Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod 25Paladin 17. 6. 2024 19:25

Verím že keď o rok pozriem na e-infin tak Z6 III tam bude za 2000,- :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2024 20:09

Noxx - tak jasně, ale musíš porovnávat porovnatelné - on i Z6III bude asi na e-infin brzy levněji než 3000EUR (možná i znatelně)...

Smysl má srovnávat třeba ceny obou na Megapixelu či v BHP, ale prostě obě ceny ve stejné třídě.
Jo a jen tak naokraj, v BHP je udaná cena jen 2500USD, tedy i kdyby se v NY platilo místní VAT, tak je to jen mírně přes 62k - to asi hodně naznačuje, kde časem skončí cena na e-infin, ono to klidně k těm 2000EUR po roce spadnout může. Už teď hned při uvedení by šedý dovoz za USD cenu s připočtením EU VAT byl cca 2700EUR místo 3000 a to ještě nemáme ani náznak slevy...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 17. 6. 2024 20:25

No ale vypadá to, že ta třetí generace se opět povedla, ne ? Pokud si odmyslíme ty standardní tanečky s cenami …

Legrační je, že spousta recenzentů se raduje z té změny vyklápění LCD, a pro mě to je snad jediná nevýhoda mých foťáků a tiše jsem záviděl nikoňákům ten vyklápěcí :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2024 20:35

Davidof - no to je klasický rozpor lidí kolem focení a videa :-( Na focení je ideál vyklápěcí, či popř. oboje - vyklopit a pak ještě případně otočit do strany, videobloggeři ale mají naopak raději ten "fully articulated", jako má OM-1 (i starší jedničkové Oly) či EOSy...
Bohužel asi dnes už moc optimalizace čistě na focení nehrozí, Nikon se v tomto ještě celkem držel, ale zjevně teď už také neodolal :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 17. 6. 2024 21:00

Je to tak.

Ale já pořád doufám, že to u R5 II změní na vyklápěcí :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 6. 2024 22:38

25Paladin píše:
Mne sa hlavne nepáči že si prilácame za super-duper video funkcie a verím že väčšina z nás to nepoužíva.

Preferoval by som teda väčšiu selekciu modelov a neísť cestou univerzálov. Keby mi ponúkli Z6 III o 500 eur lacnejšiu bez videa - ja osobne by som neváhal.

Na NR na komentář tohoto typu někdo reagoval Boomer detected:) Ale chápu to. Na jedné straně tlak na videofunkce zvyšuje rychlost senzorů, na druhé si musím přiznat, že video zapínám sporadicky a pak stejně nevím, co s ním.

-- 17. 6. 2024 23:50 --

Výklopný displej je pro mě lepší, ale patřím k většině, která není youtuber, a mlčení znamená souhlas;-)

Foťák se určitě povedl. Mrknul jsem na nějaké dojmy a přemýšlím, co vlastně proti Z6 získám. Lepší AF, ještě luxusnější EVF, MF asist s detekcí (kdybych nakonec přeci koupil nějakého Voigtlandera), fičurky pro občasné použití (pixelshift?)... Až ho fotori naskladní, půjčím si ho na den a uvidím, jestli mi stojí za to. U Z6II jsem ten pocit neměl.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 05:45

Bych s těmi boomery byl opatrný (je mi jasné, že dolgor jen cituje)... Ono se dnes úplně nedá říct, k čemu sedí jaký věk, viz dění v analogové fotografii, kterou v jisté dobu tak trochu ovládli mladí "hipsteři" jako zajímavou alternativu. A třeba u "retro" řešených přístrojů jako u Nikonu Zf(c) se vůbec nedá říct, že by je primárně kupovali starší, je to údajně spíš naopak.
Obecně u normálního digifocení se to různě přelévá, mně dokonce přijde, že jisté náznaky opětovné vyšší specializace přístrojů se objevují, kdoví co nás čeká v budoucnu. Holt ale Z6III je zrovna příkladem "univerzálu" v dobrém i zlém, s tím už se nic nenadělá...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 18. 6. 2024 06:56

Nikon Z6III vypada jako idealni fotak na svatby, mensi rozliseni kvuli objemu dat, asi slusne ostreni, moznost vyuziti elektronicke zaverky a jeste prijatelna cena pri koupi dvou tel.

Na druhou stranu pro bezneho majitele Z6, ktery nefoti sport nebo WL ten upgrade nemusi byt tak atraktivni a ja bych v takove pozici asi taky sahl po Z7II, ostreni uz je davno dostatecne, jedine snad ta stabilizace by byla asi prijemna ze Z6III.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 6. 2024 07:04

Skoda, ze tam nedali nejaky 33 Mpx senzor, myslim, ze to by pritiahlo dost zaujemcov.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 07:06

landov píše:Z 7III asi nebude...

No a preco by som bral uz radsej Z8...pre tych 45MPx. Kto raz skusi, inac uz nechce.

V tomhle se ale určitě mýlíš (myslím z hlediska odhadu možných zákazníků jako celku, ne ty osobně)... Já třeba bych podobně jako ty do highres šel a shodli bychom se, to ano, ale jsme celkem jistě menšina. Jednak je tu obrovská skupina lidí kolem videa, které zajímá hlavně 4K (8K se reálně pořád nerozjelo) a pomalu nejraději by snímač jen cca 12mpix na toto fakt optimalizovaný (viz Sony A7SIII, ZV-E1 a další), 24mpix je pro ně dejme tomu fajn kompromisem, aby to i slušně fotilo...
Ale ani u fotografů to není tak jednoznačné, spousta lidí prostě pro svou práci přes 40mpix nepotřebuje a velké rozlišení je spíš obtěžuje, ono to opravdu není tak, že by požadavek na podobná rozlišení byl úplně dominantní.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 18. 6. 2024 08:22

45mpx v Z6III je úplná kravina, proč by tohle Nikon dělal, aby si házel vidle do Z8/9. Přesně jak píše Landov - čekal jsem 33mpx. Kdyby to byl takhle “hybridní” stacked snímač s 33mpx, myslím, že by to byla trefa do černého.

