Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 6. 2024 11:30

Je tedy fakt, že dost firem jede cenotvorbu rovnou s vizí slevových akcí... Tohle vůbec není specifikum hypermarketů pro české důchodce, tam je to jen dotaženo poněkud do extrému, jinak ale slevové akce zabírají úplně všude bez rozdílu oboru či státu.
Třeba u Panasonicu mám pocit, že s výjimkou tak prvních třech měsíců po uvedení nekoupil úspěšné S5II(X) za "běžnou" cenu snad vůbec nikdo, akce v různých formách jsou vlastně neustále. U Olympusu(OM) taky, u Canonu vlastně to samé. Sony mi přijde, že dělá o něco méně akce na aktuální modely, ale pro změnu drží déle v nabídce starší typy a u těch samozřejmě cena také klesá.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 12. 6. 2024 13:09

Kuba_M píše:Já měl Z6I a Z7II a rozdíl v ostření byl. Paradoxně mi na mojí práci vyhovovala Z6, ptž na ostření styl single point a zaostřit byla za šera lepší než u Z7II. I to byl jeden z dílků skládačky přejít na Z8, tam je ta citlivost naprosto někde jinde. Z8 jsem naopak nechtěl kvůli velikosti a teď? Naprostá spokojenost, jak hezky se to drží a ovládá. :)

Tak ona obecně Z6 je proti Z7 o něco lepší v horších světelných podmínkách, nejen co se týče ISO a šumu, ale asi se to projeví i u ostření. Během dne to bylo asi stejný ne ? Dokud nebylo šero.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 12. 6. 2024 13:32

Titan_66 píše:
Kuba_M píše:Já měl Z6I a Z7II a rozdíl v ostření byl. Paradoxně mi na mojí práci vyhovovala Z6, ptž na ostření styl single point a zaostřit byla za šera lepší než u Z7II. I to byl jeden z dílků skládačky přejít na Z8, tam je ta citlivost naprosto někde jinde. Z8 jsem naopak nechtěl kvůli velikosti a teď? Naprostá spokojenost, jak hezky se to drží a ovládá. :)

Tak ona obecně Z6 je proti Z7 o něco lepší v horších světelných podmínkách, nejen co se týče ISO a šumu, ale asi se to projeví i u ostření. Během dne to bylo asi stejný ne ? Dokud nebylo šero.

Jo tak přece jenom je to 45 mpx vs 24mpx. Výstup u obou super, u Z7II naprostá spokojenost, nepotřeboval bych nic jinýho. Jasně, tady se bavíme o fakt horších podmínkách - začínající modrá hodinky, červánky. Se Z8 je ta práce snažší a přesnější.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sramik 12. 6. 2024 15:02

Titan_66 píše:........

Jak jsi spokojen se Z7II co se týče AF ?

S AF na Z7II jsem spokojený (s ohledem na to že jsem přecházel ze Z5tky) a pak mě taky překvapila rychlost přenosů fotek do tabletu v terénu (na Z5 to byl opruz a trvalo to). Ohledně AF ještě samozřejmě, že na Z8mičku to nemá (ani mít nemůže) - prostě jsem do toho šel s tím, že na sport to nebude a u focení wildlife na letících ptáky taky ne, ale což za ty peníze výborná koupě pro mě jako amatéra (potřeboval jsem hlavně větší rozlišení - úchylka koukat na to na 4K monitoru při velkém přiblížení, o něco lepší AF a taky to aby to rozumně něco stálo a nemusel jsem doma poslouchat od manželky kecy :D ).
sramik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Titan_66 12. 6. 2024 15:55

Taky si myslím, že pokud se vyloženě neženeš do focení letovek, nebo akčních věcí obecně, tak je Z8 příliš velkej luxus si to koupit jen kvůli většímu rozlišení. Nikon by měl dát možnost pestřejší volby. Proto bych nerad, aby zaříznul Z7 řadu. Dát 113k za tělo bez slevy je už moc. A to kdybych řekl třeba rodičům, kolik mě stála Z6II (56k), tak by jim to taky přišlo přehnaný :-) Já zatím na upgrade těla nepospíchám, ale určitě mám jasno v tom, že příště bych raději cílil na vyšší rozlišení než na super AF se stejným.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 12. 6. 2024 18:56

Ta Z8 se podle mne vyplatí, je to úplně o něčem jiném.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 13. 6. 2024 19:00

Z8 ako komu. Pre veľa hobby fotografov je to overkill či už parametrami alebo cenou. Cena pomer/výkon podľa mňa pre amatéra nevychádza najlepšie. Lebo cenovo je to povedzme o 100% viac ako Z6 II ale reálne koľko fotiek spravím zo Z8 čo by som zo Z6 II nespravil? 20-30% navyše? Ak si amatér môže ti to byť asi jedno...
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 6. 2024 20:55

Já tam vidím minimálně 2 výhody: (1) hledáček, který nelaguje a má relativně věrné barvy, blíží se tomu optickému (musí se to zapnout v MENU). Pro mne to byl velký rozdíl proti Z6/Z7, úplně jiný pocit při foceni s MF objektivy, paráda. (2) rychlost. Z8 a Z9 mají rychlost profi foťáků, nemusím řešit, jestli tělo bude stíhat, stíhá prakticky vždy a já se mohu věnovat jiným věcem.

Ohledně ceny je to tak trochu o štěstí a o trpělivosti, jednu dobu si dost majitelů Z9 koupilo Z8 jako druhé tělo a pak vyměnili Z8 za druhou Z9, hlavně v Německu, viděl jsem prakticky nové Z8 za cenu Z7, ale už jsou vesměs prodané.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 13. 6. 2024 21:19

Ale ja samozrejme nerozporujem že Z8 je lepší foťák.
Len chcem povedať že za 100% nárast ceny ti dovolí spraviť povedzme o 30% viac fotiek (fotiek ktoré by si zo Z6II nezvládol) a to je pre amatéra pravdepodobne nepodstatné.

Pokiaľ fotky odovzdávaš klientovi tam samozrejme už aj 10% navyše môže byť dôĺežitých.

Reagoval som len na to že Z8 sa vyplatí. Môj názor je že amatérovi čo fotí hlavne pre seba až tak úplne nie. Kedže pomer cena/výkon môže byť pri iných modeloch preňho výhodnejši.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 6. 2024 21:23

V rámci rumors zaznělo, že Z6III by měl mít dualstream ze senzoru, takže EVF by mohl být real-time a snad se to projeví i na AF. Uvidíme. ...Zrovna včera jsem fotil jednu zahradní společenskou akci a brumlal jsem si, jak mi na to Z6 stačí. Měl jsem s sebou jen 35/1.8S a 58/1.4G, Autoare EyeAF v kombinaci s trackingem a mám odpad v nízkých jednociferných procentech. Samozřejmě, v jiných situacích to může být horší, zvlášť 58 už pak nestíhá. Důležitý ale je, že na moje témata je Z6 obvykle dostatečný, trochu rychlejší AF a už fakt nemám co řešit. Z8 by se mi sice líbil, ale je to zkrátka overkill. I kdyby se dal koupit za 50 tis, váhal bych, protože často chci něco nenápadného a co nejlehčího. Je mi naprosto jasný, že bych si k němu musel nechat Z6, koupit Z6II, nebo znovu do mixu přidat Fuji. S D750 jsem to tak cítil (a realizoval) a Z8 je rozměrově podobný nebo větší.

...Jinak Z8 považuju za jeden z dlouhodobě nejbezpečnějších nákupů. Rozlišení, absence závěrky (nejvýznamnější zdroj poruch ze hry), výkon s rezervou nad potřebami většiny lidí. Bude to super foťák i za 15 let.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 6. 2024 06:32

Dolgor to v té poslední větě trefil přesně - Z8 je krásným ztělesněním trendu univerzálnosti za každou cenu, kdy je snaha, aby přístroj prostě uměl všechno...Jednak to dobře vypadá v testech (někdy mám pocit, že jde hlavně o toto), ale pozitivněji vzato to poskytuje jistou ochranu méně vyhraněným fotografům, kteří pak vědí, že jim přístroj dobře poslouží i při změně zájmu v budoucnu.
Jiná věc je, že pokud už má někdo jasněji, tak to zrovna u Z8 na půvabu trochu ztratí - třeba vedle Z7II je u Z8 hmotnost větší o dost. Kvalita výstupu je také o něco horší, rychlé stacked snímače prostě něco ztrácí (ne že by to bylo nějak zásadní, ale měřitelné to je celkem bez diskuse) atd. Upřímně třeba u ortodoxního krajináře doplňujícího krajinu o travel nejenže Z8 nepřinese proti Z7II nic navíc, ale naopak bude spíš nepatrně horší. A třeba Sony A7CR je v tomto z mého pohledu vyloženě lepší - ale jsme zpět u dolgora: lepší je pro jednu konkrétní oblast focení, v jiných naopak horší, už to není ten "univerzální všeobjímající kombajn"...

Jsem sám docela zvědavý, jak se tohle bude vyvíjet do budoucna, mám docela silný pocit, že pomalu zase začíná růst poptávka i po specializovanějších přístrojích, cílených vyloženě na jednu oblast focení i za cenu ztrát jinde. Viz třeba současný hype a vysoké předobjednávky na Lumix S9 - tam se o univerzálnosti nedá mluvit ani náhodou, ale zájem to i přes to budí nemalý.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 6. 2024 08:52

Z8 je bezzcadlovková alternativa D850, tj. tělo bez gripu, s velkým rozlišením a velmi solidní rychlostí, tj. s minimem slabých míst při přechodu z jednoho tématu na druhý, můžete fotit sport, wildlife, krajinu, portréty nebo street, stačí nasadit vhodný objektiv. Na tohle můžete u Z7 zapomenout, tam je u některých žánrů podstatný limit.

Z6 je podstatně levnější a na běžné fotky stačí, dá se s tím vyfotit skoro všechno, ale pokud vezmete do ruky Z8 a Z6 či Z7, tak ten rozdíl podle mne poznáte a jak začnete fotit se Z8, zpátky se vám nebude chtít. Takže jakmile by mi cena Z7 atakovala cenu Z8, není podle mne co řešit. Jakmile je Z6 podstatně levnější, tak je to o budgetu a kompromisech, které budou s novou Z6 doufejme menší.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 14. 6. 2024 14:27

Kdyby Nikon vydal Z7III s rozlišením 61mb, expeed 7, výrazně lepším AF než Z7II, dejme tomu o něco horší než Z6III. Hledáček bez lagu, rozměr jako Z6III. Tak si myslím, že většina krajinářů si bude chrochtat blahem. Svou nemalou cílovku by si to určitě našlo. Cena tak 85 start a časem by to slezlo na 75 a níž.

V tomhle to dobře dělá Sony, dává větší možnost volby. Kdyby k tomu přistupovali jako Nikon, tak by všechny vlastně nabádali kupovat A7RV. Jenže je tu právě pak A7CR, což je kompaktní přístroj, ale s tím rozlišením 61mb. A AF tam rozhodně není pomalý, zas tak tolik nezaostává za A7RV. Kdyby něco takového udělal Nikon, tak věřím, že minimálně úchop a konstrukci jako takovou udělá lépe. O něco větší rozměr, i kdyby to AF mělo být o něco horší než A7CR. Otázka je, jestli se jim vůbec do toho chce a nechtějí lidi nutit do Z8. Teď je to jak, kup si z nových těl Z6III, nebo rovnou Z8. Vyšší rozlišení se slušným AF bez stacked senzoru no chance.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 6. 2024 18:47

Pro krajináře to taky chce vertikálně výklopný LCD a mnozí by ocenili podsvětlená tlačítka (počítám s nimi jedině v těle ala Z8 a výš). Imho Nikon Z7III nakonec vydá, až začnou vadnout prodeje Z8 a Z6III. Na senzor jsem zvědav. Vzhledem k cenám vývoje bych čekal nějaký futureproof, tedy s rozlišením na dalších 8-10 let, 80 nebo víc Mpixelů. V dalších generacích ponechají strukturu pixelů, ale budou pracovat na zrychlení a časem dodají stacked verzi a další nové technologie obdobně jako v případě 45 Mpix snímače.

Na NR jsou první obrázky Z6III. Vypadá podobně jako Z6, segmentace modelů podle ovládání pokračuje.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 6. 2024 05:11

Vzbudil si moji zvědavost, a tak jsem si našel krajinářské fórum na flickru a díval jsem se, čím je to focené, zda je to focené nějakým tělem s velkým rozlišením. K mému překvapení jich bylo minimum, Z7 jako bílá vrána, Z9 nebo Z8 ani jednou.

Ono to vypadá, že hodně krajinářů nijak zvlášť neřeší tělo ani objektivy, že řeší mnohem více počasí, kompozici a takové ty fotografické věci, což mi dává logiku.

Původně jsem chtěl vidět, jestli na fotkách najdu technický rozdíl mezi fotkami focenými Z9/Z8, Z7 a nějakým tím 60 Mpix Sony, protože u Z9/Z8 a Z7 předpokládám, že rozdíl v technické kvalitě bude na reálných fotkách mýma očima nerozpoznatelný. Pokud máš nějaké fotky k posouzení, tak je pošli, mne by to čistě ze zvědavosti zajímalo.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka