Vzhledem k tomu, že Tomáš už nyní má solidní sestavu FX objektivů, bych se tolik GASu nebál. Možná k D850 koupí 24-120/4 a 35/1.8 a má hotovo. Nárůst velikosti výbavy hrozí taky hlavně od 24-120. D500 a D850 jsou velikostně podobné.
Tome, se svými pevnými skly se FX vůbec neboj. 20 i 85 jsou výborné až do krajů. Pokud ne na plnou, tak určitě po mírném zaclonění. AF-S 35/1.8 ED (FXverze) jsem měl dlouho na D750. Na plnou je to ostřejší objektiv než Sigma Art 35/1.4 a když chceš bezva ostrost, stačí f/2.2. Bokeh je v interiérech/zástavbě pěkný a venku ve vegetaci se s tím také dá fotit portrét stylem zblízka. Na skupiny nebo venkovní portrét na dálku je lepší vzít třeba 50ku, nebo víc zaclonit, protože v rozích má bokeh 35ky rušivý trojúhelníkový tvar a barevné aberace.
Když jsem přecházel na FX, měnil jsem 16-85VR za 24-120/4VR a hned i po čase mi bylo jasné, že jsem si polepšil. Není to dokonalý objektiv, ale spokojený jsem byl, má i celkem pěkný odpich od pozadí s dostatečně jemným rozostřením. Kdybys chtěl něco lepšího, je tu Sigma 24-105/4. Nevím, jak moc potřebuješ širokáč s EQ 15 mm, ale podle mne se dá žít i s 20kou. Ultraširokáče jsou bezva do epické krajiny s monumenty v pozadí, což imho jsou nejblíž Alpy. V naší krajině mi 20/1.8 úplně vyhovoval a nyní s 14-30/4 občas přemýšlím, že bych se zase vrátil ke 20ce.
Já jsem přechodu na FX nikdy nelitoval. Všechno mi připadalo lepší (poslední tělo jsem měl D7000/16Mpix) a i ty relativně levné 1.8 FX Nikkory měly mnohem hezčí podání než cokoli na DX. Připadá mi škoda zůstávat na DSLR a nedopřát si maximální výkon, který umožňuje, zvlášť v dnešní době, kdy už útrata není tak hrozivá jako dřív.
...Ohledně přehršle výbavy. Je to fakt nepříjemné a bojoval jsem s tím v minulosti často. ale připadá mi, že jsem to na poslední chvíli zvládl skvěle. Mám teď Z6III, který provozuju s pevnými skly a fotím s ním svoji klasiku - portrét, lidi, akce apod. Z6 jsem vyměnil za Z7 a ještě jsem na něm neměl nic než 24-70, 14-30/4 a makro 105. Je to moje tělo na výlety a krajinu. Super obraz, rozlišení a přitom velmi kompetentní i na lidi (první generace má mnohem lepší AF na lidi, než se traduje). ...Dvě těla jsem chtěl, protože dřív mi často druhé záložní chybělo a musel jsem si ho půjčovat nebo pořád přehazovat skla.