Jsem zvědavý, jestli bude Z7III. Rád bych, aby byla. Přímo mířená na maximální kvalitu obrazu, 61mpx jako Rková řada od Sony, klidně s vylepšeným podáním teploty barev, jako už bylo cosi dávno bylo předhozeno na NR. Tohle by mělo přijít pro hromadu fotografů krajiny, architektury atd. Nejít cestou univerzálu.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 6. 2024 09:06

Možnosti 33 Mpix jsem věřil před 2 lety a možná trochu před rokem, ale čím déle se na Z6III čekalo, tím bylo jasnější, že Nikon chce maximalizovat specifikace k dnešním trendům. Dnešní trend v téhle kategorii je fotovideo hybrid. Nikon mohl udělat buď špičkový 6k (24mp) nebo základní nemastný neslaný 8k (45mp). Hodnoty mezi tím nedávají smysl. Pochopil to i Canon, když ustoupil od 30mp snímačů v DSLR a prvním R zpátky k 24 mp v nových Rkách.

...Mě těch 24 mp netrápí v praktické rovině, jen trochu pocitově, protože na 24 mpixelech jsem už 10 let a nebylo by od věci se pohnout výš. Na druhou stranu jsem nikdy netrpěl pocitem, že by mě 24 mp omezovalo. Na focení lidí je to víc než dost a krajinky jen zřídka tisknu větší než 40x60cm, přičemž na kvalitním papíře vypadají dobře i fotky z D80 (APSC 10 mp). Jediný scénář, kde tu potřebu vidím, je makro hmyzáků, ale na to stejně v posledních letech skoro nemám čas.

-- 18. 6. 2024 10:08 --

Navíc se dá snadno kompenzovat bazarovým Z7 nebo Z50kou. Z7 v pěkném stavu se dají koupit kolem 30 tisíc, což je plusmínus 10 tis příplatek při výměně za Z6. V podstatě drobný a stejně jsem výměnu nezrealizoval. Je vidět, jak velká priorita pro mě rozlišení je (není). ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 09:44

No upřímně - u Canonu to bylo trochu jinak... Oni v jisté době v DSLR snímačích fakt zaostali a u první plnohodnotné MILC R6 si spíš ušetřil práci, když do ní dali snímač dokonce jen 20mpix (ale zato už s konkurenceschopnými parametry), který už měli vyvinutý pro profi řadu D1X, naprosto si nemyslím, že by šlo o promyšlený ústup z 30mpix, oni prostě top senzor s tímto rozlišením neměli...
Pak přeci jen nový 24mpix udělali, ale to už bylo asi spíš o politice (větší rozdíl od R5) a ekonomice (menší změna toho ověřeného slušného 20mpix), ale to primární rozhodnutí bylo spíš vynucené...

Jinak by mne ale fakt zajímalo, jak to doopravdy s tím zájmem o vyšší rozlišení je v celkovém objemu...
Tady třeba kuba hodil formulaci "...pro hromadu fotografů krajiny, architektury..." - ale kolik je doopravdy ta "hromada"?? Že to je minorita v úplně celém objemu, kam se počítají i ti s větším zájmem o video pokládám za jisté na 100%, ale mám takový blbý pocit, že to bude minorita i kdybychom zkoumali jen skupinu věnujících se primárně focení... Že to i v této skupině bude pod 50% bych se klidně vsadil, ale vůbec si nejsem jistý, zda nakonec to procento nebude spíš něco jako 25% :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 6. 2024 11:27

Nevim no. Jasně píšu, že se Canon nakonec rozhodl následovat tlaky a přizpůsobit se standardům. Dočasná řešení, která spíchli narychlo, když teprve začínali tušit, jak s hybridním trhem může zamávat konkurence (např Panasonic), jsou vedlejší. Dnes jde o to nabídnout foťáky, které splňují standardizované požadavky (4k,6k,8k,...) s co nejvyšším fps, DR, bitovou hloubkou atd., a přeci si nebudou házet klacky pod nohy obskurními rozlišeními někde mezi, když nejlepší poměry ceny a výkonu odpovídají konkrétním hodnotám. Tohle naposledy udělali v Sony s A7IV (a snad A7rIV a V), protože mají dostatečný tržní podíl, a můžou si dovolit více specializovaných modelů. Podle mne se většina produkce do budoucna bude soustředit kolem 24 a 45 mp a nad tím podle možností dobové technologie a bude to platit hlavně pro firmy s menším podílem jako Nikon, které nemůžou podporovat a udržovat 10 řad FF těl každé s jiným senzorem.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 11:36

Ono strašně záleží na tom, zda se rozjede 8K video... Zatím to vypadá, že se tlak na něj spíš zastavil, třeba kolem roku 2020 to bylo obrovské téma, ale od té doby zrovna moc posun není, spíš naopak.
Je to podstatné proto, že pro 4K by specializace u videa vedla fakt spíš k poklesu na 12mpix, mrkněte na Sony A7SIII - pořád nad 100 tisíc, naprosto top, ale snímač "směšných" 12mpix... 24mpix je pak spíš brané jako "obojetný univerzál" a tlak na zvýšení by nebyl.

Pokud se ale rozjede 8K v širším měřítku, tak pak chtě nechtě musí jít rozlišení nad 35mpix a přirozeně by se to celé posunulo...
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka