Přátelé,
nikdy jsem si nemyslel, že sem budu psát. Ač před důchodem, fotím teprve čtyři roky a předtím jsem fakt nikdy neměl v ruce foťák. Takže to berte jako názor maximálně tak poučeného laika. Mám Z50 a sem jsem začal chodit s tím, že tady aspoň občas uslyším výkřiky typu - jupííí Nikone, to se ti fakt povedlo. Místo toho tu člověk najde konstatování: Mě Z8 ničím nezaujala!!! / fakt jo, hm, není to jeden z nejlepších foťáků na trhu? /, případně řeči o bezcharakterních objektivech. Co to je? Vzpomínám si, jak jeden známý, znalec vína, před námi mluvil o tom, že to víno nemá charakter. Už tenkrát jsme si říkali, že ve spojení těch dvou slov je něco zvláštního, a ono je to tu zase
Vlastně ano - můj 12 - 28 charakter má - opakuje pořád ty samé, charakteristické chyby.
Ale přesto ho mám rád, ve Švýcarsku si vedl výborně.
Takže s nadhledem, ale u Z6III, kterou jsem dnes měl v ruce, to už fakt přeháníte. Petapixel….. Proč zrovna tahle recenze? Protože tam zdůrazňuje to DR? Mimochodem – pár postřehů. V té recenzi se praví: Takže i když se u Z6 III vyskytují stále podivné problémy, celkově vzato si stále myslím, že je to nejpřesvědčivější full – frame hybridní fotoaparát ve své třídě. A pod recenzí dva články: Dynamický rozsah a výkon modelu Nikon Z6II výrazně převyšuje konkurenci. A vedle: Špičkový dynamický rozsah fotoaparátu Z6III výrazně zaostává za svým předchůdcem. To je protimluv hned v titulku, trochu hokej, ne? Proč si Tomashr vybral zrovna tuhle recenzi?
Co recenze Ephotozine, Fotoškoda, Techradar, Thom Hogan… To jsou nýmandi? Případně jim jde jen o kšeft. Všichni totiž hovoří o téměř bezchybném fotoaparátu, pan Hájek dokonce o tom, že to je přesně ten typ foťáku, kvůli kterému by byl ochoten / konečně / přejít ze zrcadlovky na bez. A Thom Hogan? Snad jasně vysvětluje, proč to tak je. Aha, je to Nikoňák? Hm, já myslel, že se tu mezi vámi nacházejí také takoví. Zrovna u jeho recenzí jsem nicméně nikdy neměl pocit, že by věci lakoval na růžovo. Dovolím si zkopírovat:
A tak se po internetu šíří nářek měřitele o Z6 III: není to šampion dynamického rozsahu. Nejprve jej pořádně porovnejte s Canonem R6 Mark II a Sony A7 Mark IV. Z6 III bude s radostí fotografovat tak dlouho, dokud budete držet tlačítko spouště, aniž byste ztratili cokoli z dynamického rozsahu, zatímco pokud chcete z modelu R6 Mark II dosáhnout co nejrychlejších časů závěrky, zaznamenáte znatelné – a tím myslím znatelné – zhoršení kvality obrazu. Mezitím Sony šlape na maximum 10 snímků za sekundu, aby si udrželo svůj dynamický rozsah. TH
Půvabné na tom je, že se na jiných vláknech bavíte o tom, že skoro nepoznáte rozdíl mezi fotkami ze SONY 6400 a jakéhosi kompaktu. A vsadím se, že kdybyste to o DR nevěděli, poznáte tak akorát prd. Vlastně teď už ano, víte to, tudíž budete tvrdit, že to na fotkách vidíte. Teď jsem četl na DPReview dvě charakteristické odpovědi: Já vím, že to nepoznám, ale vím to. Druhá: Bohužel se nám množí krajináři, kteří s lupou v ruce hledají maličkosti.
I já si ten foťák dnes půjčil. V zoo mi našel na stráni kozorožce, o kterém jsem nevěděl, o chvíli později jsem u štětkouna marně hledal zadek a hlavu, a když jsem namířil na to, co mi připomínalo hlavu, foťák zamířil na oko. Jo, blbě vidím
, ale Nikon prostě zvítězil.
A hledáček? Kašlu vám na čísla. Já nastavil dioptrie a byl to zážitek. Displej? Rozsvítil jsem to a poprvé v životě si nemusel měnit brýle ani na slunci, když jsem se chtěl na displeji na něco podívat. Parádní držení, rychlost, nádherné fotky. Aha - s malým DR, pardon.
Víte, na kurzech jsem se setkal s pár lektory, kteří Nikon prostě mají rádi. Nikoliv bez výhrad. Občas to bylo úsměvné, ale jejich nadšení velmi příjemné. Škoda, že tu nikdo takový není...
Omlouvám se těm, kteří v tom mrskačství nejedou, ale občas mě napadlo, že by se vlákno mělo přejmenovat na: Proč si nekoupit Nikon Z.
Už to slyším - každý má právo říci svůj názor a každý si může určit, co číst, a co ne. Však jo, možná z toho vyvodím pro sebe závěry, tady se člověk fakt nic moc hezkého o Nikonu nedozví. Čest výjimkám.
Howgh, skončil jsem. Mějte se všichni moc hezky. Ať se vám daří nejen ve fotografování. A hodně zdraví.
Vašek