Houghs:
Mám iPhone 15 pro a vážně si myslím, že bys s ním dnes udělal hezkou fotoknihu z dovolené, kde by rozdíly dohledal možná až nějake pixeppeeper na širokém nebo dlouhém ohnisku, hlavní snímač je bez debat dostatečný pro takové použití. Že ho musíš umět ovládat beru jako samozřejmost.
Po D700 určitě přišly foťáky s viditelným posunem v kvalitě, ale pokud se na to budeme dívat čistě pragmaticky, tak si opravdu nemyslím, že ty rozdíly by někde byly tak zásadně vidět. Navíc největší pokrok od té doby udělaly SW nástroje, takže s aktuálními možnostmi budeš i s D700 o hodně dál než dříve. Shodou okolností jsem měl docela nedávno D700 z nostalgie na pár měsíců zakoupenou, takže v tomhle ohledu jsou moje porovnání docela živá. Na výstup typu fotokniha, web atp., tam rozdíl od něčeho jako Z6III nemáš šanci poznat, na velkém tisku hodně pomůže jakýkoliv AI zvětšovač. D700 je FF s menším rozlišením, ale má super per pixel ostrost, takže pokud se fotí se slušným objektivem, AI zvětšení reaguje opravdu dobře. Nejvíc by mi chyběla pružnost rawu, ale to je do značné míry spíš o pohodlí fotografa.
Taky si myslím, že u nákupu každý přemýšlí nad užitnou hodnotou, ale ta může spočívat čistě v tom, že mě bude bavit s tím strojem fotit, i když nebudu domů nosit nějaké rozdílové fotky, o tom jsem psal celý příspěvek a v tom je rozdíl, jak se na to koukáme.
Jasně ze Z50 a Z9 bude rozdílná obrazová kvalita, ale vtip je v tom, kdy na to narazíš a já si myslím, že těch případů moc nebude. DxO Pureraw ti dovolí dělat velké tisky i z ISA 12800 bez větších kompromísů, o fotoknize vůbec nemůže být řeč. Rozlišení samo o sobě je dostatečné na většinu použití. S klidným srdcem můžu říct, že těch rozdílů bude málo a budou plynout spíše z objektivů na Z9. Tohle píšu jako někdo, kdo má vedle sebe na stole Sony A7RIV a Fuji XT4, což je v podstate ekvivalent toho porovnání, možná i o něco extrémnější. Když si to porovnávám na obrazovce počítače, tak ten rozdíl je velký, ale v reálném použití se toho opravdu hodně smaže, zejména pokud fotograf je schopný využívat SW nástrojů a nepožaduje extrémní tisky.
-- 8. 8. 2024 07:20 --
Dolgor: Ta 105 je v dobrých rukou, dneska mě trochu mrzí, že nemám možnost zkusit, jak by si ten objektiv rozuměl s nějakým kvalitním black-mist filtrem.