od tomashr 14. 6. 2024 06:32
Dolgor to v té poslední větě trefil přesně - Z8 je krásným ztělesněním trendu univerzálnosti za každou cenu, kdy je snaha, aby přístroj prostě uměl všechno...Jednak to dobře vypadá v testech (někdy mám pocit, že jde hlavně o toto), ale pozitivněji vzato to poskytuje jistou ochranu méně vyhraněným fotografům, kteří pak vědí, že jim přístroj dobře poslouží i při změně zájmu v budoucnu.
Jiná věc je, že pokud už má někdo jasněji, tak to zrovna u Z8 na půvabu trochu ztratí - třeba vedle Z7II je u Z8 hmotnost větší o dost. Kvalita výstupu je také o něco horší, rychlé stacked snímače prostě něco ztrácí (ne že by to bylo nějak zásadní, ale měřitelné to je celkem bez diskuse) atd. Upřímně třeba u ortodoxního krajináře doplňujícího krajinu o travel nejenže Z8 nepřinese proti Z7II nic navíc, ale naopak bude spíš nepatrně horší. A třeba Sony A7CR je v tomto z mého pohledu vyloženě lepší - ale jsme zpět u dolgora: lepší je pro jednu konkrétní oblast focení, v jiných naopak horší, už to není ten "univerzální všeobjímající kombajn"...
Jsem sám docela zvědavý, jak se tohle bude vyvíjet do budoucna, mám docela silný pocit, že pomalu zase začíná růst poptávka i po specializovanějších přístrojích, cílených vyloženě na jednu oblast focení i za cenu ztrát jinde. Viz třeba současný hype a vysoké předobjednávky na Lumix S9 - tam se o univerzálnosti nedá mluvit ani náhodou, ale zájem to i přes to budí nemalý.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz