pemar. píše:Aby byl brhlík přes celé políčko

. To byl musel být vycpaný

.
Pokud člověk nepřikrmuje nebo nefotí někde u pítka, pokud fotí za chůze a ve volné přírodě, tak přes celé políčko nemám subjekt prakticky nikdy, i ten brhlík uletí. A u takového ledňáčka říčního je to úplná fikce.
Brhlíka přes celé políčko mám vícekrát a vycpaný rozhodně nebyl. A nepokládám se za žádného experta, jsou daleko větší machři na přibližování, maskování, atd. Ano, byla to zima a relativně nedaleko krmítka, ale ne zas přímo na něm… On je tento obor spíš o tomhle, ale dá to hodně práce.
Doufám, že se do toho zase budu moci více pustit, loňskou sezónu jsem dost vypustil kvůli problémům s rukou a zaměřil se víc na jiné obory focení, ale do jisté míry mi to chybí. Snad se zase nastartuji.
-- 13. 1. 2025 17:27 --Davidof píše:Podle mě je realita focení mnohem rozmanitější a MOŽNOST, nikoli povinnost sdělit, co je předmětem fotky pomocí malé HO k reportáži, akci a sportu určitě patří. Alespoň pro mě.
Davide, já spíš ryju do toho, že jakmile někdo začne debatu FF kontra APS-C/MFT, tak prakticky vždy okamžitě vyletí z krabičky ta argumentace “úžasným bokehem”. Pomiňme, že bokeh a DOF nejsou ani náhodou synonyma a souvisí spíš okrajově. Ale hlavně skutečně v praxi těch případů zásadního přínosu vidím nějak méně (ale fakt o hodně méně), než by si člověk po přečtení klasické diskuse myslel.
A jak jsem psal, já mám za sebou rok, kdy jsem převážně fotil na FF a vyšlo to tak, že z velké části pevnými skly s F1,8 (to souvisí s tou výše zmíněnou nutností dlouhá skla poněkud odložit). Rok to byl zajímavý a ryze technicky jsem situací, kdy FF proti MFT ocením našel vcelku dost, to ano. Ale přiznám se, že zrovna v tom “vyznávání DOF” se můj názor změnil asi nejméně a dokonce se možná spíš prohloubil…
Třeba jsem divný a obecně se názory liší, ale zas nevidím důvod na mé postřehy neupozornit.