Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 6. 2024 06:34

Naprosto stejný názor.

V minulých letech jsem si odkládal peníze na fototechniku až poté, co jsem uspokojil všechny potřeby rodiny a odložil něco na spoření. Vesměs to bohatě stačilo, protože Nikon je poměrně pomalý v uvádění novinek a u vydařených těl a objektivů byly kolikrát čekací doby, takže se mi kolikrát naopak válely na účtu a čekaly.

Manželka zpravidla mlčí a moje výdaje do fototechniky nekomentuje, protože na její aktivity jí peníze nechybí, jen tehdy, když něco reklamuji a hledá mi účtenku, to má pak tendenci mi ty účtenky sčítat a komentovat výsledný součet. Tomu bych mohl předejít, kdyby si účtenky zpracoval sám.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 6. 2024 09:10

Účtenky už dávno vůbec neřeším, není důvod, pokud člověk nakupuje v ověřených obchodech a má tam svůj účet - účtenky jsou vždy online. Tím se dá podobným extempore jednoduše vyhnout ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 6. 2024 09:14

Podobne, a ak ich riesim, tak vyslovene vo vlastnej rezii...manzelku s tym "nezatazujem" :-)

Este pridam dve atlasovky trasochvosta bieleho, ako inac, Z600PF
Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 2. 6. 2024 09:51

Dnes som rano 5:30 sadal do auta, aby som bol o 6:00 na mieste, vyzbrojeny rybarskou stolickou a aspon maskacovou bundou. Sadol som ku vode a bola to parada...ani nie tak hojnostou vtactva, ale skor tym kludom, zblnkanim tecucej rieky, proste relax.

Asi tym polomaskovanim a tym, ze som sedel na mieste bez pohybu, objavilo sa nedaleko mna dost vela trasochvostov bielych, takze som mal moznost cvakat. Boli aj lastovicky za lovu, krasne nizko nas riekou, ale dnes som nejako nestihal.

K predoslej debate o (ne)vyhodach zoomu asi tolko, ze ta druha fotka je cca na 5m so Z600PF a aj tak som cropoval v PC.
Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 2. 6. 2024 11:39

Jo to bez pohybu je důležité, já i když mám na sobě třeba barevné tričko na procházce a chvíli někde jen tak sednu a nějakou dobu nedělám prudké pohyby, tak jde vidět jak se ty zvířata okolo najednou začnou přibližovat..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 3. 6. 2024 14:14

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 6. 6. 2024 14:57

Tak jsem zkusil chvíli fotit předevčírem se 100-400 a sklo je super, váha v pohodě, v batohu se moc nepronese. Zatím jsem šel do lesa poblíž baráku a nacvakal tam drozda a potom kocoura :-)

Kvalita fotek je různorodá, něco jsem musel fotit v protisvětle, takže vytáhnout to z tmavé fotky někdy vyžadovalo hodně expozice nahoru. A pak už byl podvečer, takže i ISO šlo nahoru.

https://www.flickr.com/photos/127547545 ... 0317649171
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cpbbt 6. 6. 2024 19:16

Ahoj, mám A7RIII +200-600mm. Uvažuji, že přejdu na Nikon Z8+100-400mm+TC1,4.
Myslíte, že je to lepší volba než sehnat bazarovou Sony A1?
cpbbt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 6. 6. 2024 19:57

Všichni tady pořád vychvalujete tu 100-400, až mi dnes jedna taky přistála na stole ... jen tedy "malinko" levnější verze - Tamron 100-400 pro Fko :-). Zajímalo by mě přímé srovnání s Zkovou.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 6. 2024 20:18

Ten Tamron je skoro zadarmo, ale clonit na f8 by mne nebavilo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 6. 6. 2024 20:55

Jasně, má to své omezení, AF bude někde jinde, o kousek horší světelnost, nemožnosti použití telekonvertoru ... Ale na druhou stranu je opravdu za zlomek ceny, takže svou službu určitě odvede a třeba si pak vyhodnotím, že takový objektiv nutně potřebuju a bude důvod pro upgrade ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 6. 6. 2024 22:49

Tamrona 100-400 jsem měnil za Z 100-400, takže rozdíl jsem viděl na clastní oči. Měl jsem ho tehdy ještě na Z6, takže práce přes FTZ adaptér velmi špatná, což byl zásadní přechod na Ztkový objektiv. Když jsem ale porovnal ostrost na každou clonu, tak je Ztko taky jindy. Jestli ti to za tu cenu stojí je už na každém. :)

Jinak dnes jsem držel ve FotoŠkoda kombo Z9 + Z 600 6.3 VR S. :) Z9 je pro mě teda malé monstrum, se Z8 a šestistovkou by se mi manipulovalo lépe. Musí říct, že ty rozměry jsou opravdu nádherný, krásnej kus skla. Ostření nekomentuju, slyšet není nic, okamžitá reakce, můžu srovnat s mým včerejším focení čápů se Z8 + Z 180-600.

Malej poznatek z FotoŠkody - šel jsem fotit do vnitrobloku, kde seděla straka. Sedla si asi 0,5m nad bezpeč. kameru. Z9 a detekce “pták”. Kam opakovaně a bezpečně Z9 zaostřila? :)) Na kameru. Vždycky.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 7. 6. 2024 00:07

cpbbt: Pokud ti vyhovovala váha a rozměry u 200-600 u Sony, tak bych zvážil k Z8 pořídit 180-600. Jinak 100-400 je super sklo a s TC to není vůbec špatný. Pokud chceš ušetřit rozměry a hmotnost.

Sony A1 jsem nezkoušel, ale Z8 určitě nabídne lepší ergonomii.

Noxx: Taky jsem o Tamronu jeden čas uvažoval, sice hodně ušetříš, ale stejně zase pak budeš pokukovat po Z verzi. Přijde mi, že kromě ostrosti a AF, je i větší rozdíl ve stabilizaci. Ta je u 100-400 naprosto parádní. Mně by tam navíc vadila ta redukce.

Kuba_M: Postni nějaký fotky :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 6. 2024 07:11

Kuba_M píše:Malej poznatek z FotoŠkody - šel jsem fotit do vnitrobloku, kde seděla straka. Sedla si asi 0,5m nad bezpeč. kameru. Z9 a detekce “pták”. Kam opakovaně a bezpečně Z9 zaostřila? :)) Na kameru. Vždycky.

Musíš si uvědomit, že prakticky žádná AI detekce dnes nepracuje s obrazem tak, jak ho vidí oko, je to o jakési dost složité 3D mapě (z nemalé části založené na datech fázových senzorů). Výsledkem je skvělá rychlost atd., ale holt občas nějaký objekt v této mapě vyjde jako něco jiného - zde kamera jako pták... Nenechal bych se odradit, jednak to ve valné většině situací funguje dobře, navíc se to s updaty stále zlepšuje, holt ale jisté procento podobných kixů bude asi vždy...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 6. 2024 07:26

Titan_66 píše:
Noxx: Taky jsem o Tamronu jeden čas uvažoval, sice hodně ušetříš, ale stejně zase pak budeš pokukovat po Z verzi. Přijde mi, že kromě ostrosti a AF, je i větší rozdíl ve stabilizaci. Ta je u 100-400 naprosto parádní. Mně by tam navíc vadila ta redukce.

Právě že u takto velkého objektivu redukci vůbec nevnímám a je mi úplně jedno, že na objektivu je nasazená. U malého skla ano, tam bych to nechtěl. Já si ho koupil fakt na hraní, protože zatím nemám ambice na nějaké profi fotky ptáků nebo něčeho podobného, nemám pro takovou fotku využití a aby mě hřál pocit, že mám hezky vyfocenou vlaštovku mi to přijde hodně peněz. Já se na profi fotky ptáků rád podívám, ale nevím, co bych s nimi dál dělal ;-). Takže jsem si to pořídil jako další důvod k tomu vyrazit ven, klidně někam hned za barák a fotit, protože z tohoto pohledu mi trochu došla inspirace a motivace :-(. Takže klidně je možné, že mě to časem zlomí a sám si v sobě najdu uplatnění takových fotek a zainvestuju. Možná by mě mohla přesvědčit i nová Z6 III, na kterou čekám a mohl by to být důvod k upgradu ze Z5ky.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka