Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 7. 6. 2024 10:15

noxx_cz: Já taky nemám ambice fotit profesionálně. Mně se na té 100-400 právě líbí ta univerzálnost, dá se s tím fotit prakticky cokoliv a TC je super doplněk. Mám to na všechno, ne jen na ptáky, zvířata, ale i na krajinu a další. Kdybych chtěl fotit profi zvířata a hlavně ptáky, tak si pořídím 600 6.3. Tohle je právě kompromis s tím TC.

To, že je to profi telezoom je věc druhá. V Z bajonetu nemáš toho tolik na výběr, Tamron 70-300 je už kratší.

Jinak já tě chápu, ta cena je vysoká, hlavně když to není ve slevě a je to skoro 80 000. Už takhle jsem dal 55 000 a přišlo mi to dost. Na hobby cvakání asi stačí i ten Tamron, to je fakt. Ale zase když už máme ten Z-systém, tak mi to přijde jako krok zpět používat F-bajonet. Alespoň jsi hodně ušetřil.

Jinak i za rozumný peníze se dá pořídit Tamron 150-500 na Z bajonet. Luděk Bouška ho dost chválí. Sice nemá TC podporu a slabší stabilizaci, ale zase ten rozsah je fajn.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 7. 6. 2024 11:24

tomashr píše:
Kuba_M píše:Malej poznatek z FotoŠkody - šel jsem fotit do vnitrobloku, kde seděla straka. Sedla si asi 0,5m nad bezpeč. kameru. Z9 a detekce “pták”. Kam opakovaně a bezpečně Z9 zaostřila? :)) Na kameru. Vždycky.

Musíš si uvědomit, že prakticky žádná AI detekce dnes nepracuje s obrazem tak, jak ho vidí oko, je to o jakési dost složité 3D mapě (z nemalé části založené na datech fázových senzorů). Výsledkem je skvělá rychlost atd., ale holt občas nějaký objekt v této mapě vyjde jako něco jiného - zde kamera jako pták... Nenechal bych se odradit, jednak to ve valné většině situací funguje dobře, navíc se to s updaty stále zlepšuje, holt ale jisté procento podobných kixů bude asi vždy...

Já to tak beru, nehaním to, jen to bylo v tu chvíli úsměvné. :) Sám jsem se Z8 spokojený, jsou situace, kdy to není zrovna úspěšné, od toho je ale právě na výběr i jiný typ ostření a má si poradit a vyhodnotit situaci sám fotograf - tak to beru já. Viz zmíněné focení čápů. Čáp v dálce, cca 5m před ním vyšší tráva a čápa je vidět horní polovina těla. Automatický výběr + detekce ptáků a ostřilo to na trávu před. Přepnul jsem na 3D, trefil hlavu čápa a už ho hezky detekoval a mohl jsem pokračovat. Jedno namáčknutí navoleného tlačítka a dalo se pokračovat.

Titan_66: Čápy ukážu, ale až to dostanu vůbec do postprocesu. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 6. 2024 12:45

Z hlediska fotografa jsou tyhle věci snadno řešitelné a to rozpoznávání se jako každá AI samo učí a zlepšuje. Já mám tu výhodu, že jsem uměl ostřit i bez těchto berliček, přes 3d nebo umístěním AF bodu přes joystick.

Každopádně, Z9/Z8 je s ostřením úplně někde jinde, než ty předchozí Z generace.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 7. 6. 2024 13:14

Já na Z6II ostřím na single point, je to sice někdy pomalejší způsob, ale zase je to větší jistota mít nad tím kontrolu. Navíc Z6II nemá detekci očí u ptáků.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 6. 2024 13:37

Titan_66: tak já bych neměl problém s tím si tu Zkovou verzi koupit, co bych problém už měl, tak je si obhájit ten cenový rozdíl. Snažím se být skoro vždycky maximálně efektivní a rozdíl ve výsledné fotce, nebo v tom, jestli výsledná fotka vznikne/nevznikne bude kolik %?
Takže pokud bych si ji koupil, tak to bude opravdu čistě o tom, že si chci udělat radost a mít ten skvělý pocit, že člověk v ruce drží kvalitní výrobek - jak tady kolegové psali, žijeme jen jednou a pokud to nemá negativní vliv na rodinný rozpočet, tak proč ne ;-). A taky ji mám jako univerzál na cokoliv, proto jsem o tom Tamronu 150-500 vůbec neuvažoval - skoro 2x taková váha to je stopka.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 7. 6. 2024 13:54

Mně jako levnější FTZ varianta vychází docela jasně Nikkor 300 F4 PF, dnešní ceny z druhé ruky jsou hodně příznivé.

A znovu bych zmínil funkčnost Canon objektivů přes Fringer, takovy canon 200 2.8 a 400 5.6 můžou za pár korun udělat hodně parády.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 6. 2024 14:24

Shodou okolností mi dnes kamarádka ukazovala krásné nové fotky ledňáčků. Fotí s APS-C Sony a 200-600. Nedávno pořídila maskovací fotostan a chválila si, že se konečně dostane dost blízko, že může i trochu odzoomovat z 600 mm (900 EQ). A to je ten trpělivý typ, který sedne na stoličku a 2-3 hodiny čeká :)

...ještě levnější je Nikkor 300/4 AF-S D, na paladixu i pod 15 tis Kč. Mám ho a kvalitou obrazu i AF pořád obstojí na méně náročné focení (ne ptáky v letu). Ohnisko je ale dostatečné spíš na kachny a srnky než pěvce.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 6. 2024 08:36

Tak jsem konečně vyrazil fotit do města a otestovat Nikon 70-180/2.8 jako cestovní a streetový objektiv.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Závěr si můžete udělat sami, dle mého nazoru je trochu měkčí, ale nevadí to, má příjemný bokeh a podání barev a velikost/hmotnost je ideální.

Stabilizace v těle Z9 stačí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 6. 2024 08:41

Na těch prinstcreenech, co postuješ, tak měkkost není vidět a ty fotky působí příjemně
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cpbbt 8. 6. 2024 11:23

Dolgor píše:Shodou okolností mi dnes kamarádka ukazovala krásné nové fotky ledňáčků. Fotí s APS-C Sony a 200-600. Nedávno pořídila maskovací fotostan a chválila si, že se konečně dostane dost blízko, že může i trochu odzoomovat z 600 mm (900 EQ). A to je ten trpělivý typ, který sedne na stoličku a 2-3 hodiny čeká :)

...ještě levnější je Nikkor 300/4 AF-S D, na paladixu i pod 15 tis Kč. Mám ho a kvalitou obrazu i AF pořád obstojí na méně náročné focení (ne ptáky v letu). Ohnisko je ale dostatečné spíš na kachny a srnky než pěvce.

Jenže to Sony na na elektronickou závěrku strašně deformuje. A fotit na mechanickou, tak je to pomalé a při tom množství snímků by asi brzo odešla. Proto vlastně chci měnit Sony A7RIII.
cpbbt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 8. 6. 2024 11:25

Ja s tym, zeby bol nejaky mäksi problem nemam. A sklo je to na potulky ako stvorene
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 6. 2024 14:19

No, 70-200/2.8 S nebo FL jsou určitě ostřejší, ale jak jsem psal, nevadí to, protože celkové vyznění fotky je velmi příjemné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 9. 6. 2024 10:46

Pemar: Nejde mě moc do hlavy jak na fotce takového malého rozlišení je možné vidět nějakou měkkost objektivu. To bych se musel podívat na 20 Mpx v režimu 1:1. V mém pohledu je to víc kategorie events a sport, cestovní a street moc ne. Ale samozřejmě záleží na konkrétním fotografovi. Pokud chceš fotit cizí lidí, tak to jde jen na dálku s telátkem, to je pravda. Pokud ale fotograf takto zaměřený není, tak asi ne. Ostatně s výjmkou té poslední fotky se dají obdobné snímky pořídit seťákem 24-120.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 6. 2024 14:26

Já se na ty fotky dívám s rozlišením 44 Mpix, ale sem dávám jen 2048x1365, aby se to rychleji zobrazovalo.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ano je to opravdu měkčí, ale ne tolik, aby se to nedalo doostřit a většinou není zapotřebí ani to, když se na to divák nedívá 1:1. Tohle je pro mne typický “bokehový” objektiv.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 6. 2024 13:18

landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka