Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 1. 2025 10:53

Ona je to pro ten foťák i postprocesový software velká alchymie, aby hledal barvy nebo detaily tam, kde byla černá nebo šedá. Za sebe bych řekl, že si v tomto ohledu Nikony Z9, Z8 i Z7 a Z6 vedou solidně, ale žádný zázrak to není, tyhle fotky jsou principiálně adepty na hození do koše.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 1. 2025 10:58

houghs, tam bys poznal přínos novějších foťáků. Co vypadá v grafech jako nulový posun, je v realitě úprav na vysoké ISO často dost jinak (Např D750->Z6). Situaci hodně změnily senzory s dual gain i pokrok v procesingu před uložením rawu. Nádechy a posuny barev při úpravách jsou mnohem menší problém než dřív, editace na ISO 3200, 6400 celkem dost v pohodě barevně, omezení je hlavně DR a šum, aspoň tedy u Z6/III. Z7 jsem zatím tolik netrápil a Z9 nemám.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2025 12:28

houghs

Podle mě by ty fotky psa ve vodě vypadaly s větší clonou hůře. Přijde mi, že každá taková fotka je v podstatě kompromis, který musí fotograf nějak rozhodnout.

Buď tu fotku neudělá, nebo ji udělá jako dolgor, nebo zacloní, aby pes měl ocas perfektně zaostřený.

Nejlepší by bylo, kdyby dolgor byl tak hodnej a zaskočil těch pár fotek se psem ve vodě ještě přefotit s vyšším clonovým číslem - abysme to mohli porovnat.

:-)
Naposledy upravil Davidof dne 14. 1. 2025 13:20, celkově upraveno 1
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 1. 2025 12:39

Provedu, pane!
Ani náhodou. :-)
Dobře formulováno.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 1. 2025 12:40

Ono taky není vždy to samé, jak si foťák stojí na základním ISO a jak na vysokém, trochu to tak bylo vždy, ale dualgain to ještě zamotal... Zrovna tvoje Z6III je učebnicový příklad, na základním ISO upřímně až malinko malér, tam se zhoršení proti Z6II nijak okecat nedá, ale na "druhé rychlosti" dualgainu od ISO 800 se to prakticky beze zbytku srovná.

Tohle je vůbec zajímavé, třeba Z6II a Lumix S5II mají základ čipu prakticky jistě totožný (Sony), na základním ISO se jejich měření kryjí prakticky doslova, ale aktivace dualgainu je pak u nich posunuta o cca 1EV a postupně se to trochu rozjede.

Charakter šumu je taky zásadní, tady mám osobní zkušenost z MFT, kdy M1III je proti OM-1 v přímém výstupu ze snímače rovnocenná a možná dokonce úplně nepatrně lepší (zase daň za to, že nový snímač OM-1 je postaven na rychlost). Jenže se u OM-1 podařilo zlepšit kontrolu šumu (vyloženě monochromatický atd. a ve výsledku je docela výrazně lepší podklad pro různé AI odšumy a při jejich aplikaci je z hlediska šumu na vyšších ISO proti svému předchůdci lepší minimálně o 1EV. Přitom ale měření je fakt skoro stejné, liší se jen lepší kontrola takových "méně uchopitelných" parametrů, což se projeví až při komplexnějším zpracování...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 1. 2025 12:51

...no, ale abychom FF zase tak nevychvalovali. Mně se dobře fotilo i s Fuji X, i když jsem měl "jen" X-T2, málokdy mě obrazová kvalita a raw limitovaly. Skoro všechno se dá nějak řešit nebo si říct, že tady teda fotit nebudu, a problém strčit pod koberec. Nakonec ale i FF je někdy v koncích, takže stejně je to hlavně o tom, kde si člověk nastaví hranici.
Naposledy upravil Dolgor dne 14. 1. 2025 13:26, celkově upraveno 1
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 1. 2025 12:57

Dolgor: Mě vůbec netrápí DR na vysoké ISO. Řeším DR na základním ISO v exteriéru. V situacích kdy ISO navyšuju, málokdy řeším DR, to je skoro nepodstatné.

Já přemýšlím, jak se chová DR na větším snímači. DR samotné je shodné, spíš je otázkou zda z toho většího snímače se dá v PP získat víc informací ohledně barev a kontrastu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 1. 2025 12:59

Ad ukázky od dolgora - mně docela sedí ty kytky, tam tomu to rozostřené pozadí sluší a nevidím v tom žádné "ale". Osobně bych ty první s malým kvítkem fotil asi úplně jinak, ale nešlo by o rozdíl clony, já bych spíš měl tendenci to fotit makrosklem víc do detailu zblízka a možná i stackingem, ale to není porovnatelné, to by bylo zcela jiné pojetí. S daným sklem ale OK.

Popravdě ale jak z těch skupinek, tak z toho psa zas tak úplně odvázaný nejsem. Výjimkou je u těch s lidmi fotka s rodiči v pozadí, tam totiž ten bokeh a DOF má nějaký reálný kompoziční dopad a myšlenku, za to bych dal bez váhání minimálně 9/10 a možná i 10/10. Zbylé jsou ale z mého pohledu spíš ukázkou bokehové exhibice. Ta skupina u stromu je nicméně pořád ještě v pohodě, na mne až moc dominantně bokehové, ale OK. U zbylých dvou mne to ale při pohledu spíš ruší, než naopak, sorry.

U toho psa nevím, tam úplně nadšen nejsem z žádné, ale zároveň si ale nejsem jistý, zda by tomu prospělo vyloženě jen větší DOF. Prostě nevím...
Hele on má Davidof pravdu - opravdu bys to mohl jít nafotit znovu s různými clonami pro srovnání :-) Jinak trochu si dělám legraci, ale zrovna při mém focení ty variace s různými clonami dělám poměrně často, ono se často ukáže až na výsledku, co je lepší.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2025 13:21

Dobře, tak to necháme na léto holt :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 1. 2025 13:25

U psa v řece jsem byl limitovaný i světlem, byl podvečer a oblačno. Je tam 1/400 s kvůli pohybu, f/2 kvůli neperfektnímu AF 58G, a ISO 2200-7200. Další den jsem něco nafotil i s 50/1.8 S a skončil tím, že jsem selektivně pozadí změkčoval v LR lineárním přechodovým filtrem. 58/1.4 G jsem si nekupoval, abych ho clonil. :-)
Dřív jsem takové věci fotil základními f/2.8, 4, 5.6 zoomy, s makrem 105/2.8 nebo teleobjektivem 80-200/2.8 a vím, jak je těžké zařídit, aby objekt nezanikal v rušivém okolí. Když je fotka na památku do rámečku, ať je jasné, kdo je hlavní. Nejde o reportáž nebo fotky z dovolené.

-- 14. 1. 2025 13:51 --

Nakonec je to taky o fotografově fázi. V minulosti jsem fotil a hodnotil jinak než nyní a za čas opět přijde změna, takže mě kritika nechává v klidu. V některém bodě historie se shodnu s každým. :-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JardaB1 5. 2. 2025 07:40

Nikon officially announced the Nikkor Z 35mm f/1.2 S lens and the Coolpix P1100 superzoom camera :
Read more: https://photorumors.com/2025/02/04/niko ... z8zMY9susA

https://www.optyczne.pl/20769-news-Niko ... 1.2_S.html
https://www.optyczne.pl/20768-news-Niko ... P1100.html
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 6. 2. 2025 07:33

Additional information on the upcoming Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB lens for Sony E and Nikon Z cameras "
Read more: https://photorumors.com/2025/02/05/addi ... z8zSMrBdpT
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 2. 2025 15:02

Jsem dost zvědavý, jak se nové 35ky od Nikonu a Viltroxu porovnají. 80 tisíc za Nikkor je masakr. Nakonec asi Sony na to jde docela dobře, když svoje prémiovky neprodává přes světelnost a charakter, ale minimalizaci rozměrů. Hezčí obraz lidi neřeší, když nemají přímé srovnání, zato velikost kabely pozná každý.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 6. 2. 2025 16:35

Tak ale potom si môžeš za polovicu (tretinu) ceny obstarať Nikkor 35 1.4 (ked neriešiš obraz) oproti Sony GM... Nikon zvolil trochu inú stratégiu ako konkurencia. Uvidíme či uspeje.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 6. 2. 2025 17:14

Nikon s tymi "lacnymi" 1,4 sklami urobil naozaj dobry tah. Tie 1,2 skla maju urcite perfektny obraz, kontrast, bokeh...ale su to hebeda neskutocne. Profici v atelieri to vyuziju, neviem si predstavit tahat to so sebou po meste, nebodaj na fotodovolenku.
Nastatsie, ja uz len sledujem ake skla prichadzaju na trh, mam uz vsetko (pevne dufam :-) ) co potrebujem a akykolvek GAS uz dlhsie nepocitujem - uspokojil som ho minuly rok kupou Z600PF.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka