Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 20. 3. 2024 16:56

26.3. by mali predstavit Nikon Z 28-400...to som naozaj zvedavy
https://nikonrumors.com/2024/03/20/the- ... week.aspx/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 27. 3. 2024 05:18

Z 28-400/4-8 je na svete, 725g , cena cca 1300€...
https://nikonrumors.com/2024/03/27/the- ... nced.aspx/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 3. 2024 07:07

Tohle docela dává smysl (myslím v principu, jak to bude dobré se uvidí). Když jsem četl ten první rumor udávající F6,3 na dlouhém konci, tak jsem si trochu klepal na čelo, bylo evidentní, že s těmito parametry by to bylo sklo ne právě kompaktní a přitom patrně s jistými kompromisy.
Pokles světelnosti ale dává šanci to zmenšit více, což se stalo a pro jisté užití to může být zajímavé. Uvidí se po více testech, ale první dojmy nevypadají tragicky - viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=1__qJy0rx9o . Jediné co je škoda - podle toho videa je pokles světelnosti při zoomu docela rychlý a F8 to dosáhne už při 200mm. Kdyby se to snižovalo lineárně a při 200mm to ještě udrželo třeba 5,6, tak by to bylo hodně pěkné (reálně při travel jsou ohniska do 200mm nejčastější). Zajímavé i tak, ale přeci jen o něco méně...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 27. 3. 2024 15:23

Vidím to úplně stejně, největším omezením není ta světelnost na dlouhém konci. Problém bude právě ten průběh světelnosti, i když přesná čísla jsme ještě neviděli. Tipuju, že to bude populární sklo, ale pro toho kdo chce s tou clonou trošku pracovat bude lepší jiné řešení. Buď klasický set 24-120 či 24-200 anebo tento ultrazoomový objektiv doplnit nějakým pevným sklem. Fyzika se ošidit nedá, když vylepší trošku světelnost tak váha a rozměry dramaticky rostou a pak se to už nedá nazvat cestovním objektivem. Pro mnoho lidí toto může být velmi dobrá volba.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 3. 2024 15:47

Zájem asi bude, zrovna v Barceloně jsem podobné téma drbal s kolegou, který není ortodoxní fotograf, nicméně rád cestuje a k DSLR APS-C Nikonu má nějaký ten Tamron 18-270 (nebo jak to bylo) a je docela spokojen. Uvedený Z 28-400 by mu ve spojení s FF tělem tohle plně nahradil a kvalita by šla určitě nahoru. Za mne je dotyčný krásný příklad cílové skupiny a nebude zas tak neobvyklý (i když je samozřejmě podobných lidí dnes méně než v době slávy DSLR).
Zas ale na druhé straně 24-200 je v jistém ohledu univerzálnější, 24mm se při travel hodí asi častěji, než 400mm.
Uvidíme, co ukáží testy...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 27. 3. 2024 16:33

Bingo! Presne tych 24mm je/bude asi dost velka brzda pre cast zaujemcov. Osobne svetelnost f8 ma velmi netrapi. Toto sklo by som vyuzival iba v exterieroch, takze stejne by som clonil na F8 - 11.
Ovsem 28mm, za mna osobne nie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 3. 2024 17:17

Tohle je složité, zase znám víc lidí, kteří 24mm moc nemusí a něco na tom je. Taky záleží na dalších sklech v nabídce, já třeba k L-mount malou kompaktní 28-200 od Panasonicu koupím prakticky na 100% (ještě není skladem, jinak bych to asi už měl), ale je to trochu o tom, že už mám taktéž celkem kompaktní “ultraširoký” zoom 14-28, se kterým se to dokonale doplňuje. Jako jediné sklo by to bylo na diskusi, ale jako sladěná “cestovní dvojice” to nemá chybu :-)
A podobných kombinací k úvaze bude více i u dalších značek…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 27. 3. 2024 22:30

Ja keď idem naľahko, tak vždy iba s jedným sklom. No a vtedy by mi tých 4mm veľmi chýbalo.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 3. 2024 07:19

Já musím říct, že jsem trochu vzal i při travelu a výletech opět víc na milost výměny skel, spíš hlídám celkovou hmotnost a do jisté míry i rozměry sestavy...
Takže pro příklad u MFT jsem naposledy v Barceloně měl 12-100/4 (EQ24-200) jako základ a k tomu ještě ultraširokou Laowu 6mm F2 (EQ12) a lehký světelný EQ40mm 1,7. A opravdu jsem hlavně zoom a ultrawide prohazoval docela často.
Co je ale podstatné, Laowa váží 188g a ten malý pancake dokonce jen 87g, takže i s relativně těžkým "profi" 12-100 jsem asi na 800g skel a přitom mám sestavu (s mezerou) od EQ12mm do 200mm a ještě navíc dvě skla mají velmi slušnou světelnost pro noční focení a tak.

U zmíněného FF Panasonicu se dvěma skly dostanu na téměř stejný rozsah bez mezery při hmotnosti dokonce jen něco přes 750g (nebude světelné sklo, ale zase to částečně kompenzují vlastnosti většího snímače).

Jedno sklo je fajn, ale zrovna třeba (jinak dobrý) Nikon Z24-200mm je sám 570g a popravdě mně by stejně chybělo něco širšího a třeba kombinace s 14-30/4 už se hmotností dostává trochu výše, než by se mi pro "odlehčené" akce líbilo (a ještě je tam překryv).

Je to zkrátka individuální, ale upřímně - je to také hodně o zvyk. Tváříš se, jak by ti 24mm děsně chybělo, ale kdybys musel být na nějaké akci se sklem začínajícím 28mm, tak ti to za chvíli ani nepřijde a budeš celkem v klidu :-) Sám běžně vyrážím na toulky po Praze s jediným pevným sklem - u MFT asi nejčastěji zmíněný pancake 20mm/1,7 - EQ40mm, u FF pak s pevnou 50/1,8 nebo 24/3,5 a vesměs z toho žádné deprese nemám :-)
Koneckonců ty to budeš po zkušenosti s GRIII chápat velmi dobře :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 28. 3. 2024 19:48

Teď zase o něčem jiném. Na Photographylife Libor Vaicenbacher rozebírá Picture Controls. Což o to, takové články se čas od času objevují a občas v nich stojí něco za povšimnutí. Je to nástroj, který by se podle něj měl využívat pro jpg snímky z foťáku. Je to sice silná degradace celé koncepce, ale budiž. Ono totiž pro ty co nepoužívají na PP NX Studio je tento nástroj prakticky k ničemu, ostatní programy ho nedokážou analyzovat ani přečíst. Maximálně dokáží přečíst jednotlivé uživatelské úpravy a někoho tento fakt dokáže zmást tak, že se domnívá že picture controls fungují i jinde. Bohužel ne. A také to nejsou žádné presety, které pevně stanovují příslušné parametry jasu, ostření, saturace apod., ale je to nějaký algoritmus, který snímky následně zpracovává. Jak přesně, to je velké tajemnství Nikonu. Toto jsou ale celkem známé věci. Mě v tom článku, nebo spíše až v komentáři autora pod článkem zaujalo hlavně toto:

The oversaturated color profiles bother me from the first look in the viewfinder. Just yesterday, I was discussing this topic with a colleague and we agreed that by setting flatter and less saturated profiles, you can get a similar experience to looking through an analog viewfinder. It’s not a big deal for brief shooting sessions, but if I had to look through an oversaturated viewfinder for hours at a time, I’d have to take some painkillers for my headaches.

Na toto jsem nikdy nenarazil, tak by mě zajímaly zkušenosti od ostatních. Není tajemstvím, že i picture control Standard je poměrně dost zesílený v kontrastu a saturaci, o Landscape nebo Vivid ani nemluvě. Nejbližší je realitě Neutral. I když jsem dobře věděl, že picture control určuje jak je v hledáčku scéna zobrazena, nikdy jsem si nedal dohromady fakta, že na tento kontrastní a saturovaný obraz se fotograf v hledáčku stále dívá a že to nemusí být úplně příjemné. Tak nevím jestli, jestli je to problém jen u někoho nebo s tím má problém i někdo tady. A taky to někdo řeší přepnutím na Neutral nebo dokonce Flat? Ještě stojí za povšimnutí, že Flat je důležitý i pro posuzování histogramu, protože histogram v živém náhledu dokáže vyhodnotit jen jpg a ne raw a nastavení picture control hraje proto zásadní roli. Flat se logicky nejvíce blíží histogramu pro raw. Já osobně sledování histogramu při focení a dalších údajů považuji poněkud za kontroverzní, obávám se že to může do značné míry odvádět pozornost a marnit drahocenný čas. Ale záleží samozřejmě na konkrétní situaci.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 3. 2024 22:06

EVF převážně provozuju v režimu D8 Vypnuto. EVF v tomto režimu preferuje dobré zobrazení pro fotografa = je jasný a příjemný bez ohledu na nastavení.
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7 ... 5_d08.html
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KarelV. 28. 3. 2024 23:03

No jo, ale pokud je D8 na vypnuto, tak se jaksi ztrácí "výhoda" bezzrcadlovek, tj. že vidím "správnou" expozici či její korekci...
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 31. 3. 2024 16:17

Objektiv Viltrox 56mm f/1.7 bude oznámen příští týden (Nikon Z + Fuji X) :
Read more: https://photorumors.com/2024/03/30/vilt ... z8W49kNlVd
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 3. 2024 16:43

Jen APS-C.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 4. 2024 19:06

APS-C nie je choroba .... :)

A je fajn že výrobcovia 3tích strán tu suplujú Nikon. A pomaly tam aspoň v oblasti pevných skliel je čo vyberať. Lebo povedzme si úprimne "S" prime na FF sa k malému telu nie úplne hodia.

Ešte by to chcelo nejaké APS-C športové telo ako MILC náhradu za D500 a dosť ľudí by sa možno potešilo.
25Paladin
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka