od tomashr 16. 6. 2024 18:09
noxx - no nevím, podle mne zrovna Canon R6II je v AF proti Z6II o dost jinde (ty dva roky rozdílu jsou hodně cítit), tam by se u AF dalo mluvit i o srovnání s Z8. V highres třídě si EOS R5 také nestojí zle, ale tam už hodně záleží na konkrétním zaměření.
Nebo třeba EVF - Nikon sice u Z8/9 hodně vylepšil lag a další věci, ale v rozlišení se vyloženě zasekl na 3,69mpix. Sony už do vlajkových lodí dává 9mpix a 5,76mpix je ve více přístrojích a třeba při ručním ostření se to docela pozná, tam je parametr rozlišení EVF významný.
Sony dost odskočilo tou novou dvojicí A7CII/A7CR v kategorii "hodně malých těl", A7RV (a vlastně už i A7RIVA) mají zase své klady v "pomalejších" higres tělech .
Z mého pohledu je Nikon hodně silný u dvojice Z8/9, tedy rychlé přístroje s velkým rozlišením, tam popravdě vidím proti A1 a z jiného úhlu i A9III i jisté klady (byť ne ve všem), ale pokud je to na někoho moc drahé a/nebo moc velké (sorry, ale i Z8 je na zvyklosti MILC docela cvalík), tak pak upřímně Nikon zas tak moc zajímavou nabídku nemá. A v nižsí třídě je to taky problém, třeba EOS R8 u Canonu má sice limitů dost, ale AF je prakticky identický jako u R6II (jinými slova fakt top).
U Nikonu je nabídka řekněme přijatelná pro udržení stávajících zákazníků, ale na oslovení nových zrovna moc ne (podle mne pemar psal právě o tomhle). Za mne by měli minimálně vedle Z6III udělat něco jako je u Sony A7RV, tedy higres s opravdu dobrým AF, skvělým EVF atd (Z7III?).
Mimochodem k tomu leaku, že má Z6III mít ve videu 4K120 - tady bych s nadšením počkal na detaily o tom, jaký to bude mít crop. Tohle je u FF MILC dost problém, už u 4K60 má většina přístrojů crop zhruba na APS-C či dokonce méně, ve výsledku jsou pak v DOF a dalších vlastnostech velmi blízké k MFT GH6/7, které tyto fps umí bez ořezu. Pokud by Z6III uměl alespoň 4k60 bez ořezu (myslím na šířku, na výšku je to z podstaty poměru stran), tak by to posun byl, 4k120 bez ořezu by bylo vyloženě super, ale uvidí se.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz