25paladin - no Nikon by to rád tvrdil v rámci té "všeobjímající univerzálnosti"...
Ale reálně - rozlišení je přeci jen menší, DR o poznání slabší (stacked snímač prostě má limity u všech), k tomu horší EVF, naopak o dost těžší tělo. Podle mne to prostě není úplně totéž (stejně jako u Sony A1 není úplně jednoznačná náhrada za A7R řadu).
noxx_cz - máš prostě rád Nikon a trochu filtruješ ostatní

Reálně ale stejně jako davidof naprosto nechápu, co se ti u R6II nezdá na hledáčku, je s Nikony v podstatě stejný, R5 ho má dokonce proti Z6/Z7 řadě celkem jasně lepší, Z8/9 mají také horší rozlišení, ale tam to kompenzuje ještě menší lag. Ergonomie Canonů R6/R5/R3 mi přijde proti Nikonům dokonce lepší, ale je to v rovině osobní preference, při snaze o reálné posouzení je to tak nastejno. Ošizený je levný R8, ale to je úplně jiná třída (a proti Z5 si zas tak zle nestojí).
Sony bývalo v ovládání bídné (nedostatky menu, hlavně bídná odezva atd.), ale poslední modely to hodně dohnaly a dost lidí to dnes naopak preferuje. Já osobně spíš ne, ale už je to taky v rovině osobní preference, realisticky zase nastejno.