Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JardaB1 10. 9. 2024 20:25

Porovnání všech objektivů Nikon Nikkor Z 50 mm :
Read more: https://nikonrumors.com/2024/09/10/all- ... z8lS1yfPJk
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 11. 9. 2024 08:39

pemar. píše:Vidím to stejně, přijde mi to jako G verze: malé, lehké, levné, opticky nic moc (viz ty MTF křivky), takže ve výsledku vyhozené peníze.

Oproti "G" verzia má byť IQ o dosť lepšia. Svojich zákazníkov si to sklo určite nájde tak ako si ho našla 35tka F1,4.

Nikon nato ide strategicky trochu inak ako sme boli zvyknutý a ako to robí konkurencia tak uvidíme či to bude mať úspech:

1.2 Amazing all-out design

1.8 Otus level glass

1.4 General photography

2.0/2.8 Compact "pancake" lenses

Každý má na výber a väčšina sa poteší že za F 1,4 sklo nemusí dávať 1000+ eur ako sme boli zvyknutý (s výnimkou 50tky). Pravdepodobne chce Nikon konkurovať aj 3rd party china výrobcom touto F 1,4 sériou.

Osobne dúfam že v nej bude pokračovať a keby spravil aj 28, 85, 105, 135 mm verzie vôbec by som sa nenaheneval a veľmi pravdepodobne niektoré kúpil.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 9. 2024 08:59

Uvidíme, kromě 58/1.4 nebylo zatím žádné sklo v tomto ohnisku výjimečné, asi nejlepší z nich je Nikon 50/1.8 S, který neurazí, ale nenadchne. Na druhou stranu, těch, co uměli využít Otus, těch bylo hodně málo.

Já jsem to kdysi vyřešil tak, že jsem našel dobrý kus Sigmy 50/1.4 Art, ale nevytáhl jsem jí ze skříně tak 2 roky.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 11. 9. 2024 09:48

Uvidíme. Už dlhšie rozmýšľam že si kupim 50tku (zatiaľ mám len G verziu). Ale kedže to ohnisko tiež vehemente nepoužívam (skôr siahnem po 35tke alebo 85tke dľa potreby) tak som to odkladal. Ale 1,8 Z ma lákala kvôli chválam z každej strany.

Teraz keď prišla 1,4 mám dilemu :(
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 11. 9. 2024 09:54

Kdybych začínal nebo neměl žádnou 50ku a chtěl ji, nejspíš bych si koupil tuhle novou. 1.4 je víc než 1.8 a navíc je cena stejná či nižší (uvidíme, jak to bude v obchodech, až si ceny sednou). Ze sámplů a videí, které jsem viděl a odpovídají mému způsobu použití, je celkem jednoznačné, že bych měl trochu problém s renderingem kontrastního bokehu, proti světlu apod.. Je to podobné jako u 35/1.4, velmi nepravidelný tvar a nemálo aberace, občas dvojité linie. Skové verze jsou mnohem vzornější a přestože lidi mluví o tom, jak jsou sterilní, já si na nich cením toho, že v bokehu ve většině scénářů (zvlášť 50/1.8S) nedělají zvěrstva, která by přitahovala pozornost. Jsou blízko high-end sklům po mírném přiclonění. Na druhou stranu bokehové nectnosti nových 1.4 vyniknou hlavně na komplikovaném přírodním pozadí. Ve městě, interiérech, v ateliéru se to moc nepozná a naopak může být výhodou světelnost a měkčí podání. ..."Stará" 58ka je ale pořád unikát. Obraz je úplně jiný a líbí se mi daleko víc. Jenže FTZ a pomalejší a nejistější AF, takže nové nativní 50ky budou stravitelnější pro milovníky akčnějšího focení a pro ty, kteří odpad 10 % považují za skandální.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 11. 9. 2024 13:35

"Stará" 58ka je fantastické sklo a dosť mi vrtá hlavou. Ale aj bazárovky nie sú zrovna lacné.
25Paladin
Návštěvník

Předchozí stránka