Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kuba_M 13. 11. 2024 11:51

Večer mi přišla cena opravy z Nikonu na odsouhlasení za přední člen na 100-400. Počítal jsem raději s nejhorší variantou, takže jsem byl spíš mile překvapený, že komplet s dopravou, prací a materiálem je cena 8500kč. Ne že by pro mě 8500 nebyly peníze, ale jsem rád, že nemusím koukat po novém.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 13. 11. 2024 14:58

Titan_66 píše:Jsou teď celkem výrazné slevy. Na Fotoškoda například Z8 za necelých 90 000. A Z6III dokonce za 62 000.

Ještě, že už jsem vše nakoupil :-D
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 11. 2024 16:43

Máte někdo zkušenost s Voigtländer 15mm F4.5 Super Wide Heliar aspherical Z-Mount? Vybírám nějaký širokáč na Zko a nějak neumím vybrat. Chci lehký, pevný objektiv, MF mi nevadí, spíš naopak. Ideálně 15 nebo 16mm. Máte někdo s něčím zkušenost?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 11. 2024 19:59

Měl jsem ho v hledáčku, ale vyhodnotil jsem to, že ne. Měl jsem v hledáčku ještě i Laowu 15 mm f/2 Zero-D a Nikon Z 14–24 mm f/2,8 S.

Voightländer 15 mm f/4,5 má několik slabin, při otevřené cloně f/4,5 je vinětace výrazná a i při zaclonění na f/8 zůstává vinětace patrná, zhoršuje to kvalitu v rozích. V rozích snímku se může objevit laterální chromatická aberace, která způsobuje barevné lemování na kontrastních hranách. Při plně otevřené cloně je ostrost v rozích snímku nižší. Zaclonění na f/8 zlepšuje ostrost v těchto oblastech, ale od jakéhokoli objektivu čekám ostrost už od f4, v tomto případě f4.5.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 11. 2024 20:53

To jsou věci, které jsem se v poslední době naučil nevnímat. Nějak jsem se dostal do rozpoložení, kdy poslední, co bych na fotce řešil je její technická kvalita (myšleno optikou posledních pár let), protože daleko víc mě zajímá motiv a emoce, které z fotky jdou. Paradoxně se mi teď daleko líp fotí třeba M42 objektivy než moderními bezduchými (většinou) skly.
Takže u objektivu je pro mě hlavní jeho subjektivní pocit z focení, příjemná velikost a váha a optické kvality (ostrost do rohů, vinětace, aberace atd.) mne nechávají klidným ;-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 11. 2024 21:10

Já jsem si pak položil otázku, jestli opravdu potřebuji / využiji ohnisko 14mm.

Mám na to jednoduchý test: mám 14-24/2,8 G, který má hmotnost 1 kg. To znamená, že si ho nedám do brašny “jen tak”, jako třeba Voigtlander Ultron 28/2. A opravdu tak 1x až 2x do roka 14-24 v brašně mám. Buď na sportovní fotku hodně na blízko, nebo na architekturu. Myslím opravdu architekturu, ne fotku ve městě “tady jsme byli”. Pak vadí zkreslení a neostrost v rozích. U té sportovní fotky ne.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 11. 2024 07:46

No a to je přesně ten důvod, proč mě tento konkrétní Voigtlander zaujal. Protože je tak malý a lehký, že bych neměl problém ho tahat s sebou v podstatě pořád, abych byl připravený na zajímavý okamžik nebo scénu a pak mi je úplně šumák, že kresba v rozích bude měkčí než u velkého a těžkého skla, které leží doma na poličce ;-).
Hm, jenže teď je za cenu do 8t i Nisi 15/f4 a to je pak těžké váhání. Ideálně tak oba na víkend a otestovat :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2024 08:36

Taky máš jako extrémní možnost to, o čem jsem teď psal do L-mount fóra, totiž Laowa cookie 15mm - https://www.venuslens.net/product/laowa ... cookie-ff/ .
A na Nikon to má dokonce automatickou clonu, což je fajn - MF sklo, ale automatická clona je dobrá kombinace.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 11. 2024 09:14

O té vím, ale to už mi přijde fakt jako příliš velký kompromis :-). Třeba ta má vinětaci už tak nějak "uměleckou" :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Da Gony 21. 11. 2024 23:26

Funguje přes FTZ II adaptér Sigma 70-200 HSM APO EX (bez stabilizace "OS") s autofokusem a clonou?
Da Gony
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 11. 2024 07:05

Proč by nemělo ?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 11. 2024 07:52

Da Gony píše:Funguje přes FTZ II adaptér Sigma 70-200 HSM APO EX (bez stabilizace "OS") s autofokusem a clonou?

Pokud je to ta první verze (ne HSM II), tak může být problém. Ani s HSM II to není 100% a pokud nefunguje, tak je třeba nechat si přehrát na objektivu firmware (dělá AWH servis, většinou zdarma). A mám zkoušeno s FTZ 1. generace, u 2. netuším.
Nicméně moje HSM II verze na FTZ1 funguje parádně a objektiv je jak politý živou vodou a co z toho leze je paráda se specifickým lookem.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Da Gony 27. 11. 2024 20:23

Funguje FTZ pro ?...

pemar. píše:Proč by nemělo ?

Protože to není Nikon objektiv. A mám zkušenost ,že nezaostří a nezaostří
Da Gony
Návštěvník

Předchozí stránka