Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 17. 5. 2024 04:06

Z 600/6,3
Toto sklo je absolutna parada. Ostrost na plnu dieru je proste perfektna, clonit je "potrebne" iba k vacsej DOF. Rychlost AF je na letovky asi sen kazdeho WL fotografa.

Rybar riecny aj s ulovkom - 600mm, f8, 1/3200s, ISO 800, crop + upravy iba v LR, bez pouzitia barliciek typu Topaz alebo LR Denoise.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2024 04:52

Naprostá paráda. Ono by to chtělo spíše ještě trochu odclonit, aby tam nebyl vidět ten sloup.

Ta kombinace Z8 a 600/6.3 mi přijde jako skvělá volba, kdybych byl půl roku nebo rok počkal, tak bych zvolil totéž, oklikou se s D500 a 500 PF dostanu k podobné hmotnosti, ale Z8 je rychlejší a se Z9 a D500 mám obdobný výkon, ale Z9 je těžší. A 100mm budu řešit ořezem.

800/6.3 je finančně jen o kousek od 600 PF, ale kromě výhody delšího ohniska má i dost podstatné nevýhody ohledně nositelnosti a foceni z ruky. A pak ještě jednu věc, s 800mm se mu hůře hledá statický subjekt, o letovkách nemluvě, v tom mi 600 mm přijde jako lepší varianta.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 17. 5. 2024 05:14

Ta f8 tam zostala, ked som fotil pred tym potapku...nahle sa zjavil Rybar a ledva som ho stihol cvakat, menit clonu uz nevyslo :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2024 20:24

Jinak ten Nikon 600/6.3 má pro mne jeden problém, a tim je délka, kvůli fotobatohu, 500 PF se mi tam vejde i nasazený na Z9 (ale bez clony).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 19. 5. 2024 20:28

No řekl bych, že vzhledem k ceně objektivu je investice do nového fotobatohu naprosto marginální problém ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2024 20:59

Zdánlivě, koupě objektivu je mnohem snadnější, náhradu za svůj současný fotobatoh se mi nepodařilo najít, udržuji ho při životě, jak se dá.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 19. 5. 2024 21:21

Vim, ze jsi vetsinou popisoval docela minimalisticke verze batohu s durazem na vahu. Zkus se podivat na Tenba Solstice 20L, 500mm F5.6 by se tam podle me mohla vejit i se slunecni clonou, ale to by se muselo zkusit. Tyhle batohy nejsou primarne na dlouhe teleobjektivy, ale s temito odlehcenymi verzemi objektivu by to podle me slo a vysledek by mohl byt docela kompaktni. Se znackou Tenba mam hodne dobre zkusenosti.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 5. 2024 04:54

Podívám, na současném jsem už měnil zip a celkově je hodně opotřebovaný, prošel jsem ve Foto Škoda hodně batohů, ale žádný nebyl aspoň trochu podobný, všechny byly o hodně horší (těžší, hůře promyšlené, …). Nemůže být větší ani těžší (limit 7 kg včetně všeho), kvůli cestování letadlem, musí se do něj vejít iPad, Z9, nabíječky, a 3-4 velké objektivy včetně 500 PF a musí být přiměřeně chráněný proti vodě a poškození, odolný vůči zašpinění (lze prát v pračce). Neměl by vypadat jako fotobatoh od známé značky, ale není to zásadní podmínka.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 5. 2024 05:33

Fakt je, že se batohy docela změnily a nemusí to vyhovovat každému... Já chtěl náhradu za cca 15 let staré Lowepro, vlastně jsem měl představu "to samé, jen trochu menší a odlehčenější" a naprosto jsem neuspěl, tradičně řešené fotobatohy prakticky úplně zmizely. Vše má různé "vychytávky", které třeba i jsou objektivně šikovné, ale pokud chtěl člověk klasiku, tak má prostě smůlu.
Nakonec jsem žádnou přímou náhradu nenašel, vyřešil jsem to "krokem stranou", kdy jsem si zvykl na naprosto jinak pojatý PeakDesign a jsem ve většině ohledů spokojen, ale to, co jsem původně hledal, jsem zkrátka nesehnal... Holt má nabídka své problémy a i přes zdánlivě obrovskou škálu věcí ke koupi se najdou i mezery :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 5. 2024 05:52

Jo, s fotobatohy je potíž, taky zatím udržuju starý, co to jde a nový se mi vybírat nechce. Ale ten limit 7kg ... kolikrát vám v letadle vážili batoh na zádech? Mně ani jednou a to létám docela často. Váží a měří se maximálně příruční kufřík (většinou do 10kg). Batoh jsem viděl donutil sundat asi jednou a to byla spíš krosna a to už u Ryanu bylo hodně nápadné :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 5. 2024 05:56

pemar. píše:Naprostá paráda. Ono by to chtělo spíše ještě trochu odclonit, aby tam nebyl vidět ten sloup.

Ehm, to si fakt myslíš, že při změně z f8 na f6,3 ten sloup nějak zázračně zmizí? Sorry, ale to pozadí bude vypadat prakticky stejně, jen v horším případě se o něco zhorší hlavní motiv (spíš to ale bude v tomto případě také víceméně stejné)...
Jo, 600/4 už by asi pomohlo více, ale to bychom už byli úplně jinde :-)

Mimochodem obecně - mně se na té fotce ten sloup v jistém smyslu až líbí, protože je natolik rozostřený, že přehnaně neruší, ale zároveň je natolik rozpoznatelný, že to ukazuje prostředí (pták v blízkosti "civilizace" a tak). Kdybych chtěl rýpat do pozadí, tak mi více vadí ta rozmazaná věc na střeše domu (či co to je dole), je to natolik světlé, že to mi už oko odvádí stranou, tady by to možná stálo za trochu selektivního postprocesu.

-- 20. 5. 2024 07:02 --

noxx_cz píše:Jo, s fotobatohy je potíž, taky zatím udržuju starý, co to jde a nový se mi vybírat nechce. Ale ten limit 7kg ... kolikrát vám v letadle vážili batoh na zádech? Mně ani jednou a to létám docela často. Váží a měří se maximálně příruční kufřík (většinou do 10kg). Batoh jsem viděl donutil sundat asi jednou a to byla spíš krosna a to už u Ryanu bylo hodně nápadné :-)

Co vím z poslední doby, tak mi připadá, že se v lowcost spíš měří než váží. Váhu moc neřeší, ale ty rozměry občas docela ano. Hodně se to liší, koukal jsem na diskuse a pro příklad u Vuelingu, kterým jsem zrovna letěl, lidi reportovali buzerační kontroly víceméně jen ze dvou letišť (samozřejmě jedním byla Barcelona, kam jsem měl namířeno :-( ). A fakt je, že jsem tam viděl, jak někoho zkoumali (a neměl zas nějaký extrém)...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 5. 2024 08:00

Mě teď naposled vážili příruční kufr na letišti v Kutaisi a byl to WizzAir, který tam má monopol. Měl jsem 10,9kg místo povolených 10kg, protože jsem si ještě vyndal notebook a i tak mě chlapík za přepážkou upomínal, ale je jako že pro příště ... Ryan nechává dost často lidi cpát příruční zavazadla do těch rámů, jestli nepřekračují povolenou velikost. Ale vážit batoh na zádech? To se mi nestalo fakt vůbec nikdy.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 5. 2024 10:10

Mimo Evropu létám ve třídě, kde to neřeší, v Evropě bych mohl mít problém s nějakou nízkonákladovou linkou, jako je třeba do Benátek, ale ani tam jsem problém nakonec neměl s hmotností, ale s tím, ze mi palubní zavazadlo chtěli cpát do zavazadlového prostoru.

Ten limit je víceméně vypozorovaný a týká se “nositelnosti”, těch 7-8 kg je absolutní maximum, které jsem ochoten s sebou tahat po letišti nebo někde ve městě.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 5. 2024 21:04

Mimochodem, v Megapixelu je aktuálně v bazaru 800/6.3.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 22. 5. 2024 07:12

Na Megapixelu je extra sleva na Nikon, Z8 za 90t nebo 600 6.3 S za 121t. :)
Kuba_M
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka