Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 10. 2024 16:48

Focení bez zvuku pro mne není focení, zvuk mi k focení patří.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 10. 2024 16:56

Mě taky ten tichý zvuk vyhovuje. Lidi to vůbec neslyší a navíc se to dá úplně vypnout.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Argaro 20. 10. 2024 18:52

Uznávám, že zvyknout si na focení beze zvuku je asi racionálnější přístup. Ale protože iracionální lpění na starých zvycích je pro starší lidi často atraktivní možnost – tak to cvaknutí jsem si tam nastavil ;-) . Dokonce jsem si všiml, že Z8 umožňuje simulovat pro staromilce i ten blackout v hledáčku. Je to prostě skvělý foťák.

Jsem moc zvědav, kam se bude sunout další vývoj. Leccos asi naznačuje Canon se svou druhou generací R5. Každopádně pro mé potřeby Z8 poskytuje naprosto dostatečnou funkcionalitu, která mě v ničem neomezuje. Jsem rád, že už nebudu oplakávat dobré fotky, které se ale nepodařilo zaostřit ….
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 10. 2024 18:55

Nevím, co je na tom racionálního, když nemám potvrzení, že právě tento moment mám zachycený.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 10. 2024 18:58

Já třeba hodně často fotím s vyklopeným LCD z podhledu a přitom mi ten tichý zvuk a jemná vibrace dává informaci, kterou docela oceňuju.

Možná jde jen o zvyk, to nevím, ale jsem docela rád, že tu volbu mám :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Argaro 20. 10. 2024 19:12

pemar. píše:Nevím, co je na tom racionálního, když nemám potvrzení, že právě tento moment mám zachycený.

Já jsem psal, že je racionální zvyknout si na focení beze zvuku (zvuk při focení se jednoduše stal s absencí pohyblivých mechanických částí – zrcátka, závěrky – anachronismem). Nepsal jsem nic o potvrzení. Potvrzení mi může dát jen grafický efekt v hledáčku.

Ale jinak jak jsem psal - zvuk jsem si nastavil, chyběl by mi. A dokonce ... dokonce jsem si nastavil i tu simulaci blackoutu :-D , tak snad mě tu za to někdo neukřižuje ;-) .
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 10. 2024 19:35

Sorry, ale pokud domáčknu spoušť, tak to prostě fotí (v normálních režimech, neřeším vyložené speciality). Touha po zvuku je čistá psychika, kterou nikomu neberu, ale objektivně to prostě potřeba není vůbec. Na okraj pro jednotlivé fotky je dobrá alternativa "mrknutí hledáčku". Flicker free je super pro rychlé sekvence se sledováním, tam je to velký bonus, ale pro statičtější focení to nemusí být ideální.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 20. 10. 2024 19:53

Potrebné ci nepotrebné, zvuk závierky je u mňa proste potvrdenie, že fotím a patrí to akosi k rituálu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 10. 2024 08:05

Však přesně tohle píšu - je to fakt hlavně psychika či rituál :-) A to nemyslím ani náznakem negativně či dokonce nějak útočně - vůbec ne, pohoda k zálibám patří a pokud k ní někomu pomůže, tak proč ne :-)

Jen si stojím za tím, že to reálně fakt nepřináší nic, na silent shutter (fakt v tiché verzi) jsem si vlastně ani nezvykal, to mi sedělo hned.

K tomu dotazu od Milana na přínos - za mne fakt často... Z mého pohledu v podstatě jakýkoli indoor, přirozeně WL, něco ze streetu (tam jak kdy, ale není to výjimka). Když to vezmu celkově, tak při mém stylu focení to objektivně přímo ocením tak u 40% fotek. U zbytku fotek je to jedno, ale potřebu řešit nějakou simulaci zvuku opravdu nemám (to spíš přepínám na plně mechanickou závěrku u S5II, který přeci jen není tak rychlý). U OM-1 upřímně řečeno už ani moc nevím, kdy naposled nějaký zvuk vydal :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 10. 2024 08:18

No, ze své osobní zkušenosti při aranžovaném focení venku je dokonce i to pípnutí zaostření vítaným doplňkem, protože fotografovaný/-á ví či zaslechne, že teď se nehýbat.
Slyšet, že už jsem cvaknul je také dobrým signálem, že už se může "pustit", uvolnit se, poškrábat na pr...i.
Není nic krásnějšího než lahodné mlasknutí mech. závěrky, to 50R umí krásně. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Argaro 21. 10. 2024 08:57

Já se snadno rozloučil s prásknutím zrcátka. Ale to klapnutí té závěrky... to je lahoda pro mé ucho. To mi chybí. Je to o psychologii a je to rituál. Generace, která přijde po nás - která nezažila zrcadlovky, té to dle mého už chybět nebude....

Ale jinak jsem tímhle povzdechem snad ani nechtěl rozjet takovou diskuzi :-D.

Raději napište názor, co si myslíte, že vydá Nikon v 2025... a co byste chtěli aby vydal.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 10. 2024 08:59

Wixzen - v tomhle souhlas, to jsem zapomněl napsat, ač mne to taky napadlo... Přijde mi, že ta "akustika" je přínosem nejvíc při aranžovaném focení, ale ne pro fotografa, nýbrž pro focený objekt. Pro příklad moje dcery po přechodu na tichou závěrku nadávají prakticky při každém focení, že neví, kdy už fotím :-)
Takže ano, tohle zrovna plus "netiché závěrky" je, ale tak nějak na druhé straně, než se v debatě psalo dříve...

-- 21. 10. 2024 10:09 --

Argaro - ono je to asi specifikum zrcadlovkové generace (také k ní patřím) - právě klasické kinofilmové SLR a pak DSLR ten tradiční zvuk formovaly. Jinak to ale nebyla zdaleka jediná možnost, už v analogu byly naprosto běžné centrální závěrky (TLR, některé dálkoměry atd.), které byly fakticky "silent". Vedle toho Leica sice se štěrbinovou, ale hodně zatlumenou a bez zrcadla, ta byla taky zásadně tišší. A mohu jako pamětník říct, že se o to fotografové zajímali a často to bylo argumentem pro výběr velmi vážným, přišlo mi, že se SLR brala spíš tak trochu jako nutné zlo, kdy v podstatě všechny to zrcadlo a spojené věci dost štvalo, ale holt jiné řešení pro výměnná skla bez omezení (včetně dlouhých telelobjektivů atd.) nebylo, tak jsme to prostě brali.
Přijde mi lehce vtipné, že když MILC konečně přinesly řešení, jak zcela plnohodnotně pracovat s jakýmkoli sklem i bez zrcadla a postupně i bez štěrbinové závěrky, tak se najednou dost lidí tváří, jak vlastně to tradiční focení bylo super. Ale reálně si ty diskuse z dávnější minulosti pamatuji opravdu dost jinak - podle mne je to fakt asi o psychologii, kdy člověk prostě nadává vždy na to, co zrovna nemá :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 21. 10. 2024 10:12

Já mám v tomhle moderní přístup. Je to tím, že s DSLR mě focení moc nebavilo. Už když jsem začal s kompaktem x10 od Fuji 11 let zpátky, tak mi to hned sedlo, že to nemá zvuk. Nikoho neruším, jsem inkognito. Naopak zvuk zrcátka mi trochu vadil a nezvykl jsem si na něj.

S bezzrcátky ten zvuk závěrky už byl tlumenější, X-T3, Z6 II atd. Je to i o žánru co jdeš fotit. Když fotíš ptáka na blízko, tak ten zvuk ho prostě ruší. Když ale jdeš fotit aranžovaný portrét, může to pomoci modelce jak se tu zmínilo.

U Z8 jsem měl ten zvuk závěrky nejdřív zapnutý. Nejdřív mi to bez zvuku přišlo divné. Jenže ledňáček rozhodl, zkusil jsem to úplně vypnout. A zvykl jsem si dost rychle, že už jsem to nechal vypnuté. Uvědomil jsem si, že to je stejně jen zvyk. Měl jsem zase pocit jako za dob x10. Pocit být opět inkognito. Na wildlife je to ideální, na krajinu a cestování mi to taky vyhovovalo. Až zkusím se Z8 nějaký portrét, pak to bude otázka.

Každopádně zmáčknu spoušť, vím, že fotím. Namáčknu, vím, že to zaostří, ale ještě nefotí.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 10. 2024 11:11

S tichou závěrkou chybí ten okamžik, kdy slyším závěrku a vím, že mám snímek, který chci. Když fotím s D850, mám pocit, že jsem součástí procesu, že jsem přímo spojený s fotoaparátem. S tichou závěrkou na Z9 by se mi to ztratilo. Zrcadlovky byly symbolem focení, bezzrcadlovky jsou takové přerostlé mobily, pocitově více hračky pro puberťáky, to v mých očích devalvuje jejich reálně vyšší výkon.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 10. 2024 11:16

Jasně, takže Mamiya 23 či Linhof Press byly podle tebe přerostlé mobily a hračka pro puberťáky, když jsi u nich neslyšel závěrku jako třeba u Nikonu F? Sorry, ale tenhle "argument" proti tiché závěrce už je fakt hovadina :-( 8-S
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka