Jen na okraj, ta D5 váží cca 1,5 kg a Nikon 200/2 zhruba 3 kg, což je sestava, u které bych nikdy neřekl, že se mi bude dobře držet v ruce. Totéž sestava Z9 a 400/2.8 S. Nejde to ale držet dlouho u očí a sledovat subjekt, to mne pak chytají křeče do rukou. A když jsem si pomohl stativem, tak by nebylo co řešit i u delšího sledování subjektu, když to šlo, tak jsem si pomohl i třeba zavěšením řemenu na něco nahoře nebo jsem objektiv na něco položil, třeba na batoh. U Nikonu 500 PF vydržím i nějakou dobu sledovat subjekt, ale ne vždy to stačí, třeba když čekám u sedícího ptáka, až poletí.
U kombinací s 1 kg těžkým objektivem je to celé o kvalitě řemenu, na tom se nevyplatí šetřit. A tom, včas ho vyměnit, jakmile se ty spojky na něm začnou opotřebovávat, jakmile začne prokluzovat nastavení. Aktuálně mne více tíží objektivy v batohu, než na řemenu.
A do města a na výlety to se mi osvědčilo mít pár lehčích objektivů, třeba ten Ultron 28/2. K tomu je Z9 neproporcionálně velké tělo, Z8 nebo Z6 by mi k němu pasovalo lépe. Ale to je spíše výjimka, většina objektivů na Z9 jsou spíše velké kusy.