Je úžasné se po více než 10 letech nepřítomnosti vrátit na fórum, kde jsem kdysi trávil každý den spousty času a četl téměř vše... A fascinující je, že některé se věci se nemění, resp. někteří členové fóra (Tomáš Hrubý, Dolgor, et cetera, jen Pemarovo pixelpeeperství hypertrofovalo do galaktických rozměrů

). Sám jsem bohužel starý login/jméno už neobnovil, asi jsem byl vyhozen pro nečinnost. Jinak jsem čistokrevný Nikon-SLR/DSLR user (F50-F70-F90X a D70-D80-D90-D7100 a posledních 8 let D500). Strašně dlouho jsem váhal nad tím zda půjdu do MILS (i z finančních důvodů), až odešlo AF na D500 (kterou jsem si koupil v práci ale používal i jako hobby tělo) a oprava by znamenala výměnu zýkladní desky. A protože v práci už máme full-job fotografa/grafika s D850, opravu už financovat nechtějí

. Takže prodej téměř všeho (D7100 + 4 skla) kamarádovi za pár šušní a minulé pondělí nákup Z7II + 24-70/4 S a Viltrox FTZ adaptéru pro moji milovanou AF-S VR 70-200/4. Blesky díky bohu mám (SB800, SB900 a makrokit SB-R1C1). V úterý navštěva ZOO s rodinou dcery která přijela z Anglie, trocha nervozity z jiného chování foťáku, žravosti co se týče energii a zmatku v ovládání. A večer šok při prohlídce náhodně a ve spěchu nacvakaných zvířátek (70-200/4), oproti snímkům z D500/D7100 se stejným sklem nebe a dudy... Ve všem, ostrost, rozlišení, kontrast, expozice ne o parník ale o dva lepší... Takže ráno hup do Megapixelu pro Z 105/2.8 makro a od té doby jen plesám... Nefotím vyslověně akce, takže nějaké problémy s AF nepociťuju, pro mne je hlavním zájmem makro, krajina, architektura etc. Od včerejška jsem pročetl celý Nikon Z thread a musel jsem se smát, protože někteří se opravdu nemění

.
...jinak Z 105/2.8 S sem kupoval samozřejmě primárně kvůli makru, ale vypadá to že na portrétu bude též OK.
http://cerambyx.uochb.cz/work/DSC_0062.jpg