Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 6. 2024 13:07

pemar, zajímalo by mě, v jakém nastavení a podmínkách jsi došel k závěru, že EVF Z6 laguje.
Lagování a slideshow dělá Z6 na vysoké fps, protože to nezvládá procesor. Do 5,5 fps se EVF chová výborně a tak ho proto používám. Vlastně ani ne "proto", ale spíš protože se nechci probírat tisíci fotkami. Tudíž ani nechodím na limit a už si ani nepamatuju, jestli jsem někdy použil víc než 3 fps:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2024 13:18

Nevím jak pemar, ale odpovím ti za mne (a zcela z praxe). Poznáš to třeba, když budeš fotit letovky ptáků a něco honíš a kropíš sekvencí. Starší MILC prostě mají zpoždění a udržet ptáka v obraze podle zvyku z DSLR prostě nejde - trochu se to opožďuje a už ho ztratíš. Dá se to naučit kompenzovat, ale tím vyřešíš rovně letící labuť, ale ne něco kličkujícího, to je prostě v pytli.
U mne je toto zkušenost ze srovnání OM-1 (lze brát v EVF jako možná dokonce i lepší než Z9) a starší generací, která je latencí tak asi jako starší Nikony - je to fakt velký rozdíl.
A ještě to zhoršuje flicker (OM-1 umí úplný flickerfree jako Z9, starší OM ale ještě ne), to ti sledování rozhazuje také.
Upozorňuji, že pokud fotíš třeba street, krajinu a tak, tak je tohle reálně nepodstatné a rozdíl prakticky nepoznáš (v latenci, nechme stranou, že má OM-1 i mnohem vyšší rozlišení), ale u rychlých pohybů to prostě na povrch vyplave.

Pokud tě něco podobně akčního netrápí, tak se nenech zdeptat, já jsem se propříklad včera rozhodl, že do NY beru zase malý OM-5, protože pro travel mne tyto limity absolutně netrápí, tak OM-1 zůstává doma. Uplně stejně by byl v tomto ohledu v pohodě Z6/7 proti Z8/9. Ale nedá se okecat, že tyto rozdíly existují a prostě se to pozná...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 6. 2024 13:30

Technické parametry Z6 III:

https://www.nikon.cz/cs_CZ/product/came ... ifications

Z6III je první full-frame bezzrcadlovka na světě, u které byl použit částečně skládaný snímač CMOS s mnoha vysokorychlostními obvody pro zpracování obrazu umístěnými nad a pod snímačem. Vysokorychlostní čtení, které tento nový snímač umožňuje, spolu s vysokorychlostním procesorem pro zpracování obrazu EXPEED 7, který byl rovněž použit v modelech Z9 a Z8, umožňuje pořizovat předčasné snímání* až 1 sekundu záznamu před úplným stisknutím tlačítka spouště při maximální rychlosti 120 snímků za sekundu (C120). Při rychlosti 60 snímků za sekundu (C60) dokáže také pořizovat plnoformátové snímky s přibližně 24 megapixely. Displej elektronického hledáčku navíc zajišťuje plynulejší pohyb objektu a usnadňuje jeho sledování při souvislém vysokorychlostním snímání rychlostí 20 snímků za sekundu. To pomáhá zachytit rozhodující okamžiky, jako je běh divokých zvířat nebo ptáků v letu.

EVF hledáček fotoaparátu Z6III s jasem 4 000 cd/m2 překonává hledáček zabudovaný v modelech Z9 a Z8 a je tak nejjasnějším hledáčkem v historii bezzrcadlovek*. Podporuje ostré a jasné zobrazení v hledáčku, které minimalizuje výpadky v hledáčku i v extrémně jasných venkovních situacích. Kromě podpory rozlišení 5760 tisíc bodů, nejvyššího v historii společnosti Nikon*, podporuje poprvé v historii bezzrcadlovek* barevný gamut odpovídající standardu DCI-P3, který se používá pro digitální kinofilm. Nejenže poskytuje ostré a jasné zobrazení až k okrajům záběru, ale barevný gamut ekvivalentní DCI-P3 také nabízí realističtější zobrazení barev, zejména živé červené, bez přesycení, a umožňuje jasnější zobrazení objektů při fotografování s dekorativním osvětlením nebo jasnými LED diodami v tónovém režimu HLG.

Další funkce
Nejvýkonnější redukce vibrací ve fotoaparátech Nikon řady Z - odpovídá 8,0 stupňům*1.
Zaostřovací bod VR*2, který snižuje rozmazání zaostřených oblastí, i když se objekt nachází blízko okraje záběru.
Funkce Rich Tone Portrait Picture Control, která realizuje zářivé a krásné vykreslení textur pleti.
Nabízí funkce změkčení pleti a vyvážení portrétního dojmu účinné pro portrétní fotografii.
Funkce snímání s posunem pixelů, která umožňuje vytvářet přibližně 96megapixelové snímky kombinací více souborů RAW (NEF).
Elektronická redukce vibrací*3 pro účinnou stabilizaci obrazu při záznamu videosekvencí.
Podpora funkce Hi-Res Zoom, která umožňuje uživatelům přiblížit si fotografovaný objekt bez ztráty kvality obrazu při záznamu videa, a to i při použití základního objektivu.
Uživatelé si mohou vybrat z pěti různých zvuků elektronické závěrky a zvolit úroveň hlasitosti z pěti možností.

To jsou marketingové kecy, ale zní docela zajímavě, nicméně moc nevěřím, že Z6 bude lepší, než Z8 nebo Z9, to by mi nedávalo smysl. Ale je to třetí generace, a ty se Nikonu obvykle daří. Cena 76 990 Kč může být nakonec i férová.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 6. 2024 14:10

Nějak marně hledám ten deal-breaker pro přechod z předchozích generací ... za mě třeba velké zklamání z rozlišení (mělo být alespoň 45Mpx), zvětšení hledáčku (mluvilo se o 100%), velikosti těla (víceméně totožné s Z6 II), rozlišení displaye (zůstalo stejné), polohování, které nemám v oblibě ... Zajímavě vypadá hledáček. Bude opěr rychlejší a přesnější AF (nevyužiju ...). A dál?
Váš názor?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 17. 6. 2024 14:29

noxx: nuz jednoznacne AF, nie ?

Inac za mna, ziadne prekvapenie, rumorsy sa potvrdili - vratane ceny. Takze ak by som mal o tento fotak zaujem, tak si kupim Z8 :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2024 14:43

Tak zase reálně - je to (v oficiální ceně) pod Z8 o víc než 20 tisíc i při současném porovnání, kdy se u Z6III bere plná cena zatímco u Z8 už je to pokles, začínal na 120k...
To zas tak malý rozdíl není ani teď a popravdě je asi jen otázka času, kdy přijde nějaká sleva, která to hodí do toho rozdílu jako kdyby Z9 pořád stálo 120k, což už bude pro hodně lidí zásadní docela dost.

Spíš si kladu otázku, zda bude časem i Z7III a kolik bude stát - tam bych se trochu bál, že se cena s Z8 vyloženě srovná a to už moc atraktivní nebude.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 17. 6. 2024 14:46

Z 7III asi nebude...

No a preco by som bral uz radsej Z8...pre tych 45MPx. Kto raz skusi, inac uz nechce.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 6. 2024 14:57

landov píše:noxx: nuz jednoznacne AF, nie ?

Inac za mna, ziadne prekvapenie, rumorsy sa potvrdili - vratane ceny. Takze ak by som mal o tento fotak zaujem, tak si kupim Z8 :-)

AF bude rozdílový. Ovšem - kdo je cílovka Z6III? Sportovní nebo WL fotograf asi ne ... takže tady AF bude hrát zanedbatelnou roli.
Spíš to vidím jako typický foťák pro někoho, kdo se Zkem teprve začíná a pořád ještě drží svoje DSLR vybavení, typicky D750/780, D610 atd. Nebo kdo chce "konečně" přejít z APSC DSLR na nové tělo.
No a k pemarovu dohánění konkurence ... tady si taky nejsem jistý, jestli po tak dlouhém čekání na něco takového došlo.
Za mě tedy - velmi dobré tělo za dost peněz, které asi přejít současné uživatele obou generací Z6 přejít nedonutí. Resp. ano, jako náhrada za už opotřebené pracovní tělo.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 6. 2024 15:06

Bez mučení se přiznám, že za tu cenu bych si raději koupil Z7II:)
...Ale až se Z6III objeví v akcích, uvidím to jinak. Nakonec Z7II se dá koupit výrazně levněji mírně použitý.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 17. 6. 2024 15:47

noxx_cz píše: AF bude rozdílový. Ovšem - kdo je cílovka Z6III? Sportovní nebo WL fotograf asi ne ... takže tady AF bude hrát zanedbatelnou roli.

Z6 bola dosť používana svadobnými a event fotografmi - samozrejme veľa ich prešlo na Z8 ale pre tých čo nie to bude zaujímavá voľba.

Pre hobby fotografa je už cena hodne vysoko a pôvodné miesto Z6tky pravdepodobne časom zaplný Z5 II a vlasne dnes už je na tej cene aj Zf ale to je dosť špecifické telo, ktoré nemusí vyhovovať každému.

-- 17. 6. 2024 16:49 --

Mne sa hlavne nepáči že si prilácame za super-duper video funkcie a verím že väčšina z nás to nepoužíva.

Preferoval by som teda väčšiu selekciu modelov a neísť cestou univerzálov. Keby mi ponúkli Z6 III o 500 eur lacnejšiu bez videa - ja osobne by som neváhal.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 6. 2024 17:08

Čtu reakce na Z6 III na internetu a cena je hodně kritizovaná.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 6. 2024 17:14

Cena je víc než 2x tolik, co stojí Z6 II. Je tam takový kvalitativní rozdíl? Hm, asi na každém soudruhovi a jeho uvážení. Za mě ne. Pro mě osobně je tedy největší zklamání víceméně stejné tělo jako Z6. Přitom na těch rumors fotkách bylo tělo přesně mezi Z6 a Z8.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2024 17:26

Tady bych se Nikonu malinko zastal - jednak to není 2x tolik (47k proti 77k), to nevím, kde jsi viděl víc než 2x, ale hlavně je tu klasický problém, kdy se srovnává startovací cena s modelem, kde cena už klesla. Z6II stál při uvedení cca 57k, což rozdíl o dost zmenší. Ono i Z6III časem klesne (či se objeví různé akce či cashbacky). A když se srovná porovnatelná položka 57k proti 77k, tak mi růst o cca 35% za docela dost vylepšení navíc v kontextu nemalé inflace (celosvětově, to není žádné české specifikum) nepřijde zas až tak mimo...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 6. 2024 17:39

Akceptaci ceny poznáme podle toho, jak se to bude prodávat.

Reakce z Německa, kde je kupní síla vyšší: “Nový Nikon Z6III je tady" za 3000 E - děkujeme, počkáme na slevy.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 6. 2024 19:19

tomashr: mrkni na e-infin. Jasně, není tam cena za Z6III, ale i tak je to 3000 vs. 1449 EURO, takže 2x tolik. Nevím no, za mě je hlavním konkurentem Sony A7 IV a ta je za necelé 2000.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka