Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 3. 11. 2024 20:07

Preco si daval UV dolu, ked si nasadzoval polarizak? Stretol si sa s nejakymi viditelnymi problemami? Mam to ako Titan_66, na vsetkych sklach. Zhorsenie som videl iba na 14-24 S ked bol zdroj svetla kusok mimo zaber blizko stredu. A na nom 112mm UV+PL vinetuje do nejakych 16-17mm. S tym gumovym okrajom suhlasim, aj preto mam nasadene mosadzne B+W filtre.

Drzim palce s tym servisom. Mna by skrabanec velmi hneval, asi nejaka OCD uchylka, aj keby nebol na fotkach viditelny.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 4. 11. 2024 06:38

Já každý nasazený filtr vnímám jako zhoršení kvality. A polarizák dávat ještě na UV, to jsem nikdy neudělal. Už jenom v protisvětle se ten objektiv musí hrozně degradovat(odlesky). Moje maximální kombi je CPL + ND.

Jinak zhoršení kvality jsem nezkoumal(neměl jsem otevřené fotky z karty v PC). Po lepším zkoumání je tam i rýha, takže to je konečná a jedině servis.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 11. 2024 06:45

Uf...to je neprijemne. Daj potom vediet, ako dopadla (a hlavne za kolko) oprava. Inac pouzivam filtre na vsetkych sklach, bez toho by som bol nervozny...asi uchylka :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 11. 2024 06:45

Tohle už se tu debatovalo... A sorry, ale těžko něco změní můj názor na to, že trvale nasazený UV jako "ochrana" je na takto dlouhém skle prostě nesmysl. Jednak je u těchto ohnisek vliv na kvalitu větší, ale hlavně při typické konstrukci sluneční clony u těchto skel je to prostě zbytečné.
Kombinace UV a CPL už se pak dostává lehce do roviny absurdity - uvědomte si, že ztráta světla je na každém povrchu (dva filtry jsou čtyři povrchy), je to princip, MC vrstvy to jen zlepší, ale ani náhodou neodstraní. Za druhé dvě paralelní skla těsně za sebou jsou "ideální" pro vznik reflexů přímo mezi nimi. Zatřetí je v této kombinace riziko zhoršení při jakékoli nerovnosti uchycení (nebudou absolutně paralelně).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Argaro 4. 11. 2024 09:12

Já používám filtry od určité doby na všech sklech. I dlouhých. Záleží hodně na prostředí, ve kterém člověk fotí. Diskuze o ztrátě kvality - no určitě tam je... ale to se bavíme o nějakých laboratorních testech. Nebo to tam vidíte - tu ztrátu kvality? Cvak bez filtru, cvak s B+W MRC a ta druhá je jasně horší :-) ...

Kuba_M: Se servisem držím palce. Je to nepříjemné. Kam to posíláš? Český Nikon?
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 11. 2024 11:13

U těch dlouhých skel se to občas opravdu reportuje a taky jsem zažil - prostě pokles ostrosti zcela reálný, ne jen laboratorní. Minimálně fakt hodně záleží na konkrétním UV, ale podle mne i právě na drobných nepřesnostech v paralelnosti závitu a tak.

U kratších skel je to výrazné určitě o dost méně...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 4. 11. 2024 19:01

Argaro píše:Já používám filtry od určité doby na všech sklech. I dlouhých. Záleží hodně na prostředí, ve kterém člověk fotí. Diskuze o ztrátě kvality - no určitě tam je... ale to se bavíme o nějakých laboratorních testech. Nebo to tam vidíte - tu ztrátu kvality? Cvak bez filtru, cvak s B+W MRC a ta druhá je jasně horší :-) ...

Kuba_M: Se servisem držím palce. Je to nepříjemné. Kam to posíláš? Český Nikon?

Přímo originál servis, dnes odesláno, jsem celkem napnutej, jak to dopadne.

-- 4. 11. 2024 20:19 --

tomashr píše:U těch dlouhých skel se to občas opravdu reportuje a taky jsem zažil - prostě pokles ostrosti zcela reálný, ne jen laboratorní. Minimálně fakt hodně záleží na konkrétním UV, ale podle mne i právě na drobných nepřesnostech v paralelnosti závitu a tak.

U kratších skel je to výrazné určitě o dost méně...

Můžu potvrdit, sám jsem měl zkušenost u 600mm, jediná možnost bylo B&W. Jinak bylo ostrost objektivu absolutně degradována.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Da Gony 4. 11. 2024 19:29

ono vyruší pípnutí autofokusu, už se mi to stalo a to jen u kočky. A dodám, co si tím nesouvisí: Bohužel nevím jak nejnovější nikony (Z8,9,6III), ale nastavit elektronickou závěrku jde jen oklikou přes Silent shutter, takže přijdu o zvuky.

čekám na APS-C BeZZrcadlovku se stabilizací. Jenže stabilizace představuje celkem nezanedbatelný nárust rozměru.
Da Gony
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 4. 11. 2024 22:44

Já používám jen B+W, s jinými nemám zkušenost. A obecně nemám zkušenost s filtrem na 600mm. Každépádně díky za info - stále uvažuji o 180-600mm, tak si alespoň dám do plus bodů, že ušetřím za filtr :-D.

Kuba_M: Tak jsem upřímně zvědav, jak si Nikon CZ servis poradí.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 11. 2024 06:42

Podle mně se láme už někde nad 200mm, třeba u 100-400 už bych zrovna filtr nedával…
Jinak B+W filtry jsou dobré zcela obecně, ale třeba s drobnou odchylkou objímky přímo na objektivu také nic nenadělají - je tam proměnných více.

Na okraj - viděl jsem kolem filtrů kdysi recenzi s hodně technickým měřením a B+W vynikají právě v kvalitě skla - opravdu dokonale rovné atd. je i vesměs slušně usazeno. Paradoxně v druhém důležitém bodu, kterým je kvalita antireflexních vrstev, je B+W spíš mírný podprůměr a třeba lepší řady Hoya byly lepší. Ryze teoreticky by z toho vycházelo, že B+W bude při ochraně ideál pro dlouhá skla, kde se zřejmě víc projeví vady skla, naopak vrstvy jsou důležité nepatrně méně (hluboká clona boční světlo hodně potlačí). Naopak u širokáčů může být lepší něco s opravdu vymakanými antireflexními vrstvami, třeba zrovna top řady Hoya.
Je to teorie, ale není v rozporu s tím, co jsem různě zachytil - viz i zde zkušenost Kuby s ochranou 600mm.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 5. 11. 2024 10:49

Ze své zkušenosti musím říct, že B&W je nejlepší filtr, co jsem měl, jak v kvalitě výstupu, tak i například v čištění. Teď se můžeme bavit o antireflexních vrstvách, za mě super a právě zrovna zde zmíněná Hoya je na čištění naprostá tragédie (měl jsem CPL a ND), nešly vyčistit bez dalších fleků a map. To je zrovna má zkušenost. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 5. 11. 2024 20:38

Zkoušel jsem Hoya (Protector HD Mk II) + VFFOTO (GS). Věřím, že Hoya je opticky super ale má pro mě dvě chyby:
1) hliníkovou obroučku (podstatně horší na závit než mosaz)
2) nejde ale opravdu nejde vyčistit (jsem rád, že to tu přede mnou napsal Kuba_M, nikdo mi to nevěří :-)).

VFFOTO jsou pocitově dobrá alternativa (ale testy jsem nedělal ani neviděl). Líbí se mi třeba balení, kde se B+W celkem zhoršilo...
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 11. 2024 20:50

Docela slušné jsou i vyšší řady NiSi, mám od nich jeden polarizák a nemohu nijak kritizovat.
NiSi zní tak nějak “čínsky”, ale reálně to je ve filtrech docela top. U Hoya je strašně moc řad, tam je těžké hodnotit obecně. Určitě mají dobré antireflexní vrstvy.
Na VFFOTO nemám jednoznačný názor, měl jsem v ruce, ale vlastní nemám. Upřímně mi přijdou možná trochu přeceněné, ale těžko říct. Zajímavá je ta magnetická varianta pro lidi, kteří kromě polarizáku více prohazují i ND, to ale můj případ není.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 11. 2024 08:51

Tie informacie o Hoya HD Protector ma zaujali, mam verzie I aj II (7ks postupne kupovanych od r2015) a problemov s cistenim bolo presne 0 - ziadne skrabance, flaky, odreniny ...a to ich cistim tym co mam zprave poruke, takze handricky, tricka, nohavice... Navyse ich netreba cistit nejak casto, vacsinou len ked sa objektivu chytia deti ci sikovnejsi dospelaci.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 7. 11. 2024 10:16

Právě ten magnetický systém od VFfoto mám, pro krajinařinu skvělé, ale jinak je podle mě lepší šroubovací systém. Z VFfota jsem celkem zklamaný, pan majitel svoje produkty obhajuje a posílá mi různé testy z jiných objektivů, ale to co jsem posílal za svůj test sem, tak kvalita bohužel vzala za své.
Kuba_M
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka