Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 21. 10. 2024 11:39

Mne okrem ticha (obzvlast pri foteni deti v rodine) vyhovuje aj to, ze mi nic nevibruje na stative/v ruke, ze ziadne zrkadlo alebo zavierka nerozhybe snimok. Niektori chcu zvukovu, ini dokonca vibracnu spatnu vazbu, ja som velmi rad, ze mi iba bliknu strany v hladaciku.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 21. 10. 2024 23:38

pemar: Doufám, že za ty přerostlé mobilní hračky v MILC světě nepovažuješ i Z8 a Z9 :-) Na mě teda Z8 působí jako profesionální přístroj, který zdatně konkuruje D850.

Každý to vnímá jinak a to je na tom to zajímavý. Já si naopak právě přijdu s tichou závěrkou víc v klidu, víc ve spojení s foťákem a lépe se mi soustředí na kompozici. Nerad na sebe upozorňuji zbytečnými zvuky. Ať už bych fotil nějaké živé zvíře, nebo i neživý kostel. Kolikrát si vlastně přeju, aby mě při focení nikdo neviděl. Vlastně mě nenapadá situace, kde by mi to vadilo, že to nemám zapnuté. Asi ani u portrétu ne, tam si stejně musí říct fotograf co a jak.

A u DSLR je přece jen ten zvuk závěrky výraznější. Stačí když přijde nějaký fotograf a zapne vedle tebe kontinuální kulomet. Tak to prostě ruší, alespoň mě ano.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 22. 10. 2024 18:32

pemar: "bezzrcadlovky jsou takové přerostlé mobily" ... tak k tomuto tvrzení bych se rád dozvěděl i nějaký argument. Nemyslím si, že se MILC posunují do mobilního světa fotografie (tj. defacto výpočetní/AI fotografie).

A snad naposledy ke zvuku fotografování u DSLR. Lektorka na jízdárně mě pochválila, jak je ta Z8 krásně tichá, že nemá moc ráda, když tam přijde nějaký tatík a začne to tam hlasitě kropit ze zrcadla :-D

Jinak, máte někdo zkušenost s Tamronem 50-400mm f/4.5-6.3?
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TVdigi 31. 10. 2024 11:22

Zdravím, nemáte někdo zkušenost s českým nikon servisem u fotoaparátu z "e-infin" ? Nejde mi o záruční opravu, ta se asi musí řešit přes prodejce, ale spíš o pozáruční či jakoukoli jinou. Jesli tenhle "šedý" dovoz servisují. Zvažuji na e-infinu nákup a tohle by samozřejmě bylo podstatné mínus.
TVdigi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 10. 2024 12:25

Bez problémů. V rámci pozáruční opravy je jim úplně jedno, odkud technika pochází - nikde přeci není řečeno, že jsem si ji nemohl dovést ze své cesty Japonskem atd.
Dokonce by měla platit 12-měsíční mezinárodní záruka.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TVdigi 31. 10. 2024 13:21

Super, díky za odpověd.
TVdigi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod houghs 31. 10. 2024 15:06

noxx_cz píše:Bez problémů. V rámci pozáruční opravy je jim úplně jedno, odkud technika pochází - nikde přeci není řečeno, že jsem si ji nemohl dovést ze své cesty Japonskem atd.
Dokonce by měla platit 12-měsíční mezinárodní záruka.

Jen drobné upřesnění, které vyvolává tyto pochybnosti. Servis na šedý dovoz není nijak omezen, toto pravidlo platí (snad) všude po světě mimo USA.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 3. 11. 2024 17:40

Dneska se mi v ranním mrazíku při výměně filtru povedlo na 100-400 škrábnout přední čočku objektivu, žádná rýha, spíš vznikla taková podlouhlá čmouha. Bohužel si myslím, že v protisvětle to bude dělat neplechu. Řešil někdo opravu v servisu přední čočky?
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 3. 11. 2024 18:06

Říkám to pořád, že filtry jsou poukázka na problém. Pokud se jedná pouze o šmouhu na přední čočce, nemusí být nutné zasahovat do objektivu v servisu. Zkusil bych nejprve jemně vyčistit přední čočku pomocí čisticí sady Nikon nebo Zeiss na objektivy, která zahrnuje:

1. Čisticí štěteček: Opatrně odstraňte prach a drobné nečistoty.
2. Čisticí roztok: Použijte speciální roztok na optiku, který je určený pro objektivy.
3. Mikrovláknovou utěrku: Jemně otřete čočku, abyste odstranil šmouhu.

Pokud šmouha nejde snadno odstranit, nebo máte obavy, že byste mohl čočku poškodit, pak je lepší objektiv odvézt do servisu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 3. 11. 2024 18:25

Zeiss sadu mám, vše provedeno a bohužel. Ten filtr se svezl po kraji objektivu a hranou sjel po přední čočce. Tak jsem si právě říkal, že asi jedině servis. To jsou ty zmrzlé prsty…
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 3. 11. 2024 18:26

Obavam sa ze antireflexna vrstva to ma za sebou a nanovo ju nenanesu, takze vymena predneho skla. Ja mam preto aj na 100-400 B+W master UV filter, ktory by prave takemuto poskodeniu zabranil.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 3. 11. 2024 18:45

Ten mám právě taky s tím jsem právě ten objektiv zlikvidoval, fotil jsem ráno krajinky, takže jsem měnil polarizák zpět za UV, když jsem končil. :-/
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 3. 11. 2024 19:36

To je teda děs, ale zase na druhou stranu mohlo by být hůř, představ si, že by se ti to stalo na 600 6.3.

Já sice filtr mám nasazený taky, ale clear BW nano 007, který nikdy nesundávám. Slouží to jen čistě jako ochrana a aby se zároveň nedegradoval výstup. Měnit filtry by mě stresovalo, takže u krajinek to raději risknu a fotím bez polarizáku a doufám, že to pak doženu v post processu.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 3. 11. 2024 20:03

Polarizák nikdy nenahradíš :( primárně je nadazený UV, ale jak jdu vypíchnout něco z krajiny, tak nasazuju CPL. Mě u 100-400 nevyhovuje ten gumový kraj objektivu, filtry se prostě špatně nasazuji a sundávají.
Kuba_M
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka