Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 6. 2024 09:05

To co vidím, se na první pohled moc neliší od levných čínských alternativ, tohle reklamní video by mne nepřesvědčilo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 27. 6. 2024 12:38

Tak ale ty máš dosť špecifické požiadavky a potreby. Nefotíš profi ale požaduješ extrémnu kvalitu.

Ja si tiež myslím že tá táto 35tka by mohol byť predajný hit. Ľudia na 1,4 počúvajú + ak ten rozdiel kvality nebude vidieť voľným okom čo si myslím že nebude tak je to väčšine skôr jedno.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 6. 2024 15:37

Podle mne ten rozdíl pouhým okem vidět bude, náznaky vidím už v tom videu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 27. 6. 2024 16:40

Keď ja nejako neviem posudzovať kresbu a kvalitu na základe YT videi. Mne to moc nejde.

Čo tam vidíš?
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 6. 2024 18:35

Vidím dost měkkou kresbu, kdyby to byl třeba Sonnar nebo Otus, tak tam budou zřetelně vidět ostré a neostré místa, tady to dost splývá, což je typické pro měkčí objektivy. Ale dívám se na to jen na iPadu … ale i tom už bývá aspoň něco vidět.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 27. 6. 2024 19:10

Ja teda nie som expert ale neviem to uplne posúdiť v YT videu. Jednak video kompresia - jednak 4K je stále dosť malé rozlíšenie na posúdenie kresby aspoň pre mňa. Neviem koľko to má 8 mpx?

Počkám na rawy a uvidíme - tak na 1,4 ak bude kresba mäkšia - v minulosti sme to volali charakter :)

Ale tým nechcem povedať nič iné len že nebudem vynášať súdy na základe YT videa.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 6. 2024 19:12

Rozlišení nebude silná stránka objektivu, ale dle MTF bude viditelně lepší než na starší G verzi pro F. Nemá ED členy pro kompenzaci barevných aberací. V bokehu je to trochu vidět i v youtube videích. Na druhou stranu na svém 4k 32 palců monitoru mě ani jedno netahá za oči, zato mám celkově z fotek dobrý pocit. Je to jistě dáno i světlem a výběrem motivů, ale takovýhle objektiv si přeci kupuju právě pro podobné příležitosti. Matt Granger neměl svolení ukázat full res z předprodukčního kusu, ale komentoval porovnání s 35/1.8 S, že se mu osobně víc líbí technická kvalita S verze. Na druhou stranu je na jeho i jiných fotkách vidět vyšší rozostření (větší bokeh koule) 1.4 verze, což k ní určitě dost lidí přitáhne. Já zatím nevím, s 1.8S jsem spokojený a jasno bych měl asi až po přímém srovnání na svých fotkách. Všechno má svoje klady a zápory a netuším, co by u mě převážilo. Možná by to nakonec dopadlo jako s mými 50kami - 50/1.8 S a 58/1.4G, chtěl bych si nechat oba ;-)

-- 27. 6. 2024 20:16 --

...a taky se mi zdálo, že 1.4 má o něco méně kontrastní bokeh, což působí příjemněji.

-- 27. 6. 2024 20:19 --

Na Afoto začíná s cenou lehce přes 17 tis, v akcích bude pod 15 tisíc, což je cena bazarového 1.8 S (prozatím, 1.4ka ji může snížit :) )
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 6. 2024 19:50

Zajímavé bude, jestli tenhle objektiv bude mít (konečně) charakter. Ty 35/1.4 G nebyly opticky dokonalé, ale charakter měly a velmi solidně si vedly v protisvětle. Já bych od čekal výkon aspoň jako mají Zeiss 35/1.4, ale mám pocit, že prioritou Nikonu byla nízká cena a kompaktní rozměry, co je pro mne trochu překvapivé po té strategii s f1.8 S objektivy.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 27. 6. 2024 20:29

Tak na úrovni Zeiss 35/1.4 to určite nebude. Ten objektív je menší, ľahší a za polovičnú cenu oproti Zeissu.

Uvidíme ako to bude s tým charakterom. I keď teda neviem čo je to presne za veličinu, lebo pre mňa má charakter aj 35 mm 1,8 S.

Ja práveže myslím že v Nikonne sa vydali správnym smerom a séria ľahkých a lacnejších 1,4 pevných skiel by mohla byť dosť veľké lákadlo pre veľa užívateľov.

Uvidíme s čím ešte prídu 24, 50, 85, 105 by boli v podobnom prevedení určite zaujímavé.

-- 27. 6. 2024 21:53 --

Každopádne 35mm 1,2 S je pravdepodobne tiež na ceste - 1 SK eshop ju už má na stránke :)

https://www.fotovideoshop.sk/shop/nikon ... tialPage=3
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 6. 2024 18:18

Na mne tento nový objektiv s f/1,4 působí jako přepracovaný 35mm objektiv f/1,8 S.

Má téměř stejné rozměry a hmotnost jako objektiv f/1,8, má podobnou minimální zaostřovací vzdálenost. Tento objektiv však není součástí S řady, takže uvidíme, jak na tom bude opticky a jestli bude mít aspoň náznak charakteru.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 28. 6. 2024 20:28

Nie som odborník ale opticky mi to príde totálne iné zvnútra

https://nikonrumors.com/2024/06/28/nikk ... ison.aspx/
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 6. 2024 04:27

Podobná konstrukce, ale bez dražších optických skel, ty základní skupiny (design) zůstávají.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 6. 2024 09:10

Nevidím tam snad jediný shodný člen, když je design kompletně jiný, lze hovořit o přepracování nebo novém návrhu? 1.4 je podřízený minimalizaci výrobních nákladů - vypustili drahé ED členy, 1 STM vs 2 motory (pravděpodobně nebude obraz tak konzistentní na různé vzdálenosti), coating je nejistý (Nikon ho specificky nezmiňuje), kdovíjak to bude s tolerancemi a kusovou variabilitou. Každopádně je vidět na MTF, že 1.4 bude vhodný spíš na středovější kompozice, možná se po zaclonění zlepší (58/1,4 G je na f/2 velmi ostrý ve většině pole). Každopádně se mi fotky z něj, které jsem zatím viděl, líbí. 1.8S určitě bude pokračovat dál jako sklo s lepším kontrastem, ostrostí na plnou, méně aberující, výrazně méně coma atd.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 6. 2024 10:59

Je to stejné, jako když ve slově “pivo” čtyři písmena změníme a jedno přidáme, tak vznikne slovo “láska”
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 6. 2024 11:47

:)
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka