Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kuba_M 15. 6. 2024 07:37

Rozdíl ze Z7II a Z8 nemáš bez exifu šanci poznat. Ten poznáš možná při laboratorním testování. :) Já jako krajinář teda mnohem víc řeším skla než snímač. DR je u krajiny výhodou, což Z7 je za mě špička, Sony je na tom výborně, ale je nutno říct, že jsem nikdy nepatřil k “tahačům stínů” a raději udělám bracketing. V jednom případě to teda dělám - dovolená. Tam není čas si hrát, cvaknout a jít.

Třeba moje důvody na přechod ze Z7II na Z8 byly - lepší hledáček bez blackoutu (teď bych foťák s tímhle neduhem možná zahodil vzteky :D ), stejné rozlišení, lepší rozměry (mám velké ruce), rychlost, dokonalé ostření i za šera, investice na dlouhé roky dopředu a taky prodat Z7II za ještě dobrou cenu, než její cena spadne a budu krvácet ještě víc.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 6. 2024 07:45

Ten hledáček beru jako obrovskou výhodu, ty hledáčky Z6/Z7 byly oproti zrcadlovkám protivně lagující.

S těmi skly to vidím úplně stejně, protože zaclonění sice u všech skel pomůže, ale ani poté ne všechna skla využiji potenciál 44 Mpix nebo dokonce 60 Mpix, hlavně v rozích. A to člověk musí mít kvalitní stativ, nesmí moc foukat, …
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 15. 6. 2024 08:24

S Nikonem Z7 jsem toho nafotil dost, se Sony A7RIV jsem taky neco nafotil a rozdil je tam celkem maly. Uz to neni jako prestoupit z Nikonu D700 na D800. A porad zastavam nazor, ze Nikon Z7 a Z6 jsou pro bezneho fotografa tak dobre fotoaparaty, ktere se pouzivaji opravdu prijemne i diky slusnemu hledacku, ibisu, ergonomiii, ze dalsi upgrade uz je proste pro radost, pokud nefotis neco specialniho jako male ptaky v letu. Na sport mi Z6 udelala skvelou sluzbu.

Akorat bych se tedy vyhnul hledani tech rozdilu v detailech na Flickeru, kazdy tam dava fotky ruzne zpracovane, je ruzne peclivy pri foceni a muzou z toho pak vyjit dost zavadejici vysledky. Jeste to beru v pripade objektivu, kdy se divam, jak vypada celkovy obraz, ale u fotoaparatu mi to nedava vubec smysl.

V tomto pripade je skvely nastroj na Dpreview, kde na studiovych fotkach jsou v izolovanych podminkach ty rozdily celkem hezky rozpoznatelne. Kdyz se kouknes na porovnani rawu A7RIII vs A7RIV, tak na nekterych jemnych strukturach je vyssi rozliseni znat, ale to uz to clovek musi hledat.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 6. 2024 12:39

Ten hledáček je oproti Z9 o hodně horší, neříkal bych mu slušný, je to bída.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 15. 6. 2024 13:10

Dost slušne rozlišení, abych neměl problém ani s MF objektivy, příjemně se mi s ním pracovalo. Třeba na A7RIV mám větší rozlišení, ale už v tom nevidím takový posun. Na sport tam lag byl pro mě zanedbatelný a nevyfocenou fotku bych na to svádět nemohl. Speciálně na WL a sport tam prostor pro zlepšení samozřejmě je, to řeší Z8/Z9, ale na občasné focení sportu Z6 brzda určitě není kvůli hledáčku.

V rámci kategorie a generace byl Z6 určitě špička, co se týká hledáčku.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 15. 6. 2024 13:31

Mě se líbí zmínka Pemara ohledně stativu. Tohle si většina lidí vůbec neuvědomuje, každý chce vyšší rozlišení, v podstatě 45mpx je už snad málo, ale jedna věc co s tím objemem dat a pak čím to nakrmit. Náročnost na optiku o dost vyšší a nechci nikoho soudit, dost lidí s tím asi nebude umět i zacházet. Co jsem si koupit Z7, tak jsem míň začal fotit na základní ISO 64, hodně často na to nejsou díky poryvu větru podmínky. O chatrném stativu, který přece musí stačit, nemluvě. Stačí si dát 100-400 na tělo a aktivovat 200% lupu a člověk se nestačí divit. :) a díky schopnosti vykreslit více detailů se najednou ta tráva víc vlní (vlnila se ale vždycky) :D
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 6. 2024 19:00

Mně se líbí, jak se lidi liší v hodnocení něčeho jako Z6. Youtube je plný videí, jak je Z6 po 4-5 letech pořád super foťák na x témat doplněných parádním obsahem (namátkou: https://www.youtube.com/watch?v=kv31hnpiUmc). Skandální kolik profíků Z6/7 pořád používá. :-)

...Zrovna pohyb trávy bych moc neřešil. Někdy je ku prospěchu, když je na fotce krajiny vidět vítr:) Jinak ale ano, ačkoli mám pocit, že moderní IBIS mě téměř zbavily starosti o moje ruce jako zdroj neostrosti. Dřív se říkalo, že nejostřejší objektiv je stativ ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 6. 2024 20:18

No, to samé se může říci o D850 a to je ještě starší foťák.

A byla to pravda do zhruba třetí verze firmwaru Z9, pak už ale ne, D850 je sice pořád skvělý foťák a fotí s ním spousta profesionálů, ale Z9 je už po bug fixingu objektivně lepší.

Z mého pohledu Z6/Z7 první generace byla horko těžko odpovědi na tehdejší Sony, druhá generace měla být tou první a třetí generace měla přijít před 3 roky. Jinými slovy, u Z6/Z7 jsem toho názoru, že Nikon jen dohání konkurenci a nestíhá. Ale většinou se mu povede každá třetí generace, tak držme palce.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 6. 2024 20:54

Nikon měl začít s vývojem Z dřív, to je jasný. Ztka dokonce vyšla bez EyeAF, který byl v té době už standard. Čekalo se na FW 2. Těla samotná ale až na AF byla o dost uhlazenější než třetí gen Sony - lepší hledáčky, displeje, video, rychlejší starty, daleko méně lagování při prohlížení a v menu atd. AF nakonec taky je cca nastejno jako A7III, podle situace, v některých modech - singleAF i lepší (auto detekce není celý svět). Kde bych asi vzal fotky dětí v běhu naproti, psy při hře atd. Imho člověk s rozumem nepodléhá relativním srovnáním jednoho AF režimu v izolaci od všeho ostatního. Když má jeden foťák v testu 80 a druhý 95 %, je druhý objektivně lepší, ale s prvním práci taky na pohodu zvládnu. Podle mne jediná nevýhoda první gen Z je Face/Eye detkce pouze ve "full" Auto area oblasti, protože foťák se tvrdohlavě chytá na největší obličej a fotograf pak joystikuje na jiný, nebo musí měnit AF mod. Omezení na menší plochu u gen II a novějších umožňuje lepší kontrolu, když je fotka zalidněná.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 15. 6. 2024 21:40

Pemar: vsak ta D850 taky super fotak je a nikde moc nevidim, ze by to nekdo vyvracel, pokud nekdo vylozene nehleda vlastnosti CSC, tak neni o cem.

Dolgor: je videt, ze s tim fotoaparatem realne i fotis, pod tve hodnoceni bych se absolutne podepsal.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 6. 2024 06:27

Já jsem docela zvědavý, jestli se Nikonu podaří, aby ti, co mají první nebo druhou generaci přešli na třetí a jak bude Nikon úspěšný při přetahování zákazníků od Canonu, Sony, Olympusu nebo Fuji. Nebude to podle mne snadné, mnoho majitelů starších generaci Z6 si už zvyklo na to, co mají a naučili se s tím žít, viz i diskuse tady a přetáhnout takové ty potenciálně ke značkám neloajální zákazníky bude hlavně o ceně, a v tomto ohledu jsem spíše pesimista, uvidíme, ale Nikon asi žádnou dumpingovou cenu nenasadí.

Podle toho, co jsem četl na Facebooku, bude třetí generace exceloval při natáčení videa. Nic dalšího, v čem by Nikon 6 třetí generace měl vynikat jsem zatím nečetl, takže počkejme na oficiální uvedeni a uvidíme.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 6. 2024 15:55

Podle mne mnoho vlastníků Z6 o Z6 III bude uvažovat už proto, že mají tělo staré 5 let i víc. Navzdory řečenému o něm budu uvažovat taky, ale žádný spěch. Počkám na slevy, nemusím mít všechno hned:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 16. 6. 2024 17:34

pemar: v čem, podle tebe, nikon dohání konkurenci? Co nemá druhá generace Z6/7 oproti konkurenci konkrétně? Já tedy nevím, ale mám pocit, že u Sony je sice výběr větší, ale nic navíc oproti Nikonu nenabízí. O Canonu se nebavím vůbec, tam mi nepřijde zajímavé vlastně vůbec nic.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 6. 2024 18:09

noxx - no nevím, podle mne zrovna Canon R6II je v AF proti Z6II o dost jinde (ty dva roky rozdílu jsou hodně cítit), tam by se u AF dalo mluvit i o srovnání s Z8. V highres třídě si EOS R5 také nestojí zle, ale tam už hodně záleží na konkrétním zaměření.
Nebo třeba EVF - Nikon sice u Z8/9 hodně vylepšil lag a další věci, ale v rozlišení se vyloženě zasekl na 3,69mpix. Sony už do vlajkových lodí dává 9mpix a 5,76mpix je ve více přístrojích a třeba při ručním ostření se to docela pozná, tam je parametr rozlišení EVF významný.

Sony dost odskočilo tou novou dvojicí A7CII/A7CR v kategorii "hodně malých těl", A7RV (a vlastně už i A7RIVA) mají zase své klady v "pomalejších" higres tělech .
Z mého pohledu je Nikon hodně silný u dvojice Z8/9, tedy rychlé přístroje s velkým rozlišením, tam popravdě vidím proti A1 a z jiného úhlu i A9III i jisté klady (byť ne ve všem), ale pokud je to na někoho moc drahé a/nebo moc velké (sorry, ale i Z8 je na zvyklosti MILC docela cvalík), tak pak upřímně Nikon zas tak moc zajímavou nabídku nemá. A v nižsí třídě je to taky problém, třeba EOS R8 u Canonu má sice limitů dost, ale AF je prakticky identický jako u R6II (jinými slova fakt top).
U Nikonu je nabídka řekněme přijatelná pro udržení stávajících zákazníků, ale na oslovení nových zrovna moc ne (podle mne pemar psal právě o tomhle). Za mne by měli minimálně vedle Z6III udělat něco jako je u Sony A7RV, tedy higres s opravdu dobrým AF, skvělým EVF atd (Z7III?).

Mimochodem k tomu leaku, že má Z6III mít ve videu 4K120 - tady bych s nadšením počkal na detaily o tom, jaký to bude mít crop. Tohle je u FF MILC dost problém, už u 4K60 má většina přístrojů crop zhruba na APS-C či dokonce méně, ve výsledku jsou pak v DOF a dalších vlastnostech velmi blízké k MFT GH6/7, které tyto fps umí bez ořezu. Pokud by Z6III uměl alespoň 4k60 bez ořezu (myslím na šířku, na výšku je to z podstaty poměru stran), tak by to posun byl, 4k120 bez ořezu by bylo vyloženě super, ale uvidí se.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 16. 6. 2024 18:50

tomashr píše:noxx - no nevím, podle mne zrovna Canon R6II je v AF proti Z6II o dost jinde (ty dva roky rozdílu jsou hodně cítit), tam by se u AF dalo mluvit i o srovnání s Z8. V highres třídě si EOS R5 také nestojí zle, ale tam už hodně záleží na konkrétním zaměření.

To úplný súhlas!
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka