od Vasek Nyc 7. 11. 2024 19:42
Ahoj,
vlastním čtyři roky Z50. Fotím makro a přírodu. Co mi vadí?
1. Autofokus
2. IBIS, ale ten už tolik ne
3. Rozlišení, ale to až v poslední době
Autofokus je tedy u novinky asi vyřešen / k tomu jsou i další vylepšení, ale nebudu zdržovat /. IBIS? Mám 105 makro, 16 - 50 mm a 50 - 250 mm , všechny stabilizaci mají. K tomu mám 12 - 28mm - všechno super objektivy, pokud vezmeme v úvahu poměr cena výkon. Fotil jsem ještě s 28 - 400, 180 - 600 mm - taktéž stabilizace v objektivu. Neříkám, že je stabilizace k ničemu:), ale asi něco stojí, ne? Pan Barták tvrdil již před několika měsíci, že tam stabilizace nebude. Kvůli ceně. Mimochodem - stabilizace je již samozřejmostí? Jo? A v jakých APS-C tělech? Na Dpreview srovnávají Z50II s Canon EOS R10 a Sony 6400. Nemá ji ani jeden. Fuji neznám. Canon EOS R7 a Sony 6700 ano, ale není to nááhodou cenově někde úplně jinde? Takže co mně osobně vadí? Rozlišení. Kdyby bylo větší, asi bych si ho koupil. Takhle přece jen dojde na Z7II, protože to rozlišení je na makro prostě úžasné.
KOlik že tahle novinka stojí? Nějakých necelých 22 tisíc? Z50 stála při uvedení na trh hodně přes 25 tisíc. V akci jsem ji tehdá koupil s oběma objektivy za cca 30.
A pro koho to je? Kdybych tenkrát dostal do ruky tělo s vymoženostmi Z50II, asi bych jako úplný začátečník řval nadšením. V NX z toho skoro bez úprav dostane ten nový adept super fotky.
Co bychom, sakra, ještě za ty peníze chtěli? Za víc peněz APS-C vyšší třídy. Jo, to já asi taky. Což nic nemění na tom, že pro začátečníky je tenhle foťák podle mého bezva.