Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 26. 5. 2023 17:21

Landov mlčí, tak už asi lítá se Z8 po horách :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 26. 5. 2023 18:01

Celý deň som lietal, ale pracovne, teraz sme išli na večeru a hlavne pivo. Z8 čaká doma akurát som ju len vybalili a zajtra sa do nej pustím.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 5. 2023 18:41

Na Z8/Z9 fóru se probírá téma, zda Z8 jako druhý foťák k Z9 nebo ne. K mému překvapeni je tam hodně hlasů pro alternativu ne. Hodně k tomu asi přispěl Nikon Z7 a důvod, který mnozí z vás nepochopí: majitelé Z9 a Z7 se shodují na tom, že Z7 má jiné barvy a že je to problém.

Já jsem to nikdy neřešil a nikdy jsem neměl přímé srovnání, ale vypadá to, že Z9 a backup tělo Z9 je pro profi fotografy zajímavější alternativa, než Z9 a Z8. Mnozí z vás by určitě spíše koupili Z8 a argumentovali menšími rozměry a úsporou hmotnosti, ale pro některé NPS fotografy má větší hodnotu to, že nemusí řešit nějaké nové problémy a redukují komplexitu ohledně baterií, nabíječek, … cenu neřeší, protože jim foťák buď koupi firma/agentura nebo mohou promítnout cenu Z9 do ceny zakázek, ten prostor na to mají.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 07:02

Welcome home !

prve dojmy:
- oproti Z6 dost macek,
- velkostou a drzanim mi velmi pripomina D500,
- co je este lepsie, D500 mi pripomina aj namapovanim spustenia ostrenia na rozne tlacidla (to mi na Z6 neskutocne chybalo).
- taky prvy dotyk so Z8 bol necakany - vlozil som bateriu a karty do fotaku, zapol som fotak...a nic, absolutne nic. Nastastie mam doma rezervnu baterku, tak som ju vlozil a fotak nastastie nabehol. Baterka s fotakom prisla totalne vybita, prve nabijanie trvalo 3! hodiny.
Obrázek
Naposledy upravil landov dne 27. 5. 2023 08:36, celkově upraveno 1
landov
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 27. 5. 2023 08:01

Me fascinuje, jak Nikon neustale zabiji dost mozna po spousti nejlepsi "tlacitko" (prstenec okolo spouste) zbytecnym on/off.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 08:23

Nerozumiem v com ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 5. 2023 08:37

Mně přijde Z9 o kousek menší, než D5 nebo D850 (bez gripu) a o malý kousek se mi hůře drží.

Rozdíl oproti Z6 vidím v hledáčku a v AF, je třeba si trochu pohrát s nastavením, já mám EVF v režimu napodobení optického hledáčku, po delší době focení se Z6 tuhle opci asi fotograf nemusí potřebovat. Každopádně je pokrok v tom, že nelaguje. U AF je to na delší zkoušení a ladění, pokud chce člověk optimalizovat výkon, těch režimů a možností je vice a je třeba se to naučit napasovat na to, co člověk fotí a jak. Já jsem nakonec skončil na kombinaci Automatic AF a 3d, doplněné o 100% zvětšení při namáčknutí videa (to nepoužívám) a aktivované tlačítko AF-ON, ještě mám na jednom nepoužívaném tlačítko přepínání mezi automatickou detekcí subjektů a přiřazením na Auta, lidi, nebo zvířata.

Každopádně se dá na Z8 spousta věcí nastavit a stojí za to si s tím pohrát.

To s tou baterkou je prasárna, baterka by nikdy neměla být vybitá na doraz, snižuje to podstatně její životnost.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 09:12

To s vybitou baterkou u Z8 riesia aj na forach.
Inac fotak som zatial nastavil podla Henryho Hudsona (banky A,B,C). Celkom dobre nastavenie zatial.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 5. 2023 09:24

Já jsem v těch bankách měl nastavení wildlife/sport/město, ale nakonec jsem líný to přepínat a mám prakticky je jedno.

Koupil jsem si na Z9 e-book od Steve Perryho i Thoma Hogana, ta první je skvělá na wildlife, ta druhá je skvělá obecně, stojí za ty peníze.
Naposledy upravil pemar. dne 27. 5. 2023 09:25, celkově upraveno 1
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 27. 5. 2023 09:24

Jsem zvedavy, jak obstoji Nikkor 24-200 na Z8, mne vcera prisla Z7, tak vaham, jestli pujdu zase do 24-200 nebo spis 24-120.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 11:25

O to obavy nemam, Z 24-200 pouziva vela fotografov na Z7. Taky Henry Turner ju ma nasadenu stale, N.Danson ju pouziva tiez, Mads Iversen pouziva Tamron 28-200 na Sony... Dnes beriem na vecernu akciu v meste Z8+ Z 28-75/2,8 tak som zvedavy ako si bude viest.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 13:02

Ad 24-120 vs 24-200...sam si nie som isty, co by som teraz kupil, kebyze som sa mal rozhodovat. Srdce by tahalo k 24-120 a rozum zasa k 24-200. Cital som celkom dost "sklamanych " postov od uzivatelov, co sa zbavili 24-200 a kupili 24-120. Sklamanych v tom zmysle, ze ziaden wow efekt sa nekonal. V podstate sa to da zhrnut, ze tie objektivy su si velmi podobne ostrostou ( s malym plusom v prospech 24-120), 24-120 ma krajsiu hviezdu pri foteni do slnka. Clona 4 pre mna pri tomto skle je nepodstatna, na krajiny clonim vacsinou f11. Nuz, som rad, ze mam 24-200 a nemusim riesit podobnu dilemu :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 5. 2023 15:22

Moc mi není jasné, na co na takovou tmavou rouru potřebuje člověk Z8, na to stačí Z7.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 5. 2023 15:54

Tak wl s tým asi fotiť nebudem, to je snáď jasné. A kupovať jeden foťák na wl a druhý na krajiny tiež nie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 27. 5. 2023 16:01

Ja nakonec asi ted taky skoncim u 24-200, protoze to pro me bude znamenat, ze budu tahat o jeden objektiv mene na nekolik letosnich vyletu. Nejvetsi motivace k 24-120 je pro me asi chovani v protisvetle, ale trochu do budoucna uvazuji i o 24-70 2.8, protoze ma na zoom vyjimecny kontrast na krajiny.

Pemar: Ten objektiv ma pro svoje urceni svetelnost naprosto idealni.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka