Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod KarelV. 24. 8. 2024 21:38

Připadá mi to jako příliš či až moc nereálně vytáhnuté světla / zesvětlené ... viz divná barva zelené, ale jinak fajn záběr.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 25. 8. 2024 07:23

wikxzen píše:Měsíc je sice dost rozmazaný, ale nějak jej nepoznávám. Není snímek zrcadlově otočený? Ale koukám na to z mobilu. :-)

S měsícem jsem nic nedělal, jde o single shot. Fotka je upravená v DxO PureRAW 4 a Capture One 23, nic víc, nic míň.

-- 25. 8. 2024 08:26 --

KarelV. píše:Připadá mi to jako příliš či až moc nereálně vytáhnuté světla / zesvětlené ... viz divná barva zelené, ale jinak fajn záběr.

Tak bez kalibrovaného monitoru se o barvách a světlech můžeme bavit, že. Navíc proti surovému formátu je fotka hodně ztmavená, takže o vytahování světel nemůže být ani řeč. Ale chápu, každý to vnímáme jinak. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2024 07:33

Mne sa foto páči. Bolo to dielo náhody, či hodiny čakania?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 25. 8. 2024 07:40

landov píše:Mne sa foto páči. Bolo to dielo náhody, či hodiny čakania?

Absolutního štěstí s plánem nějakou fotku srnce a úplňku udělat, ale netušil jsem, že to vlastně klapne takhle snadno. O srnci v tom místě vím, je jich tu na jednom místě víc, takže šlo o to aby byl ve správném místě. A byl. Za 30min po příjezdu s oblečením a přijití na lokaci bylo nafoceno. :) Haluz. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 27. 8. 2024 16:32

Super momentka s tím srncem při úplňku ;-) Takže se 600 6.3 spokojenost ?

Já teď provětrávám Z8 se 600 6.3 u rybníků. Vyhlídnul jsem si ledňáčka, potkal ho tam při každé návštěvě. Loví v době večeře, přesný jak hodinky. Bývá i hodně daleko, ale už se mi i zadařilo dostat blíž a něco nacvakat. Do National Geographic to zatím nebude, ale i tak mám z toho radost a baví mě to. Občas tam pózuje i Volavka Popelavá.

Musím protřídit mraky fotek, to je vždy největší opruz :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 16:42

Já mám na ledňáčka smůlu, chodím na místa, kde byli, a nic, celé léto.

Jinak 600 PF je skvělá volba. Uvažoval jsem o 800 PF, ale nakonec jsem to odpískal, už to není PF, je to moc velké a těžké, aspoň na můj styl focení, ani jsem si 800 PF nepůjčil.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 27. 8. 2024 16:50

Jestli chceš tu smůlu prolomit, můžeš se klidně přidat, nedělám z toho vědu jako jiní, kteří to střeží jak poklad :) Ono to není zas tak těžké tam najít. Navíc jsem si všiml, že má na nožičce kroužek, takže asi na něj musí dohlížet i nějaký ornitolog. Byl jsem tam 4x a pokaždé tam byl :-)

Nedivím se ti, 600 PF mi přijde jako ideální volba, navíc s TC 1.4 to kvalitu degraduje minimálně. Sice je to 840 F9, oproti 800 horší světelnost, ale za ušetření váhy a peněz mi to stojí.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 30. 8. 2024 11:31

Nikon ma opat akciu, asi 10% zlava na objektivy. Pozrel som sa na cenu Z 100-400 VR S:
- Slovensko 2999€ -> 2699€ (https://www.nikon.sk/sk_SK/product/lens ... 5-5.6-vr-s)
- Cechy 77990Kc -> 70191Kc (zhruba 3100€ -> 2800 (https://www.nikon.cz/cs_CZ/product/lens ... 5-5.6-vr-s)
- Nemecko 2699€ -> 2492€ (https://www.nikon.de/de_DE/product/lens ... 5-5.6-vr-s)

V Nemecku je po registracii zaruka na objektivy predlzena na 5 rokov zdarma. Napriek tomu je u nich cena bez zlavy rovnaka ako na Slovensku po zlave a v Cechach je este vyssia ako na Slovensku. Znacke fandim, ale objektivy kupujem z Nemecka (70-200, 105, 14-24 a teraz 100-400, na SVK som kupil iba 24-70). Je to normalne, ze krajiny s nizsou kupyschopnostou maju tak vyrazne vyssie ceny?
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 30. 8. 2024 13:41

Keď to ľudia akceptujú, tak prečo by to predajci (alebo distribútori) neskúsili. V minulosti ešte možno bola výhoda v tlačenom manuáli, ale to teraz už nie je pravda. Z fototechniky som v Česku asi desať rokov nič nekúpil. Každý má možnosť výberu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 9. 9. 2024 12:58

Společnost Nikon příští týden představí nový objektiv Nikkor Z 50 mm f/1,4 :
Read more: https://nikonrumors.com/2024/09/08/niko ... z8lKbqOLIp
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 9. 2024 13:22

PHiLiPZ_ píše: Je to normalne, ze krajiny s nizsou kupyschopnostou maju tak vyrazne vyssie ceny?

Zaprvé - já bych doporučoval zapomenout na řeči o kupní síle, to prostě reálně žádnou firmu nezajímá. Může se nám to nelíbit, ale to je tak asi vše, zlevňovat kvůli nám nikdo nebude, bohužel :-(

Přímo k tématu fototechniky - vyšší ceny u nás zas tak samozřejmé nejsou (dnes, v minulosti to bývalo horší). Třeba u Panasonicu mi při posledních nákupech ceny v ČR vycházely dokonce nižší než třeba z německého Amazonu a kupoval jsem proto zde, u OM tam nějaký rozdíl byl, ale minimální.
Jinak si je ale nutno uvědomit, že objektivní roli hrají náklady na zastoupení v daném státu, ono pokud se řeší třeba servis pro trh se 7,5x větším počtem obyvatel (to je asi tak DE proti CZ), tak to prostě vyjde v přepočtu na jednotlivé kusy fakt o dost levněji. Pak to vede u nás k větším cenám anebo k horším službám, kdy se například nějaká služba ani neposkytuje a posílá se to jinam. Jistě, jsou pak ještě extrémy, kdy to je dražší a ještě navíc službu přímo neposkytují, ale to nic nemění na tom, že vyšší náklady u menších trhů prostě existují.
Další věc - to, že je SK kupodivu levnější než CZ může souviset i s Eurem, občas si někdo značně nafoukne i kurzové náklady.
Ono se to prostě občas tak nějak nasčítá :-( Zas z druhé strany je zrovna fototechnika oblast, kde se dá dost porovnávat a pokud to místní zastoupení přehání, tak lze reagovat snáze, než u jiných oborů. Jak tu padlo, v zahraničí nakupuje kdekdo...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 9. 9. 2024 17:36

Koruna hraje ve stanovení cen významnou roli. Kurzové riziko je přímo úměrné dvěma hlavním faktorům, periodicitě změn ceníku a volatilitě domácí měny. Bohužel koruna je měnou hodně volatilní, v posledních dvou letech je vidět pohyb asi 7-8% mezi minimem a maximem. U stabilnější měny s roční periodicitou úprav ceníku bych kalkuloval kurzovou přirážku k aktuálnímu kurzu tak 3%, pokud bych ceník počítal v době kdy bylo euro pod 24 Kč, mělo by to být tak 5%.

Ale i tak jsou ceny o dost vyšší a třeba to nevysvětluje fakt, že jsou ceny u nás výrazně vyšší než v Maďarsku, i tam zpravidla vychází maloobchodní ceny níž než u nás navzdory tamější DPH 27%.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 9. 2024 05:25

Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 10. 9. 2024 07:14

Celkem málo stačilo, abych věděl, že zůstanu u 58G :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 08:00

Vidím to stejně, přijde mi to jako G verze: malé, lehké, levné, opticky nic moc (viz ty MTF křivky), takže ve výsledku vyhozené peníze.

Ta 58/1.4 G je diskutabilní ohledně ostrosti také, ale má neskutečný bokeh a charakter, také bych se jí držel, kdybych jí měl.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka