PHiLiPZ_ píše: Je to normalne, ze krajiny s nizsou kupyschopnostou maju tak vyrazne vyssie ceny?
Zaprvé - já bych doporučoval zapomenout na řeči o kupní síle, to prostě reálně žádnou firmu nezajímá. Může se nám to nelíbit, ale to je tak asi vše, zlevňovat kvůli nám nikdo nebude, bohužel
Přímo k tématu fototechniky - vyšší ceny u nás zas tak samozřejmé nejsou (dnes, v minulosti to bývalo horší). Třeba u Panasonicu mi při posledních nákupech ceny v ČR vycházely dokonce nižší než třeba z německého Amazonu a kupoval jsem proto zde, u OM tam nějaký rozdíl byl, ale minimální.
Jinak si je ale nutno uvědomit, že objektivní roli hrají náklady na zastoupení v daném státu, ono pokud se řeší třeba servis pro trh se 7,5x větším počtem obyvatel (to je asi tak DE proti CZ), tak to prostě vyjde v přepočtu na jednotlivé kusy fakt o dost levněji. Pak to vede u nás k větším cenám anebo k horším službám, kdy se například nějaká služba ani neposkytuje a posílá se to jinam. Jistě, jsou pak ještě extrémy, kdy to je dražší a ještě navíc službu přímo neposkytují, ale to nic nemění na tom, že vyšší náklady u menších trhů prostě existují.
Další věc - to, že je SK kupodivu levnější než CZ může souviset i s Eurem, občas si někdo značně nafoukne i kurzové náklady.
Ono se to prostě občas tak nějak nasčítá
Zas z druhé strany je zrovna fototechnika oblast, kde se dá dost porovnávat a pokud to místní zastoupení přehání, tak lze reagovat snáze, než u jiných oborů. Jak tu padlo, v zahraničí nakupuje kdekdo...