takže bych investoval cca 1300 Kč a také jí vyměnil.
Z 100-400mm není parfokální a při změně ohniska vykazuje posun v zaostření, po změně ohniskové vzdálenosti nebo clony doporučuji vždy přeostřit. Takže celkově bych Z100-400mm viděl jako technologický skok oproti 200-500/5.6, ale vadí mi, že je o 100mm kratší a tudíž je na ptákoviny potřeba použít telekonvertor, což z mého pohledu příliš zhoršuje světelnost.