Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 30. 7. 2024 12:12

Já mám z BW taky dobrý pocit, za mě je někde jinde než třeba VFFOTO, který jsem v minulosti používal. U skla, které teď stojí bez slevy 147 000 oficiálně dát pár tisíc navíc za kvalitnější filtr mi přijde jako samozřejmost. Ušetřit 3000 na levnějším filtru je sice hezký, ale když to bude víc degradovat kvalitu výstupu, tak je to spíš ke škodě.

Jediné, čeho jsem si u BW všiml je, že v protisvětle občas dělá ty duhové odlesky, tak pak je to lepší to spíš sundat, nebo se to snadno odstraní v Lightroomu. Ale jinak optické degradace jsem si nevšiml. Já teda mám tu clear verzi 007, není to UV jako máš ty, ale ve výsledku je to asi jedno. Vliv je fakt mizivej u těch clear filtrů.

V prodejně v Megapixelu, když jsem si kupoval 180-600, který jsem pak vrátil, jsem si kupoval filtr, BW neměli skladem, tak mi nabízeli jako alternativu 2x levnější Haidu clear verzi. Tvrdili mi, že oproti BW rozdíl nepoznám. Že je to jedno. Ale v praxi mi to přijde jako pravý opak. Nechal jsem se přesvědčit, ale stejně to pak za pár dní vracel :-) Co člověk, to názor.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 12:39

Co jsem četl, tak BW má na filtrech asi nejlepší skla - z hlediska rovinnosti atd, i bývá dobré usazení do objímek atd - to podle mne bude primární klad v tom, co tu popisuješ. Naopak BW tolik nedominuje v kvalitě antireflexních vrstev (to se tě týkat může) a pak v "funkčních vrstvách" typu polarizáku a tak (to se naopak ochranného filtru netýká).

Za mne si sice stojím za názorem, že nejlepší ochranný filtr je žádný, ale když už to chceš, tak bych výhodě BW docela věřil, právě to, v čem jsou na špici, je pro čirý ochranný filtr hodně podstatné.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 30. 7. 2024 13:01

Kdyby se jednalo třeba o Nikon Z 40 f2 za pár tisíc, tak to klidně používám bez filtru. Ale u takhle drahýho skla bych se bál, kdyby tam nebyla ochrana. Používám BW na všech sklech a stačí když jednou za čas otřu filtr. Navíc ta MRC nano verze se dobře otírá. Basic to myslím nemá.

Sice ti pomáhá sluneční clona, ale prachu a nečistotám nezabráníš. Utěrkou z mikrovláken to můžeš časem poškodit, muselo by se to opatrně čistit. Jsou určitě šetrný a bezpečný postupy, ale vím o sobě, že nejsem ten typ, co by mu tyhle věci vyhovovaly. Nemám na to trpělivost. Takže radši risknu ten filtr a budu doufat, že to bude ok :-)

Stejně tak i čištění čipu, raději si to nechám vyčistit než to zkoušet sám. V minulosti jsem to zkoušel na Fuji a přišlo mi, že to přineslo víc škody, než užitku. I když třeba teď ta starost odpadne se Z8, když má mechanickou závěrku jako krytku. Sám Filip Barták mi potvrdil, že to hodně pomáhá.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 30. 7. 2024 13:09

landov píše:Ako si fotil ? : stativ, stabilizacia...?

Pevný stativ asi 50cm nad zemí, takže jen rozdělaný, nevytažené nohy. A samospoušťˇ na 10s.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 13:37

Docela dobrá věcička pro čištění je Nitecore blower - vlastně nic víc než "foukadlo", ale s dobrým filtrem, aby nefoukalo prach, takže klidně jde ofouknout i snímač, možným fakt brutálním výkonem, což se hodí i mimo foto atd. Na ofoukávání čoček fakt příjemné, ale využije se i na všechno možné v domácnosti.
Není to úplně zadarmo, viz https://www.nitecorephoto.cz/nitecore-b ... ektroniku/ (i přímo z číny tak za 2000), ale opravdu slušná mašinka.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 30. 7. 2024 14:34

Kuba_M píše:
landov píše:Ako si fotil ? : stativ, stabilizacia...?

Pevný stativ asi 50cm nad zemí, takže jen rozdělaný, nevytažené nohy. A samospoušťˇ na 10s.

To vyzera OK.
tomashr píše:Docela dobrá věcička pro čištění je Nitecore blower - vlastně nic víc než "foukadlo", ale s dobrým filtrem, aby nefoukalo prach, takže klidně jde ofouknout i snímač, možným fakt brutálním výkonem, což se hodí i mimo foto atd. Na ofoukávání čoček fakt příjemné, ale využije se i na všechno možné v domácnosti.
Není to úplně zadarmo, viz https://www.nitecorephoto.cz/nitecore-b ... ektroniku/ (i přímo z číny tak za 2000), ale opravdu slušná mašinka.

Pouzivas to ? Ak ano, odkial si kupoval ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 14:39

Ano, Nitecore BB2 opravdu mám. Já to mám z Aliexpressu, ale jak píšu - rozdíl ceny zas tak velký není.
Je na tom fajn, že to není jednoúčelová věc jen na foto, běžně tím vyfoukávám i třeba klávesnice a tak. Na plný výkon je to fakt brutální výkon, na objektivy se používá "mínější" poloha nastavení.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 30. 7. 2024 15:00

To by mohlo bejt užitečný, tak díky za tip.

Jinak jsem byl v sobotu v Dolních počernicích v Pískovně a u rybníka viděl hodně z dálky ledňáčka jak ulovil rybu. Litoval jsem, že jsem neměl nasazený TC 1.4, ale asi ani to by tu vzdálenost nezachránilo. Bylo to spíš na dalekohled, nepřiblížit si to pak brutálně ve foťáku, tak ani nevím, že to byl ledňáček. Žije to tam docela dost. Pózovala tam i pak mnohem blíže Volavka popelavá. Bohužel se nedá dostat víc ke středu rybníka, nejsou tam ostrůvky a mít všechno k focení blíž, dá se to jen obcházet dokola. Takže i 600 PF ja tam na větší vzdálenosti malej pán :-) Možná by toho mohlo být v Praze a okolí víc zajímavého k focení zvířat.

Nemáš Pemare taky jako pražák nějaký tipy ? Určitě jsi s 500 PF objevil nějaká zajímavá místa.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 7. 2024 15:51

Já mám letos na ledňáčka smůlu, loni jsem ho vyfotil v Pískovně (u té zahrádkářské kolonie) ve Stromovce (v zatáčce směrem ke Šlechtovce), letos byl podle ornitologů u náhonu Litožnického rybníka, ale ne v době, kdy jsem tam byl já, celkově se vyskytuje dost vzácně a jen v řádu jednotlivých kusů. Podle tvého popisu asi vím, kdes ho viděl, to je fakt daleko, ale dá se tam dostat, byť člověk vleze na privátní cestu, jednou jsem tam viděl i maskovací fotostan.

Zrovna s rybou bych ho chtěl zachytit, se Z9 mám výhodu 44 Mpix a s Photo AI se dá ještě pohrát i se zvětšením, takže bych to ani z větší dálky nevzdával, jen tu potvoru musím najít.

Upřímně, chyba je i na mojí straně, mám nachozeno méně km, než loni.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 30. 7. 2024 19:07

Titan_66: já jsem měl na ledňáčka štěstí ne v Pískovně, ale u toho potoka za pískovnou. Tam loví docela často. Ale chce to fakt brzo ráno. Na jaře ho mám vyfoceného i z Vinoře, kde poletuje mezi Malou a Velkou Obůrkou. Na focení je možná zajímavý i počernický rybník v Dolních Počernicích a pak Hostivické rybníky.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 7. 2024 21:56

Taky jsem ho měl od potoka za Pískovnou.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 11:13

To je ten potok Svépravický ? Jinak tam celá ta oblast stojí koukám za průzkum, Dolní počernice a ty Litožnice (Běchovice).

Noxx: Aha, tak tohle asi byla teda náhoda, protože bylo asi půl sedmé večer, když tam byl ten ledňáček.

Kdyby se vám někdy chtělo, tak klidně můžeme zajít spolu tam pofotit :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 7. 2024 11:49

No já bych se tomu určitě nebránil ;-). Je nás tu pražáků asi víc, tak proč se někdy nedomluvit na nějaké akci.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 11:59

Trochu obecněji - už jsem to tu kdysi psal, ale vůbec by neuškodilo zvážit i nějaké klasické "fotopivo", některé věci si prostě říkají o osobní debatu... A pražáků tu je opravdu nenulové množství (a přiloženě nikdo nebrání ani nikomu z okolí) :-)

K tématu konkrétní vycházky - já jsem sice pro, ale přijde mi, že zrovna na ty rybníky jako Slatina, Lítožnice a další je poměrně blbá doba - mláďata už obvykle vyvedená, takže žádné svatební tance, souboje a podobné cool věci nehrozí, přijde mi, že dost vodních ptáků je teď spíš někde dál od břehu v klidu, ledňáček zase moc není na skupinu a tak. To už možná spíš nějaký hmyz na Milíčově.
Ale pokud padne konkrétní návrh, tak proč ne, nejenže to nikomu nebudu vymlouvat, ale naopak se rád přidám :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 12:54

noxx_cz: No tak bezva. Tak můžeme zajít.

thomashr: Tak já jsem nakloněn čemukoliv, hmyz mě taky hodně baví fotit, takže klidně jsem pro. Co mám tu 100-400, ta je na to bezva, baví mě s ní fotit hmyz víc než se 105 makro. Ale i u ptáků se občas i teď poštěstí něco zajímavého vyfotit.

Tak ono i kdyby třeba na poprvé se nevyfotily "vysněné fotky", tak už tak bude fajn pokecat o foťácích, pofotit něco, mít nějaký zážitek.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka