Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 13:26

Ono by si bylo fakt nejlépe udělat nejprve "pokec", tedy v klidu si sednout a vše probrat a případně i naplánovat vycházku - co mám zkušenost, tak se to zas tak dobře nekombinuje a není od věci se nejprve "seznámit" a pak teprve cíleně fotit...
Ale je to jen můj osobní názor a pokud by debata mířila jinam, tak se nebudu cítit sebeméně dotčen :-)

A pokud bychom to mysleli vážně, tak je to možná i na oddělené vlákno, tohle evidentně nebude jen o Nikonu :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 15:18

Jako taky je to varianta, sejít se, pokecat, probrat to. Nicméně já jsem i pro variantu jít do toho po hlavě a prostě se domluvit za pochodu a nějak to dopadne, je to o domluvě :-) Co si o tom myslíš noxxi ?

Jasně, to se netýká jen Nikonu, můžeme založit na to vlákno. Otázka je kolik pražáků by do toho vůbec šlo.

Založil jsem tedy vlákno: viewtopic.php?f=217&t=1337856
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 06:53

Pokud by někoho zajímal rozebraný Nikon Z6 III.

https://kolarivision.com/nikon-z6iii-di ... -teardown/
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 07:11

Taky včera vylezla recenze na Petapixel - https://petapixel.com/2024/07/30/nikon- ... the-edges/

Upřímně vyznívá malinko rozpačitě (ale zase ne negativně), přijde mi ale, že v tom hodnocení pár souvislostí a srovnání docela trefili.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 8. 2024 08:17

Byť jsem s tou Z6 III už fotil v pražské ZOO, tak stejně mě k výměně za svou už vlastně obstarožní Z5 nedonutí. Jediné, co mě na ní nadchlo, tak byl ten hledáček, ten fakt nemá asi konkurenci a pro mé slábnoucí oči to bylo pošušňáníčko. AF taky paráda, ale pro mé focení by to bylo tak 1-2% fotek a dávat kvůli pěti fotkám za rok 75t, to fakt ne. Naopak jsem fakt neocenil ten display a podle všech recenzí výrazně nižší DR. Já bych potřeboval DR vyboostovat a ne ho snižovat :-).
Takže pro někoho, kdo se doteď držel DSLR typu D750/780, tak slušná náhrada, pro ostatní, kteří mají už nějaké to Zko asi no way ... ale lidi jsou různí a rádi si pořídí novou hračku, takže se nejspíš pár kusů nakonec prodá.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 08:51

Malinko si rýpnu - on ten hledáček nemá konkurenci u Nikonu, ale jinde velmi snadno... Nikon se dlouho zasekl na nižším rozlišení a byť u Z9/8 aspoň hodně vylepšili lag a flicker, tak v tomto právě nedominovali. Z6III se rozlišením dostává někam, kde byla řada značek alespoň u některých modelů už před rokem 2020 (příklad S1/S1R Panasonicu nebo A7RIV od Sony) a o naprosto porovnatelné rychlosti při tomto rozlišení bych mluvil třeba u dva roky starého OM-1, velikost obrazu je u něj dokonce větší. A vlajkové lodě Sony jsou nyní v rozlišení EVF téměř na dvojnásobku...

Tohle nemyslím ani tak jako kritiku - u NIkonu to je pokrok bez debaty a jistě se to stávajícím uživatelům bude líbit, ale je to trochu v duchu té Petapixel recenze - je to prostě dobré, ale není to žádný skok do "čela pelotonu". Ono to vyznění u Petapixelu je dost právě takto - je to dobré (snad až na ty výhrady k DR), ale úplně se nedá říct, že by tento přístroj (ač vlastně nejnovější na trhu) v něčem výrazně uskočil - spíš srovnání skóre...

Je třeba trochu smutné, že se argumentuje růstem rychlosti, ale pak člověk zjistí, že S5II, za který jsem teď dal "celých" 35 tisíc, umí v RAW sekvenci plných 30fps, zatímco Z6III za úplně jinou cenu argumentující rychlým snímačem jen 20fps. Zase - vesměs to bude stačit, ale za ty peníze bych prostě čekal více.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 09:01

Canon R6II dělá 40 fps v Raw, ale s elektronickou závěrkou a daleko horší kvalitou obrazu než na mechanické závěrce a než Z6III. Jsi si jistý, že Panák má v těch 30ti fps plnou obrazovou kvalitu? Že tam nejsou další negativa jako omezený AF, měření expozice, obnova hledáčku apod? Z6III je konstruovaný tak, aby s 20fps fungoval plnohodnotně a ne v nějak zkripleném režimu jako drtivá většina konkurence nebo nakonec i Z6/II, které plnohodnotně fungují do 5,5 fps a pak začíná váhat AF, v hledáčku je slideshow apod.

Petapixel má hned vedle další článek o DR u Z6III, kde uvádí kontext s konkurenčními foťáky.
https://petapixel.com/2024/07/25/nikon- ... mpetition/

EVF moc soudíš podle čísel a málo podle pocitů při používání.

-- 1. 8. 2024 09:12 --

...Cena je vysoká, co naděláme. Když si vzpomenu, že jsem za set Z6+FTZ+24-70/4+64GB XQD dal 55 tisíc. Dávat nyní 73 za něco, co pro mne má přidanou hodnotu jen v AF, se mi taky nechce.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 09:25

Obrazová kvalita S5II by měla být i v 30fps stejná, určitě tam není podobně zásadní rozdíl jako u R6II.
Přiznávám, že AF jsem tak do detailu nezkoumal (myslím při maximálních fps), obecně si myslím, že v AF bude R6II i Z6III lepší (i když je na debatu, jak moc).

S tím EVF - fakt je, že to rozlišení vidět je, já tu mám vedle sebe v pravidelném používání právě OM-1 a S5II, tedy 5,76 kontra 3,69mpix a poznáš to. Je to přímo cítit třeba u statičtější kompozice například s MF skly - u OM-1 jsem celkem schopen ostřit i jako u klasické zrcadlovky "na matnici", u S5II je závislost na "asistentech" větší (ty má mimochodem ale skvělé). Tady zrovna vnímáš to rozlišení přímo a ne že ne :-) U akčních věcí hraje roli více věcí a rozlišení není až tak primární, tam je to hodně o odezvě, případné schopnosti flicker free a tak. To už je vždy individuální a často se řeší detaily. Z toho, co mám doma, je OM-1 v tomto skutečně velice vysoko vůči jakékoli konkurenci, S5II je "jen" hodně dobrý (už má v pohodě high fps a další věci, ale není to absolutní špička).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 09:41

Ono to je nakonec o tom, co kdo a jak fotí a k čemu je vnímavý a k čemu není. V diskusích je plno vyjádření lidí k například k hledáčkům Z8 vs Sony A7rV. Jsou protichůdná a je z nich zřejmé, že Z8 vede na plné čáře v režimu focení, zatímco Sony v režimu prohlížení po focení. ...Což mi přijde hrozně srandovní v kontextu argumentů earlybezzrcadlovkářů, že zrcadlovkáři chimpují:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 09:55

Tak A7RV je relativně pomalý, to je známo (byť proti A7RIV je to značný pokrok)...
Mimochodem to prohlížení v hledáčku pokládám za docela podstatné, je to daleko přesnější než vzadu na LCD. Vlastně už u "starých" EVF 2,36mpix to dávalo smysl, u 5,76mpix je to pak vyloženě výtečné.
Jo, asi vypadám jak idiot, když někde sedím a koukám si do hledáčku třeba na nohy a tak, ale funguje to :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 10:11

Ono taky dost záleží na kvalitě zadního LCD a ta je u Nikonů tradičně výborná. V EVF Z6 mám potřebu kontrolovat jen na slunci, jinak nevidím důvod. Lidi často podceňují kontext, což zrovna u Sony platí dost, protože tam se na displejích šetří i u high-end strojů.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 10:18

No ono stačí, pokud prohazuješ brýle na čtení a do dálky (resp. bez potřeby brýlí na dálku). Pak fakt EVF (ještě s možností dioptrické korekce) oceníš mimořádně :-)

Jinak ale stejně žádné zadní LCD není se špičkovým EVF porovnatelné, to rozlišení je prostě jinde. Podle mne je tohle dost o zvyk, taky jsem po přechodu na MILC zprvu prohlížel fotky víc na zadním displeji, ten přesun vyloženě dominantně k EVF u mne přišel až postupně.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 10:24

Mně k přechodu na Z9 přiměl hledáček, který (konečně) nelagoval. Já si dovedu představit, že spousta uživatelů Z6 první a druhé generace si na to zvykla a že to na které motivy nevadí, ale u focení momentek a ptáků to byl u mne job stoper, jasný důvod Z6 nekupovat. U Z9 se dá nastavit pro hledáček jakýsi mód “zrcadlovka”, kdy hledáček se přizpůsobí tomu, jak fungovala zrcadlovka, já jsem to tam nastavil a nikdy už jsem to nepřepnul na původní nastavení. To rozlišení by bylo určitě také fajn, i věrnější barvy, ale jasnou prioritu pro mne má eliminace zpoždění a co nejpřirozenější překreslování při pohybu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 10:26

Mám jen slabé brýle na dálku (necelá 1 dioptrie), nablízko zatím dobrý. S bezzrcadlovkami fotím od Fuji X-E1 (přes 10 let) a pořád prohlížím na LCD, je to pohodlnější a na Z6 je LCD dostatečně kvalitní, abych měl přehled o výsledku.

-- 1. 8. 2024 10:33 --

OVF like režim má i Z6/7 řada. Používám ho skoro pořád, i když mi do toho pořád někdo kecá, že prý nevyužívám hlavní výhodu bezzrcadlovek. ...Nevím proč, že by jejich foťáky potřebovaly kontrolovat, že měří správně expo? ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 10:37

Zrovna v tom lagu s pemarem souhlasím. Ono to je u strašně moc věcí jedno, ale když dojde na honění letícího ptáka, tak najednou člověk i třeba u E-M1III (který vůbec nebyl špatný) zjistil, že nějak záhadně ztrácí objekt při sledování - prostě se trochu coural za ním :-(
U OM-1 (což se v tomto ohledu dá se Z9 klidně srovnat) najednou problém prakticky zmizel :-)

Jak říkám - nesmí se to moc hrotit, třeba při travelu, co jsme debatovali vedle, upřímně lag starších EVF absolutně problém není (i když o tom třeba někdo bude vykládat). Tipuji, že dost nadpoloviční část fotografů to u starších EVF reálně neomezovalo ani trochu.
Ale pokud častěji fotítě něco v rychlém pohybu (a hlavně ne zcela předvídatelném), tak pak to najednou vyskočí zcela reálně a dokazatelně, v tomto případě to není žádná "psychoteorie"...

EDIT - no já teda pro změnu moc smysl OVF like režimu u MILC nechápu, v tomto jsme jiní :-) A taky to na přístrojích mám, nejde tedy o pomlouvání něčeho proto, že bych to neměl :-P
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka