Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 1. 2025 20:33

Dobré příklady. Asi se dá namítnout, že nejsou vyčerpávající, protože chybí sýkorka s 600/4 na minimální zaostřovací vzdálenost, ale to je problém vyvolených.:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 13. 1. 2025 20:49

Dolgor: chválím, moc pěkné fotky. Je vidět, že umíš objektiv dobře využívat.
Když se ale bavím o malé hloubce ostrosti mám úplně jiné představy.
V situaci, že bojuju se světlem, jsem na ISO 1600, clona f/2, časy kolem 1/100 a zároveň není prostor pro větší odstup, širší ohnisko nejde použít, protože již viditelně deformuje obličeje.
A já potřebuji DOF alespoň 30cm a ona mi vychází ani ne poloviční.
Tam mi FF vadí a velice často to mobil právě kvůli obrovské DOF vyfotí líp.
V takovém případě mi nejde nějaký super pěkný bokem, ale o to, aby ty lidi měli ostré obličeje všichni.
Nestává se mi to často, opravdu pár krát za rok max, ale pak jsem často bezradnej. Zacloním na f/4, zvednu ISO na 3200, čas zkratim na 1/50 a sypu to tam sériovým snímání a doufám, že snad něco vyjde. Občas i jo.
I když mám FF, který myslím si zvládá vysoké ISO skvěle, stejně se mi přes ISO 3200 moc nechce.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 1. 2025 21:00

Jestli dobře rozumím tomu, že limit je ISO, tak to jsem vyřešil přes DxO a Topaz Labs. Předtím s jsem měl horní limit pocitově někde kolem ISO 1250, v nejhorším případě 3200, teď většina lidi nepozná, že jsem byl na ISO 6400.

Hodně dělá nejen FF, ale i charakter šumu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 13. 1. 2025 21:16

Já jsem se zatím s těmi novými možnostmi moc nezkamarádil. Něco od Dxo mám, ale výsledek je takový nějaký vyžehlený a trvá jedna fotka přes minutu. PC přes 10let je už asi za zenitem :-)
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 1. 2025 21:23

Já jsem si s tím hrál hodně a to úsilí tomu věnované se vyplatilo. Snímače se dopředu neposunuli, AI algoritmy ano, hlavně u těch mnohapixelových snímačů od Nikonu se to vyplatí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 1. 2025 21:28

AI denoise v LR je taky skoro jako kouzlo. ISO od dob D750 toleruju do 12800, ale samozřejmě ne vždy, záleží na tématu a světelných podmínkách.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 1. 2025 21:38

oldbas píše:I když mám FF, který myslím si zvládá vysoké ISO skvěle, stejně se mi přes ISO 3200 moc nechce.

Teď si nevybavuji - ty máš už R6II anebo pořád RP? RP totiž upřímně kvalitou nestojí za moc, to je ještě ten starý čip, který je v mnoha ohledech pod úrovní MFT (zcela technicky, žádné “specifické situace”).
R6II už je jiné kafe (stejně jako Z6II a další). Podle mne u dobře exponované scény ISO3200 fakt není problém a ani není moc co čistit, nebál bych se ani 6400 a více. Teprve někde tam začíná potřeba “chytrých sw” narůstat, ale fungují fakt dobře, není důvod se toho bát. Určitý osobní limit mám někde u 12800, ale pomalu víc než kvůli šumu kvůli DR, viz dále.

On je podle mne jiný důvod snažit se držet ISO v rozumných hodnotách, totiž DR. Všeobecně se omílá šum, ale to fakt moc problém není, s růstem ISO ale klesá i DR, což v některých situacích vadí více a tohle už se tak snadno vyřešit nedá.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 1. 2025 22:24

S DR souhlas. V komplikovaných podmínkách je to větší problém než šum. Pak je tu integrita rawu, jeho pružnost a upravitelnost bez dopadu na věrnost barev, což není úplně stejná disciplína jako DR. Všechny menší snímače, které jsem měl, v pružnosti za FF Nikony zaostávaly přibližně v poměru k velikosti svých snímačů. Fuji X na základní citlivost ISO 200 byl podobně pružný jako Z6 na ISO 400-500. Výhoda menšího clonění (např f/8 vs f/11) nebyla při úpravě vidět. Nebo Fotka z Fuji X-T2 na f/1.4 a ISO 6400 rozhodně nebyla technicky lepší než fotka z D750, f/2 a 12800, spíš tak nějak nastejno. Třeba následující fotka je z ruky se Z6 na f/8 a ISO 800, 0.13s, nemálo upravená. Z Fuji by na ISO 400 rozhodně technicky lepší nebyla.
Obrázek
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 13. 1. 2025 22:35

tomashr: mám R6
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 1. 2025 06:46

Dolgor - u DR se dá říct, že špičkové “pomalé” snímače jsou opravdu tak o 2EV pružnější než klasický MFT 20mpix a o 1EV než APS-C, tady skutečně “fyzikální teorie” podle plochy sedí. A co bych dodal - musím uznat, že tohle využitelný klad je naprosto reálně, ne jen na papíře. Já to vidím z praxe u Pana S5II, což by měl být fakticky identický snímač jako Z6II a DR je fajn.
Se šumem je to složitější, jednak reálně nevadí tak často a navíc zrovna MFT snímače mají jeho charakter spíš lépe zvládlý než FF, takže sice šumí více (v souladu s teorií), ale zase se to lépe čistí, což rozdíl snižuje.
Když jsme u vlastností, tak se sluší dodat, že se taky liší rozsah převodníků kolem barevné hloubky (často omílané, zda jsou barvy 12, 14 či dokonce 16bit), to se taky někdy projeví (a obecně i další kouzla kolem barev), ale to už je na jinou diskusi.

oldbas - jasně, R6 už je taky v pohodě, tam by ta čísla, co jsem zmiňoval, už sedět měla. To už je nová generace Canon snímačů, která starou ztrátu dá se říct vyrovnala :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 1. 2025 07:23

U DR jsem se vícekrát dostal na limit, i s D850, i se Z9, v tomto ohledu se Nikon bezzcadlovky nikam neposunuly. Fyzikálně ale moc velký prostor už není, ale stačilo by do firmwaru přidat AI maskování a DR by letělo o řády nahoru.

Ony to ale zatím úplně nezvládly ani firmy jako Adobe, natož Nikon, u něhož software není hlavní kompetence.

A asi není dostatečná poptávka, ono se to hodí jen občas.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 1. 2025 07:40

Podle testů (osobně netuším) by dokonce Z9 měla být o malinko horší než D850 než Z7II, zatím ještě nikdo nedokázal rychlý snímač, který by byl kvalitou úplně stejný jako "klasika". Generační pokrok tak nějak stačí, aby tohle dorovnal a bylo to "skoro stejné", ale lepší prostě ne...
Podle mne by se asi dalo DR zvednout u "pomalého" snímače ve stylu D850/Z7II, tam je snímač zkrátka už delší dobu beze změny a jistý technologický pokrok přitom byl. Ale moc nevěřím, že by v dohledné době šly někam dále "rychlé" stacked snímače... Leda že by se objevil nějaký zásadní průlom, když necháme stranou vyložené scifi, tak se reálně pořád testuje a ladí "organické" snímače, z jiné strany nemusí být úplně mrtvý ani koncept Foveonu atd. Ale jak píšeš, asi není dostatečná poptávka, aby se to stalo vyloženou prioritou. Výrobci jsou spíš ochotni absolutní obrazovou kvalitu trochu "pomrvit", když to přinese zlepšení v rolling shutter pro video, viz Z6III...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 14. 1. 2025 09:48

Když je řeč o rolling shuteru, co říkáte na to, že se v poslední době fotofunkce ve foťácích spíš upozorňují a tlačí se to hodně do videa?
Spousta lidí si pořizuje foťák, co umí dobré video, řekněme 4K, 6K právě pro natáčení. Nějak to origují, škvaří v tom čip 2roky a pak se to prodává jako záložní foťák, co má nafoceno pár tisíc snímků.
Slyšel jsem, že pokud se čip často přehřívání, nemusí mu to dělat vůbec dobře. I když to mají výrobci asi dobře ošetřené a systém se vypne dřív, než by provoz způsobil nějakou škodu.
Ale i tak mám poslední dobou docela obavy pořídit si druhé tělo z bazaru. Docela dost i tom přemýšlím, ale tyhle věci mi nějak brání v realizaci téhle zbytečnosti-:)
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 1. 2025 10:31

Kdybys bral bazarovku ode mne, tak pohoda. Video sotva zapnu. :)
Pokrok v rychlosti čtení mi nevadí. Z6III má cca 1/70 s se 14bit rawem, což mi umožňuje většinu situací pokrýt elektronickou závěrkou. Mechanická snad dává smysl jen na opravdu rychlý sport/WL (které nefotím) nebo práci s bleskem a záblesky (fotím). Dlužno dodat, že u Z6III je kvalita obrazu na el. a mech. závěrku identická, což u jiných foťáků nemusí platit. ...proti mechanické závěrce nic nemám, ale u DSLR jsem je dvakrát měnil, mám lepší pocit, když se šetří. Z videofunkcí mi vadí jen tlačka artikulovatelných LCD. Obyčejný vyklápěcí mám raději.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 1. 2025 10:44

Já bych připojil ještě pár slov k DOF, resp. k fotkám, které sem hodil Dolgor. Ta první sada fotek jasně reflektuje v čem FF vyniká, resp. v čem je menší snímače nemají šanci dostihnout. Pokud bychom chtěli identický snímek vyfotit na APS-C, potřebovali bychom objektiv 70/f0.93 (ověřeno přes ChatGPT). Nejen že nic takového neexistuje, ale šance, že bychom se i podobného objektivu dožili, se blíží nule. A také 105/f1.4 není objektiv, který by si pořizovali široké vrstvy, je těžký, drahý, určený na specifické příležitosti a potřeby. Ale zrovna tento typ fotek jsem měl na mysli, kdy by se hodil D610 a k tomu třeba i zkusit 105/f2 DC a 135/f2 DC. No a u těch fotek s pejskem je právě vidět ta kontroverznost malé DOF, o které se bavíme. Ne že bych chtěl někomu vnucovat co je správně. Já nevím. Je to jakobych řekl že žlutá barva fasády je mnohem lepší než ta světle hnědá. Je to prostě věc osobního vkusu.

Dost mě překvapuje diskuse ohledně DR, tedy to co tady vnímáte jako nejvíc omezující. Jak jsem pochopil, tak omezujícími faktory jsou růst šumu a ztráta ostrosti. Já mám ale problém jiný, při vytahování stínů vnímám hlavně ztrátu (posun) barev a kontrastu (detailů). A obličeje při vytahování stínů nepříjemně připomínají jakousi voskovou masku.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka