Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 6. 2024 11:27

Tohle zrovna není pravda, zvedám se dost těžko, ale když mi na ten displej svítí slunce, … co mi zbývá.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 20. 6. 2024 14:11

houghs píše:
Dolgor píše:...většina fotek je přes LCD, foťák těsně nad hladinou, pozice na bobku. Podobnou perspektivu s DSLR lze fotit v leže přes hledáček, ale naložit se do vody se mi nechce :)

Tady tomu moc dobře asi nerozumím. To našeho Donalda fotím u vody při plavání běžně přes LCD. Pokud myslíš náročnější situace, tak tam asi ano, ostření v LV nemůže konkurovat, to je proti hledáčku jiné. Rychlé pohyby nezvládne. Navíc když to zvíře je celé hnědé, ten Tvůj pes je alespoň černobílý, na něho se ostří líp. Ale nejsem si jist jak je to na D780, tam byl autofocus v LV výrazně vylepšen. V každém případě, pokud by se DSLR vyvíjely dál, tak s velkou pravděpodobností by v LV měly velmi podobné vlastnosti jak MILC.

D780 by malo cez display pracovať na úrovni Z6. Áno keby sa DSLR vyvýjali tak by boli určite inde. Je ale zaujímavé že hybridný systém má len Fuji pokiaľ viem. Nikon nevedel implementovať EVF do hladáčiku alebo nechcel...
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 6. 2024 14:24

pemar. píše:Tohle zrovna není pravda, zvedám se dost těžko, ale když mi na ten displej svítí slunce, … co mi zbývá.

Koupit velkej klobouk :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 6. 2024 14:51

Ve specifikacích D780 v LV na dpreview vidím Eye detection, ale nevidím Animal Eye detection. Možná ho přidali později? V testech obvykle vyplynulo, že výkon LV trochu zaostává za Z6. Svou úlohu můžou hrát objektivy optimalizované primárně pro DSLR, nativní Z skla s OSPDAF spolupracují přeci jen lépe. Každopádně mi na LV u DSLR vadila hlavně nekonzistentnost zkušenosti vs OVF. Při přecházení mezi OVF a LV je třeba se vždy přeorientovat na jiný způsob ovládání a přemýšlení. Je to jako mít dva různé foťáky. Lepší integrace se už asi nedočkáme, když se vývoj DSLR zastavil.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2024 05:34

Cosina ohlásila ukončení výroby objektivů Voigtlander APO-LANTHAR 35 mm a 50 mm f/2 pro Nikon Z-bajonet.

Jestli máte rádi MF a opticky perfektní zajímavá skla a tyhle nemáte, tak zpozorněte, ještě jsou občas někde k dostání. Mám Voigtlander APO-LANTHAR 65/2 a mohu potvrdit, že je to výjimečné sklo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 23. 6. 2024 14:50

Dnes jsem měl možnost si chvilku zafotit s Z6 III + 135/1,8 Plena a můžu říct, že super. 3D tracking super a hlavně ten hledáček, ten je fakt parádní a hooodně mě nahlodal :-). Plena velká, relativně těžká, ale na té Z6 hezky vyvážená, takže s ní byla radost fotit.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2024 16:57

Plena mi přijde vyvážená se Z9, u Z8 bych zvedal obočí a se Z6 si vyváženost tak úplně nedovedu představit, podle mne to bude těžké na předek a tělo bude vůči objektivu malé.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 23. 6. 2024 17:38

Mně se to drželo překvapivě dobře. Asi tím, že jak je váha spíš směrem k objektivu a ta plena je i dost široká, tak perfektně padne do levé dlaně.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2024 17:55

Mně nevyhovuje to těžiště směrem k objektivu, sestava je pak pocitově těžší.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 6. 2024 18:47

Pemar - nemohl by ses prosím nechat od manželky vyfotit, jak to držíš? Ideálně jedna fotka s 500PF a druhá s nějakým objektivem styl Plena - prostě ještě normální ohnisko, ale větší...

Mně totiž ty výroky jako "pocitově těžší kvůli těžišti" přijdou jako blbost, u většího skla prostě musí nést váhu levá ruka a popravdě s lehčím tělem to je spíš příjemnější. Masivní tělo s velkým gripem je fajn pro focení jednou rukou a tak, ale pro normální focení "obouruč" zas tak moc ne... Neptám se tak docela náhodně, já už totiž viděl víc lidí, kteří tvrdili něco podobného, ale problém byl spíš v jemně řečeno "nešťastném" držení. V jednom případě to byl můj známý a když jsem mu řekl, co se mi nezdá, tak to zkusil a docela si chválil... Tak by mne zajímalo, o co jde u tebe.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 23. 6. 2024 18:50

Souhlasím s Tomášem. Měl jsem tam i Nikkor 300/2.8 a to jinak, než tou levou rukou držet ani nejde. A tam už je fakt úplně jedno, jaké je na tom nasazené. Nicméně vždy držím foťák za grip pravou rukou a levou zespodu za objektiv. Jinak to ani neumím.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 6. 2024 20:50

Fotograf v odkaze taky preferuje pro velké sklo velké tělo. Na svatbách se dvěma těly, s potřebou gestikulovat, občas v náročnějších polohách kvůli prostoru... bývá víc jednoručního focení, kde je vyvážení a dobrá opora v gripu důležitá. Druhé řešení je co nejmenší sestava.
https://www.youtube.com/watch?v=6qAvg5Lfu80
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 23. 6. 2024 21:33

Mel jsem ruzne delsi objektivy a za me tedy k velkemu objektivu je vetsi ogripovany fotoaparat o hodne prijemnejsi. A co se tyka teziste, tak to dela opravdu hodne, vzpominam treba na Sigmu 120-300 2.8, ktera je tezka na predek a bylo to hodne znat oproti beznym 300 2.8, ktere jsou na tom vahove podobne a nejsou tak tezke na predek, s malym telem by to bylo samozrejme jeste horsi.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2024 22:11

Přesně o tom vyvážení to je, to je přesně ten důvod, proč u 400/2.8 S a 600/4 S Nikon posunul těžiště směrem k tělu a (někdo se možná bude divit) ty relativně těžké objektivy se posunuly z “bez stativu to nejde” do “chvilku se s tím dá fotit z ruky” do té míry, že jsem o 400/2.8 S jednu chvíli i uvažoval (“z ruky” v tomto případě znamenalo dát k očím a udělat sérii fotek, ne mít to na očích a minuty nebo desítky minut sledovat subjekt).

Já jsem si také dlouho myslel, že malé tělo je nutnost a že s větším objektivem se nedá fotit z ruky, přesvědčila mne kombinace D5 a 200/2 na řemenu, která šla v pohodě nosit a se kterou se dalo v pohodě fotit z ruky, přičemž ten pocit z focení byl lepší, než z D7100 a 70-200/4. Ani Z9 a 500 PF není žádný problém, s výjimkou dlouhého sledování subjektu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 6. 2024 23:23

O focení z jedné ruky se nebavím, to jsem psal, že konkrétně v tomto je větší grip lepší, to zrovna ano. Ale přijde mi, že strašně přeháníš rozdíl mezi Z9 (a dokonce Z8) a Z6 - to se mi prostě vůbec nezdá. Pro milana - definuj velký objektiv :-) U 300/2,8 ano, tam každé vylepšení úchytu dává smysl, ale tedy jiná věc je, že držet u Z9 minimálně půl kila navrch taky nepotěší. Rozporuji to u různých větších pevných skel běžných ohnisek s hmotností maximálně kolem kila, tam to fakt moc neberu...

Jo a pro pobavení k Z6III - tak kampaň už frčí i za velkou louží (foceno dnes, tedy pro ČR spíš včera, nebo zítra, už v tom mám bordel :-) ) ...
OM530344.jpg
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka