Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 6. 2024 05:08

Jen na okraj, ta D5 váží cca 1,5 kg a Nikon 200/2 zhruba 3 kg, což je sestava, u které bych nikdy neřekl, že se mi bude dobře držet v ruce. Totéž sestava Z9 a 400/2.8 S. Nejde to ale držet dlouho u očí a sledovat subjekt, to mne pak chytají křeče do rukou. A když jsem si pomohl stativem, tak by nebylo co řešit i u delšího sledování subjektu, když to šlo, tak jsem si pomohl i třeba zavěšením řemenu na něco nahoře nebo jsem objektiv na něco položil, třeba na batoh. U Nikonu 500 PF vydržím i nějakou dobu sledovat subjekt, ale ne vždy to stačí, třeba když čekám u sedícího ptáka, až poletí.

U kombinací s 1 kg těžkým objektivem je to celé o kvalitě řemenu, na tom se nevyplatí šetřit. A tom, včas ho vyměnit, jakmile se ty spojky na něm začnou opotřebovávat, jakmile začne prokluzovat nastavení. Aktuálně mne více tíží objektivy v batohu, než na řemenu.

A do města a na výlety to se mi osvědčilo mít pár lehčích objektivů, třeba ten Ultron 28/2. K tomu je Z9 neproporcionálně velké tělo, Z8 nebo Z6 by mi k němu pasovalo lépe. Ale to je spíše výjimka, většina objektivů na Z9 jsou spíše velké kusy.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 24. 6. 2024 06:18

Tady docela souhlasím s Pemarem, na Z6 jsem měl stabilně L destičku pro zlepšení uchopu, což ve finále to tělo posunulo asi tak na velikost Nikonu Z8 a když jsem jí nahodou sundal a nasadil třeba Sigmu 135 1.8 na FTZ, tak to rozdíl byl subjektivně hodně velký. Z9 vs Z6 by bylo znát ještě víc.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 6. 2024 06:36

Jj, to je klasická mechanika v praxi :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 24. 6. 2024 09:16

tomashr píše:Jo a pro pobavení k Z6III - tak kampaň už frčí i za velkou louží (foceno dnes, tedy pro ČR spíš včera, nebo zítra, už v tom mám bordel :-) ) ...

První fotka z N.Y. a - chrám fotokonzumu :D Já vím, těžko se odolává. A kdyby sis nic nevybral, Adorama je nedaleko, na 18th St.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 6. 2024 11:37

houghs - to je k tématu zdejší diskuse, jinak to opravdu primární téma focení není :-)
Jinak zrovna nákupy tady v plánu nemám, úplně není v tuto chvíli u mne ani seriózní důvod, ale kupodivu ani žádný velký GAS...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 25. 6. 2024 16:20

Novy firmware 1.22 pre Z 70-200 f/2.8 S VR https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/532.html
Jedina zverejnena zmena - Improved focus tracking while the lens zoom ring is operated.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 6. 2024 06:25

Veľmi zaujímavý kúsok pre Nikon - Z 35mm f1.4 s váhou 415g a za sumu 600USD: https://www.dpreview.com/news/192830055 ... or-z-mount
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 6. 2024 06:31

Pozitivní je, že navzdory maximální cloně f/1,4 je objektiv NIKKOR Z 35 mm f/1,4 objektivem pro každodenní fotografování, protože váží pouhých 415 g a na délku měří jen 86,5 mm a ani cena 599 dolarů mi nepřijde nijak přehnaná. Jako čertovo kopýtko vidím MTF křivky, když jsem se na ne díval, tak jsem říkal, jestli je to opravdu objektiv z S řady.

Obavám se, že by to mohlo být něco jako objektiv typu 40/2.8, malý, lehký a opticky slabý, neboli za mne vyhozené peníze. Ale uvidíme.

Celkově mně S objektivy od Nikonu spíše štvou, jsou velké, až na výjimky ne moc světelné, těžké a nemají charakter.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 6. 2024 06:59

Tu by mohla byť malá výhoda, že nejde o "S line" a nebude tak perfektný. Nejaké rozumné optické chyby spolu so skvelou hmotnosťou, veľkosťou a dobrou cenou by mohli z neho urobiť jeden z najatraktívnejších objektívov pre ľudí, čo chcú skúsiť "niečo viac".
Veľmi som zvedavý na fotky z neho, toto je možno taký moderný nifty35.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 6. 2024 07:10

To mi zní jako vyhozené peníze.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 26. 6. 2024 07:31

Mně ten objektiv přijde podle prvních informací jako hodně zajímavý kousek, snad bude Nikon pokračovat s podobnými.

Pemar: v tomhle ti moc nerozumím, ten objektiv bude méně korigovany s potenciálem mít trochu zajímavější obraz, něco co hledáš u Voigtländeru, ale když to vydá Nikon, tak ti to smysl nedává. Jasně Voigtländer jde v tomhle ještě dál a navíc to prodává v mechanicky atraktivním kabátku, což mě taky baví, ale každý krok mimo extrémně korigovany mainstream si cením, at už je to Sigma i-series, Nikkory 28mm 2.8 a 40mm 2 nebo tahle 35mm. Myslím, že bys byl příjemně překvapený z těch palacinek od Nikonu, když zkousnes voigtlander 28mm, který je na Ztku mimo optimální výkon, tak tato skla by neměla být horší.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 6. 2024 07:44

Mně tenhle Nikon přijde jako konkurence 7ARTISANS 35 mm f/1,4 II pro Nikon Z, který má poloviční cenu a poloviční hmotnost, ale chápu, že MF může být pro někoho problém (pro mne je to spíše oživení fotografování a zdroj zábavy), na akční fotky by ten Artisan nebyl.

Ten Ultron od VOIGTLÄNDER je trochu jiná liga než Apo-Lanthar, má zkreslení, vinětuje, … ale současně má i zajímavou saturaci a charakter, má Leica look. Se Z9 má s ním člověk pocit, že žádný objektiv nasazený nemá, na Z8 by mi pasoval o hodně lépe, je to takový ten typ objektivu, který člověk v brašně neřeší, to je jeho druhá výhoda. Uvažuji ještě o Voigtlanderu 15 mm/ f4,5 Super Wide Heliaru jako cestovní širší alternativě k tomu Ultronu, misto Nikonu 14-24/2.8.

Já jsem ale za ty širokoúhlé ohniska vyhodil dost peněz, koupil jsem postupně Nikon 20/1.8 G, Zeiss Distagon 28/2.8, ten VOIGTLÄNDER, Sigmu 28/1.4 a přitom na tyhle ohniska fotím jen pár % záběrů a podařených mám minimum, nejvíce s tou Sigmou Art, ale tu se mi nechce s sebou tahat jen tak, když nevím, jestli na ní budu mít nějaký námět.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 26. 6. 2024 08:22

Mně přijde ta nová 35 zajímavá. Má to např. zaostřování už od 0,27 m, což bude zábava. Já mám teď tu 28/2,8, je to sice šílený plasťáček, ale lezou z toho parádní fotky. Ta 35 se světelností 1,4 bude hodně zajímavá alternativa a na cestování a trochu oživení fádních cestovních fotek asi ideální. A přesně jak psal Milan, tím, že to není S řada, tak může mít zajímavý charakter ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 26. 6. 2024 09:39

Na NR píšou, že brzy přijde ještě 50/1.4 non S-line. Od začátku jsem si říkal, že Nikon časem představí i 1.4 řadu, ale představoval jsem si kompaktnější S-line s charakterem. Kompaktní řada, zdá se, bude, to ostatní poznáme.
Nová 35 mě rozhodně upoutala, jsem zvědavý na reálné fotky. Těžko říct, jestli mě přesvědčí k výměně za 35/1.8 S, což je imho dost podceňovaný objektiv:
https://alikgriffin.com/nikon-z-35mm-f1 ... le-photos/
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 26. 6. 2024 17:44

Obrazově 35/1.4 nevypadá marně. Po zhlédnutí videí bych řekl, že jich Nikon prodá hodně. Otázka je, jestli ho lidi budou akceptovat i na high-res tělech.
https://www.youtube.com/watch?v=4Frk6vRA-0Y
https://www.youtube.com/watch?v=0KMVpsvqjZA
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka