Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 22. 8. 2023 09:47

To jen posílilo mou nutkavost poohlédnout se vážně po tom DSLR Nikonu Df a ideálně v tom kitu s 50/1.8. Ebay jich pár nabízí (dokonce i sběratelskou "zlatou" edici), ale ceny se mi moc nelíbí. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 8. 2023 10:16

Df teď někdo prodával za velmi zajímavou cenu kolem 20t, nafoceno jen něco málo kolem 30t fotek. Chtělo to hodně odříkání, abych se nenechal zlomit ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 8. 2023 10:19

To Df může dávat jako retro docela smysl, jen je škoda, že na něj člověk nedá třeba ty Leica M kompatibilní objektivy.

V tom je zase ma mirrorless verze lepší.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 8. 2023 10:35

V době vydání kolem Df v diskusích vřela kritika. Moc se jich neprodalo, nejspíš kvůli pověsti AF modulu z D610. A pak babo raď, na čem u retrofoťáku skutečně záleží :) Nakonec byl ale u určité skupiny docela populární. Stačí mrknout do starších recenzí Nikkoru 58/1.4, v půlce sedí na Dfku:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 8. 2023 10:49

V tomhle je to asi u MILC jednodušší - tak či onak na to jde z retroskel cokoli, což rozšiřuje použitelnost a u AF je celkem jistota, že bude zaostřovat slušně a přesně, to by zvládl už hw na úrovni Z6II. U DSLR byly rozdíly větší.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 22. 8. 2023 11:37

Ta vysoká bazarová cena Df není dána nějakou zvýšenou popularitou, ale spíš tím, že jich bylo vyrobeno velmi málo. Podle výrobních čísel jich bylo vyrobeno jen několik desítek tisíc a zdá se že polovina celé produkce v Japonsku. V USA to bylo fiasko, Evropa tak hrozná nebyla. Ačkoliv po erogonomické stránce je to dost nepraktický stroj, tak svou vzácností, relativně slušnou (i na dnešní poměry) technickou schopností, možností nasadit i ty nejstarší objektivy, možná i absencí videa má na rozdíl od svých současníků i nějakou sběratelskou hodnotu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dorcadion 22. 8. 2023 14:35

Je úžasné se po více než 10 letech nepřítomnosti vrátit na fórum, kde jsem kdysi trávil každý den spousty času a četl téměř vše... A fascinující je, že některé se věci se nemění, resp. někteří členové fóra (Tomáš Hrubý, Dolgor, et cetera, jen Pemarovo pixelpeeperství hypertrofovalo do galaktických rozměrů :) ). Sám jsem bohužel starý login/jméno už neobnovil, asi jsem byl vyhozen pro nečinnost. Jinak jsem čistokrevný Nikon-SLR/DSLR user (F50-F70-F90X a D70-D80-D90-D7100 a posledních 8 let D500). Strašně dlouho jsem váhal nad tím zda půjdu do MILS (i z finančních důvodů), až odešlo AF na D500 (kterou jsem si koupil v práci ale používal i jako hobby tělo) a oprava by znamenala výměnu zýkladní desky. A protože v práci už máme full-job fotografa/grafika s D850, opravu už financovat nechtějí :). Takže prodej téměř všeho (D7100 + 4 skla) kamarádovi za pár šušní a minulé pondělí nákup Z7II + 24-70/4 S a Viltrox FTZ adaptéru pro moji milovanou AF-S VR 70-200/4. Blesky díky bohu mám (SB800, SB900 a makrokit SB-R1C1). V úterý navštěva ZOO s rodinou dcery která přijela z Anglie, trocha nervozity z jiného chování foťáku, žravosti co se týče energii a zmatku v ovládání. A večer šok při prohlídce náhodně a ve spěchu nacvakaných zvířátek (70-200/4), oproti snímkům z D500/D7100 se stejným sklem nebe a dudy... Ve všem, ostrost, rozlišení, kontrast, expozice ne o parník ale o dva lepší... Takže ráno hup do Megapixelu pro Z 105/2.8 makro a od té doby jen plesám... Nefotím vyslověně akce, takže nějaké problémy s AF nepociťuju, pro mne je hlavním zájmem makro, krajina, architektura etc. Od včerejška jsem pročetl celý Nikon Z thread a musel jsem se smát, protože někteří se opravdu nemění :D.

...jinak Z 105/2.8 S sem kupoval samozřejmě primárně kvůli makru, ale vypadá to že na portrétu bude též OK.

http://cerambyx.uochb.cz/work/DSC_0062.jpg
Dorcadion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 22. 8. 2023 14:54

Tvoj pôvodný nick na tomto fóre bol aký?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 8. 2023 14:59

Tak zrovna já jsem na tomto fóru před 10ti lety nebyl zcela určitě, asi si to pleteš s nějakými jinými fóry... Registraci sice mám z roku 2012, ale to proto, že je společná s dalšími fóry, tehdy jsem byl občas na AVMANIA atd. Kolem focení jsem ale digiarénu začal využívat až asi před třemi roky, kdy jsem ukončil svou delší pauzu, kdy jsem focení hodně odsunul, mimochodem zrovna před 10ti lety jsem ve fotofórech nebyl fakticky vůbec nikde, to spíš před 15-20ti lety. O tom, jak to bylo s mou dlouhou pauzou jsem to otevřeně napsal před pár lety na můj blog, bylo to tohle https://blog.fotozona.cz/2020/02/deset- ... konec.html .
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dorcadion 22. 8. 2023 15:05

...ono to možná bylo i déle, 10 let je minimum co jsem u nebyl.

-- 22. 8. 2023 15:08 --

landov píše:Tvoj pôvodný nick na tomto fóre bol aký?

no to je to co mne právě není jasné, pravděpodobně Frodo (ale fakt nevím, je to dávno..., nepodařilo se mi obnovit login na žadné ze tří používáných mail adresách :) )
Dorcadion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 8. 2023 21:22

Na nákupy pozor. Na Z6 jsem z D750 přešel s myšlenkou na menší kit a že zjednoduším výbavu. Výletní sestavy sice menší jsou, ale objektivů mám víc než dřív:) Koupil jsem větší batoh, který už nestačí, a to se obávám, že jsem ještě neskončil :-P
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viaggi 22. 8. 2023 21:31

Na Z6II som prešiel z D800, ale zvyšok ako keby si písal o mne :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dorcadion 22. 8. 2023 22:44

Dolgor píše:Na nákupy pozor. Na Z6 jsem z D750 přešel s myšlenkou na menší kit a že zjednoduším výbavu. Výletní sestavy sice menší jsou, ale objektivů mám víc než dřív:) Koupil jsem větší batoh, který už nestačí, a to se obávám, že jsem ještě neskončil :-P

...no už mám vyhlídnutou Z14-30/4 S a Laowu 90 mm f/2,8 2X Ultra Macro APO pro Z (ale teď si musím chvilku nechat zajít chuť, 130 000 Kč za týden jsem ještě za focení za 35 let blbnutí s foťáky neutratil :-D )
Dorcadion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod houghs 22. 8. 2023 23:02

Tak nevím, chcete politovat nebo hledáte sponzora? Co se týče batohů, určitě bude k mání ještě větší. A podle toho co se píše, tak se můžeme těšit na řadu dalších zajímavých sklíček. Nemám strach že ten větší batoh nebude čím doplnit.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka